kuli Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Miło mi poinformować, że tegoroczne "VI Spotkania Piwowarów w Zielonej Górze" odbędzie się w sali klubowej Browaru Restauracyjnego HAUST 12. marca 2011. W celu urozmaicenia spotkania proponowane są warsztaty degustacyjne, które mogą odbyć się w przeciągu kilku godzin poprzedzających tradycyjne spotkanie piwowarów. Rzeczone warsztaty zdeklarował się poprowadzić Rafał Kowalczyk - Browarzyciel.pl. Sukces tego przedsięwzięcia jest uzależniony od zainteresowania - takie czasy. Koszt warsztatów będzie oscylował w okolicach 150 zł, ale liczba chętnych też jest znacząca. Na tę chwilę chciałbym prosić o: wyrażenie swojej opinii co do tej inicjatywy, zgłoszenie chęci uczestnictwa, propozycję programu warsztatów itp. Proszę o wstępne deklaracje uczestnictwa w warsztatach - szczegóły pojawią się niebawem. Deklaracje uczestnictwa w spotkaniu nie są koniczne, aczkolwiek warto sobie pogadać - spotkanie jest otwarte Na decyzję co do sensu warsztatów i ich "realności" mamy ok. 30 dni. Najważniejsze jest to, że niebawem się spotkamy Edytowane 24 Stycznia 2011 przez kuli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Na spotkanie przybędę. Czekam na nie jak na pierwszy dzień wiosny Jaka ma być formuła tych warsztatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 jako że mam przysłowiowy rzut beretem to również mógłbym się zjawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Może w tym roku sie uda. Chętnie bym spróbował znów Pilsa z Hausta? josefik, którędy będziesz jechać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Trudno mi to na razie określić, potrzebne będą konsultacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 jakie tam konsultacje? Ostrów> Krotoszyn> Milicz> Zielonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Mam nadzieję że u mnie zakładany plan się zrealizuje, wszystko jest na dobrej drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Jeśli się nic nie zmieni to tradycyjnie wesoły autobus podjedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 chętnie także bym się wybrał na to spotkanie ale teraz ciężko mi się określić czy na pewno bym przybył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 a ktoś z Poznania by na ów spotkanie piwowarów się wybierał?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuli Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Pojawiły się pewne szczegóły odnośnie planowanych warsztatów, nie mam teraz czasu żeby to porządnie wyedytować więc zacytuję tylko moją odpowiedź (z przed paru minut) na pytanie o warsztaty na browar.biz http://browar.biz/forum/showthread.php?p=954296#post954296 - tekst trochę nawiązuje do dyskusji: Ogólnie to Rafał dziś mi przysłał propozycję ok. 4 godzinnego spotkania i tak to wygląda: Wszystko zależy od tego, czy uczestnicy są lekko zaawansowani, czy raczej totalni amatorzy. Jeżeli znakomita większość miała już do czynienia z wybranymi stylami, to proponowałbym zrobić to szkolenie bardziej zaawansowane (Profesjonalna Degustacja Piwa). Nie robilibyśmy testów na daltonizm smakowy, bo nie ma sensu (jeszcze się ktoś zmartwi).Omówilibyśmy: Techniki degustowania piwa Terminologia degustatora Zmysły biorące udział w ocenie sensorycznej Koło smaków Sposoby prawidłowego serwowania piwa/rytuały piwne Wzorce zapachowe (5 wzorców do wyboru): Skunksowy, Diacetyl, H2S, Geraniol, Koci, Słodowy, Hop oil. Degustacja i profilowanie piwa (5 stylów): Stout, Lambic, Bock tradycyjny, Witbier, Porter Bałtycki. Osobiście będę go prosił żeby odnosił się możliwie często w wykładach do piw domowych, ich najczęstszych wad oraz podał przykłady błędów, które je uwydatniają - nie myślę tu o infekcji, a raczej o kontakcie z tlenem na różnych etapach czy ilości drożdży. Rafał też czeka na nasze sugestie, więc jeśli poważnie myślicie u uczestnictwie to piszcie, bo impreza się zbliża, a ustalenia trzeba czynić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Jak dla mnie ok. Nie chciałbym uczestniczyć w kursie, w który jest przeznaczony dla tych którzy pili do tej pory jedynie sklepowe jasne lagery i polegałby on jedynie na przedstawieniu stylów piw. Jeśli chodzi o degustacje i profilowanie piwa jakie to będą konkretnie piwa? Może jest szansa na nasze domowe produkcje? Poza tym, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś talenty w kierunku oceny piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Wstępnie Krzysiek możesz mnie wpisać na warsztaty Edytowane 8 Lutego 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 wstępnie jestem na tak jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów wybiera się na to spotkanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuli Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) Czy warsztaty sensoryczne w Zielonej Górze się odbędą, czy też nie, zależy od Nas, czyli od liczby uczestników.... Chęć uczestnictwa w warsztatach należy zgłaszać na stronie organizatora: http://www.browarzyciel.pl/szkolenie/profesjonalna-degustacja-piwa-z-elementami-sensoryki/ informacja odnośnie wpłat itp. przyjdzie emailem zwrotnym po zgłoszeniu, w razie nie zebrania wystarczającej liczby chętnych pieniądze wrócą na Wasze konta. Proponuję też stworzyć nieformalną listę uczestników coby każdy mógł, mniej więcej, wiedzieć jaki są szanse na powodzenie tej inicjatywy, ja już wysłałem swoje zgłoszenie: 1.Kuli Edytowane 21 Lutego 2011 przez kuli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 1.Kuli 2.sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 1.Kuli 2.sziszi 3. myszmen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 1.Kuli 2.sziszi 3. myszmen 4.uups jakby co to ten link mi nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuli Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 1.Kuli2.sziszi 3. myszmen 4.uups jakby co to ten link mi nie działa Teraz działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 To w sumie jaki jest harmonogram zlotu... warsztaty i co dalej? Chętnie bym się wybrał ale czy pogoda pozwoli mi wyjechać moim moto? I czy wydra wygra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuli Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Plan Spotkania: 10.00 Warsztaty sensoryczne - Haust, sala na II piętrze 16.00 Spotkanie towarzyskie, degustacja wyrobów własnych - Haust, sala na II piętrze Chętnych na warsztaty mamy, na tę chwilę, ok. 10 osób - przypominam, że to czy się one odbędą czy nie zależy od ilości chętnych, więc jeśli jeszcze ktoś z Was jest zainteresowany to wypełnijcie zgłoszenie na http://www.browarzyciel.pl/szkolenie/profesjonalna-degustacja-piwa-z-elementami-sensoryki/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów wybiera się na to spotkanie ? Nie ma chętnych na spotkanie i degustację ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów wybiera się na to spotkanie ? Nie ma chętnych na spotkanie i degustację ? Są, ale się ukrywają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 (edytowane) Tak się tylko zapytywuję bo ktoś mnie pytał czy zabiorę schładzarkę. Nie wiem jakie zabrać głowice ,gdyby jeszcze ktoś jeszcze chciał przytargać kega Edytowane 3 Marca 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi