Porter Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Warka #49 "Monachijskie Ciemne" 15,1°Blg - 16.03.2013 Piwo w stylu: Munich Dunkel IBU: 20,1 EBC: 48,3 SUROWCE monachijski typ II Strzegom (2,0kg) wiedeński Strzegom (2,0kg) melanoidynowy (0,5kg) bursztynowy Strzegom (0,5kg) caraaroma (0,4kg) żywiecki barwiący (50g) chocolate (0,10) chmiel Lubelski 3,5% (granulat, 30g) - FWH chmiel Perle 6,5% (granulat, 25g) - FWH drożdże WLP 833 German Bock (gęstwa) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 25l 64°C - 30' 74°C - 30' dodanie słodów palonych 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 15l. Do chmielenia trafiło 27 litrów filtratu 14°Blg. CHMIELENIE Czas gotowania: 30min Do fermentora powędrowały 24 litry o gęstości 15,1°Blg. KOMENTARZ * Nie ogarniam tej wydajności. Wydajność wg beersmitha 84%. Warka następna - tragedia. 17.03.2013 Drożdże zadane o 8.00 rano. Wieczorem już pięknie pracowały. 1.05.2013 Piwo zabutelkowane. Odfermentowało do 3,5°Blg, co daje mu 6,5% alko. 24l trafiły do flaszek z dodatkiem 150g cukru i wywaru ze 100g korzenia lukrecji. Edytowane 2 Maja 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Warka #50 "Franciszek" 21,5°Blg°Blg - 16.03.2013 Piwo w stylu: Baltic Porter IBU: 27,4 EBC: 105 SUROWCE monachijski typ II Strzegom (1,5kg) wiedeński Strzegom (3,0kg) pilzneński Strzegom (2,0kg) melanoidynowy (0,3kg) bursztynowy Strzegom (1,0kg) caraaroma (0,7kg) karmelowy 30 Strzegom (0,5kg) pszeniczny Strzegom (0,5kg) żywiecki barwiący (50g) chocolate (0,25) kawowy (0,2kg) płatki owsiane (0,8kg) płatki jęczmienne (0,4kg) korzeń lukrecji (100g) syrop cukrowy - ciemny (1,0kg) chmiel Tradition 5,5% (granulat, 40g) - FWH chmiel Perle 6,5% (granulat, 40g) - FWH drożdże WLP 833 German Bock (gęstwa) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 27l 62°C - 60' odebrałem 15l zacieru (po negatywnej próbie) dolałem 2l wody i wysłodziłem 9l brzeczki do gara zaciernego wsypałem płatki dolałem 10l wody podgrzałem do 74°C 74°C - 30' dolałem 5l wody WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 17l. Do chmielenia trafiło 28 litrów filtratu 14°Blg. CHMIELENIE Czas gotowania: 30min Do fermentora powędrowały 25 litry o gęstości 18,1,1°Blg. KOMENTARZ * Tragedia! Wydajność wg beersmitha 61%. Nie mam pojęcia co poszło źle. Czy to nieszczęsne wysładzanie na raty, czy jak? Filtracja ostatnich 4l to istna masakra. Ciurkało jak z nosa. Już wolę zacierać na dwa razy. Roboty może i więcej, ale nerwów mniej! * To nie był koniec niespodzianek. Zalałem łazienkę! Wujostwu z dołu dywaniki popłynęły jak białe żaglowce Porażka. Po tym warzeniu obiecałem sobie dłuższą przerwę dla ostudzenia nastrojów... 17.03.2013 Drożdże zadane o 8.00 rano. Wieczorem już pięknie pracowały. 20.03.2013 Przygotowałem syrop cukrowy. Czorny dioboł. Podniesie balling tego nieszczęsnego jubilata... 1.05.2013 Porter leżakował sobie na strychu, niekoniecznie w temperaturach lagerowych. Zrobił się krystalicznie przejrzysty, o ciemnobrunatnej, prawie czarnej barwie. Ekstrakt spadł do 4,5°Blg, co daje mu 11% alkoholu. Korzeń lukrecji gotowałem z 5 minut. Pierwszy wywar odcedziłem i odstawiłem (będzie do monachijskiego), fusy zagotowałem drugi raz, i dopiero do tych drugich wysłodzin dodałem 150g cukru i niecały litr syropu wlałem na dno fermentora, uprzednio dodając łyżkę gęstwy WLP 833. Zabutelkowałem 48x0,5l + 2x0,3l. Edytowane 1 Maja 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Przy dużych zasypach zazwyczaj uzyskuje się niższą wydajność, normalnie mam ustawione na 80%, powyżej 5 kg przestawiam sobie na 75% i w miarę trafiam. Więcej nie robiłem, więc nie wiem, ale myślę że ok. 10 kg miałbym w okolicach 70% albo nawet mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Ja mam wprost naprzeciw Przy zwykłych warkach 78% przy podwójnych 85%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Mówię o pojedynczej warce z dużego zasypu, bez cienkusza i bez partial gyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Syrop cukrowy dodany do porteru uruchomił proces turbo. Po 8 dniach piana zaczyna opadać. Próbowałem zmierzyć ekstrakt, ale rozwaliłem próbówkę. Cukromierz zjechał do 8°Blg i huknął o dno - znak, że porter zszedł jeszcze niżej, ale jak nisko? Powiedziałem "dość". Koniec ze szklanymi menzurkami! Plastik i tylko plastik. Zaś, kurde, wydatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Cukromierz potraktuj ClO2 i dokonaj pomiaru bezpośrednio w fermentatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) SUROWCE pilzneński (3,50kg) monachijski (3,00kg) wędzony CM (1,00kg) brown (0,50kg) caraaroma (0,50kg) caramunich II (0,50kg) carafa II (0,22kg) special B (0,20kg) czekoladowy (0,08kg) chmiel uniwersalny Sybilla 6,20% (granulat, 75g) chmiel goryczkowy Iunga 11,1% (granulat, 40g) syrop kandyzowany ciemny (1,00kg) drożdże Wyeast 1056 American Ale (gęstwa II-zbiór) monachijski ze strzegomia? I czy II ? czekoladowy ze strzegomia? jasny czy ciemny? co to jest wędzony CM? czy na S-04 gęstwa II zbiór to piwo się uda czy za słabe te drożdże będą? Edytowane 1 Maja 2013 przez nysander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 monachijski ze strzegomia? I czy II ? czekoladowy ze strzegomia? jasny czy ciemny? co to jest wędzony CM? czy na S-04 gęstwa II zbiór to piwo się uda czy za słabe te drożdże będą? I czy II monacha to generalnie bez różnicy. Monachijski II jest ciemniejszy. czekoladowy to według uznania. Sadząc po zasypie to ciemne piwo będzie więc daj ciemny czekoladowy. Wędzony CM - słód z słodowni Castel Malting - jak dasz weyermarena to też będzie dobrze Drugi zbiór drożdży ale po jakim piwie(jakie typ piwa i jakie Blg) oraz kiedy je zebrałeś ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) w niedzielę będę raczej butelkował malinowe 13,5 BLG po chmieleniu, z gęstwy planuję fermentować w tym samym dniu dry stouta i po tym dry stoucie planowałbym też od razu lub max po tygodniu tego RIS'a Edytowane 2 Maja 2013 przez nysander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Na RISa dodaj całą gęstwę po stoucie. Solidnie (!) napowietrz. Ja na Twoim miejscu dodałbym pożywki do drożdży. Syrop cukrowy po trzecim-czwartym dniu burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) dzięki za sugestie i tak będę musiał podzielić RIS'a na 2 fermentory bo planuję 40L. wtedy dorzucić świeżych rehydratyzowanych saszetkę dodatkowo? jaką pożywkę sugerujesz? ten syrop cukrowy robiłeś sam czy jakiś sklepowy? Edytowane 2 Maja 2013 przez nysander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 40l RISa? Zebraną gęstwę podziel po równo na dwa fermentory. Świeże drożdże bym sobie darował. Jako pożywki używam fosforanu dwuamowowego do kupienia na allegro. Syrop robiłem samodzielnie. Link poniżej: http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page__st__20#entry105558 celowałbym w ten ostatni. Wyszedł niesamowicie aromatyczny! Przy refermentacji pamiętaj o dodaniu łyżki świeżej gęstwy przy rozlewie. Powodzenia. Piwo jest wyjątkowo pyszne. nysander 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 piwko na 2 ważne okazje będzie po 20L na każdą dzięki za porady na pewno skorzystam już niebawem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Warka #51 "Houston, no problem" 10°Blg - 2.05.2013 Piwo w stylu: Southern English Brown Ale IBU: 15,2 EBC: 49,8 SUROWCE pale ale Strzegom (2,0kg) wiedeński Strzegom (0,5kg) karmelowy 150 Strzegom (0,5kg) brown (0,30kg) caraaroma (0,25kg) biscuit (0,15kg) pale chocolate (0,1kg) chocolate (0,1kg) coffe (0,1kg) płatki owsiane (0,5kg) chmiel First Gold 8% (granulat, 20g) - FWH drożdże S-04 (gęstwa - dzięki Darek) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 19,5l Kleikowanie płatków owsianych. 70°C - 64°C - 90' dodanie słodów palonych 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 15l. Do chmielenia trafiło 27 litrów filtratu. CHMIELENIE Czas gotowania: 30min Do fermentora powędrowały 24 litry o gęstości 10°Blg. 4.06.2013 Piwo zabutelkowane. 24l trafiły do flaszek z dodatkiem 80g cukru. Ostatecznie odfermentowało do 4°Blg, co daje mu niewiele ponad 3% alko. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Drożdże na Houstonie już wczoraj wieczorem zakończyły pracę, a przynajmniej były blisko końca. Piana opadła, na powierzchni utrzymują się jej rachityczne szczątki. Trwało to niecałe 24 godziny od zadania S-04. Nawet nie miałem chęci mierzyć ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Warka #52 "Belgian Pale Ale v.3" 13°Blg - 4.05.2013 Piwo w stylu: Belgian Pale Ale IBU: 26,8 EBC: 24,6 SUROWCE pale ale Strzegom (3,8kg) monachijski II Strzegom (1,5kg) cara-ruby 50 (0,4kg) cara-blond 20 (0,3kg) caraaroma (0,2kg) chmiel Lubelski 3,5% (granulat, 50g) - FWH chmiel Perle 6,5% (granulat, 25g) - FWH drożdże WLP530 Abbey Ale (starter) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 20l 50°C - wsyp -> 68°C - 45' negatywna próba jodowa 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 16,5l. Do chmielenia trafiło ~28 litrów filtratu. Czas gotowania: 30min Do fermentora powędrowało 25 litrów o gęstości 14°Blg. NALEŻY ROZCIEŃCZYĆ 1,5L WODY, DO UZYSKANIA 13°Blg. KOMENTARZ: Trzecie podejście do medalowej receptury dori. Tym razem bardziej chmielone, ciut jaśniejsze, w myśl zasady: "zmiany są twórcze". Drożdże zadane o 23.00. 5.05.2013 15 godzin po zadaniu drożdży w wiaderku cisza. Do Belgów to raczej niepodobne. Znaczy: drożdże padły. Nie mam zamiaru czekać i wypatrywać piany. Zadałem gęstwę THG. 1.06.2013 Piwko stało sobie w korytarzu. Ostatecznie odfermentowało do 1,5°Blg (eh, trapiści), co przy dzisiejszych parametrach daje mu prawie 7% alko. Ładne mi BPA... Mocno wytrawne, ale zapach bardzo orzeźwiający. Jutro rozlew. Należy pamiętać o rozcieńczeniu butelką mineralki. 3.06.2013 Piwo zabutelkowane. 25,5l trafiło do flaszek z dodatkiem 160g cukru. Dolałem wody mineralnej. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 15 godzin po zadaniu drożdży w wiaderku cisza. Do Belgów to raczej niepodobne. Znaczy: drożdże padły. Nie mam zamiaru czekać i wypatrywać piany. Zadałem gęstwę THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 THG wzięły się do roboty z kopyta. Już po godzinie od zadania gęstwy na powierzchni unosił się piękny dywanik. Dziś piwo fermentuje w najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 15 godzin po zadaniu drożdży w wiaderku cisza. Do Belgów to raczej niepodobne. Znaczy: drożdże padły. Nie mam zamiaru czekać i wypatrywać piany. Zadałem gęstwę THG. Starter był świeży? Coś mi się nie chce wierzyć, żeby wlanie startera do brzeczki uśmierciło drożdże. To co wystartowało po godzinie od zadania gęstwy to raczej te WLP530 niż THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Było tak: starter WLP przygotowałem... parę miesięcy temu. Fiolkę z drożdżami wlałem do 5-litrowego baniaka, w którym były 3 litry świeżej brzeczki. Mini-warka była gotowa po paru dniach, jednak nie zdobyłem się na zlanie piwka znad osadów. I tak to sobie siedziało w tym baniaczku przez prawie pół roku na strychu, gdzie zimą temperatura spadła poniżej zera. Może Belgi zamarzły? W sobotę zabutelkowałem to, co zlałem znad osadu. Zobaczymy, czy się nagazuje. Fakt jest taki, że mimo solidnego kołysania fermentorem, na powierzchni po jakimś czasie nie było ani skrawka piany. Po zadaniu THG w godzinę utworzył się ładny dywanik. Różnicy specjalnej to nie robi, gdyż z tego, co czytałem, WLP530 to odpowiednik Wyeast 3787 czyli THG właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 No to jesteś odważny, żeby takim "starterem" zadać brzeczkę, było nie było, wynik kilku ładnych godzin pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Warka #53 "WiTT Stwosz" 12,5°Blg - 15.05.2013 Piwo w stylu: Belgian Witbier IBU: 14,3 EBC: 10,5 SUROWCE pilzneński Strzegom (2,75kg) biscuit (0,1kg) caraaroma (0,05kg) pszeniczny Strzegom (0,5kg) płatki pszeniczne (2,00kg) mieszanka owies-jęczmień niesłodowany (0,75kg) chmiel Lubelski 3,5% (granulat, 50g) - FWH kolendra indyjska (18g) skórki pomarańczy i cytryny (razem 114g) - na burzliwą drożdże Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 22l Kleikowanie: 13l wody, zagotować, dodać surowce niesłodowane, wymieszać, wyłączyć gaz, potrzymać pod przykryciem 15 minut. Dodać resztę wody (9l). Wsypać słody podstawowe. Temperatura nie chciała mi spaść na przepisowe 50°C, więc zadałem słody przy 58°C, wymieszałem, podgrzałem do 64°C. 58°C - wsyp -> 64°C - 30' 74°C - 30' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 16l. Do chmielenia trafiło ~28 litrów filtratu. Czas gotowania: 30min Kolendra wrzucona na ostatnie minuty gotowania i chłodzenie. Do fermentora powędrowało 25 litrów o gęstości 12,5°Blg. KOMENTARZ: Pierwsze podejście do wita. Przepis od bnp. Dodatki od siebie. Drożdże zadane następnego dnia o 7.00 rano. Po godzinie start. Po południu solidny dywanik. Skórki z cytrusów obrałem, zalałem ClO2, odsączyłem i zadałem do fermentora, skąd chwilę później dolatywał oszałamiający zapach. 1.06.2013 Piwo stało sobie w korytarzu. Ostatecznie gęstość spadła do 2°Blg, co daje mu około 5,8% alko. Mocny WiTT:) Kolor słomkowy, lekko mętny, na pierwszym planie kolendra - powiem, że przyjemny zapaszek, w tle cytrusy. Jutro butelkowanie. 3.06.2013 Piwo zabutelkowane. Trafiło do flaszek z dodatkiem 150g cukru. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 (edytowane) Warka #54 "Jasne" 13°Blg - 19.05.2013 Piwo w stylu: Blonde Ale IBU: 18,6 EBC: 8,7 SUROWCE pilzneński Strzegom (4,60kg) wiedeński Strzegom (0,70kg) bursztynowy Strzegom (0,38kg) chmiel Lubelski 3,5% (granulat, 10g) - FWH chmiel Perle 6,5% (granulat, 30g) - FWH drożdże S-04 (gęstwa) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 20l 55°C - 10' 64°C - 61°C - 15' 74°C - 71°C - 45' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 17l. Do chmielenia trafiło ~28 litrów filtratu. Czas gotowania: 30min Do fermentora powędrowało 25 litrów o gęstości 13°Blg. KOMENTARZ: Piwko na lato. Przepis pożyczony z zapisków zgody. Wielkie dzięki. Zapiski uzupełniam dopiero dziś - szpitalne perypetie trochę spowolniły mój pęd ku piwowarstwie. Grunt, że wszystko poszło 2.07.2013 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru na 25l piwa. Edytowane 5 Lipca 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 No ja nie wiem, czy się przyznam do tego. 13°Blg to już PA, a nie blonde, ja robię 11°Blg co najwyżej - i wtedy można pić litrami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się