Jump to content

2011.03.12 - VI Spotkanie Piwowarów w Zielonej Górze


kuli

Recommended Posts

Miło mi poinformować, że tegoroczne "VI Spotkania Piwowarów w Zielonej Górze" odbędzie się w sali klubowej Browaru Restauracyjnego HAUST 12. marca 2011.

 

W celu urozmaicenia spotkania proponowane są warsztaty degustacyjne, które mogą odbyć się w przeciągu kilku godzin poprzedzających tradycyjne spotkanie piwowarów. Rzeczone warsztaty zdeklarował się poprowadzić Rafał Kowalczyk - Browarzyciel.pl. Sukces tego przedsięwzięcia jest uzależniony od zainteresowania - takie czasy. Koszt warsztatów będzie oscylował w okolicach 150 zł, ale liczba chętnych też jest znacząca. Na tę chwilę chciałbym prosić o: wyrażenie swojej opinii co do tej inicjatywy, zgłoszenie chęci uczestnictwa, propozycję programu warsztatów itp.

 

Proszę o wstępne deklaracje uczestnictwa w warsztatach - szczegóły pojawią się niebawem.

Deklaracje uczestnictwa w spotkaniu nie są koniczne, aczkolwiek warto sobie pogadać - spotkanie jest otwarte :)

Na decyzję co do sensu warsztatów i ich "realności" mamy ok. 30 dni.

 

Najważniejsze jest to, że niebawem się spotkamy :beer:

Edited by kuli
Link to comment
Share on other sites

Pojawiły się pewne szczegóły odnośnie planowanych warsztatów, nie mam teraz czasu żeby to porządnie wyedytować więc zacytuję tylko moją odpowiedź (z przed paru minut) na pytanie o warsztaty na browar.biz http://browar.biz/forum/showthread.php?p=954296#post954296 - tekst trochę nawiązuje do dyskusji:

 

Ogólnie to Rafał dziś mi przysłał propozycję ok. 4 godzinnego spotkania i tak to wygląda:

 

Wszystko zależy od tego, czy uczestnicy są lekko zaawansowani, czy raczej totalni amatorzy. Jeżeli znakomita większość miała już do czynienia z wybranymi stylami, to proponowałbym zrobić to szkolenie bardziej zaawansowane (Profesjonalna Degustacja Piwa). Nie robilibyśmy testów na daltonizm smakowy, bo nie ma sensu (jeszcze się ktoś zmartwi).

Omówilibyśmy:

Techniki degustowania piwa

Terminologia degustatora

Zmysły biorące udział w ocenie sensorycznej

Koło smaków

Sposoby prawidłowego serwowania piwa/rytuały piwne

Wzorce zapachowe (5 wzorców do wyboru): Skunksowy, Diacetyl, H2S, Geraniol, Koci, Słodowy, Hop oil.

Degustacja i profilowanie piwa (5 stylów): Stout, Lambic, Bock tradycyjny, Witbier, Porter Bałtycki.

Osobiście będę go prosił żeby odnosił się możliwie często w wykładach do piw domowych, ich najczęstszych wad oraz podał przykłady błędów, które je uwydatniają - nie myślę tu o infekcji, a raczej o kontakcie z tlenem na różnych etapach czy ilości drożdży.

 

Rafał też czeka na nasze sugestie, więc jeśli poważnie myślicie u uczestnictwie to piszcie, bo impreza się zbliża, a ustalenia trzeba czynić...

Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie ok.

 

Nie chciałbym uczestniczyć w kursie, w który jest przeznaczony dla tych którzy pili do tej pory jedynie sklepowe jasne lagery

i polegałby on jedynie na przedstawieniu stylów piw.

 

Jeśli chodzi o degustacje i profilowanie piwa jakie to będą konkretnie piwa? Może jest szansa na nasze domowe produkcje?

 

Poza tym, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś talenty w kierunku oceny piw.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Czy warsztaty sensoryczne w Zielonej Górze się odbędą, czy też nie, zależy od Nas, czyli od liczby uczestników....

Chęć uczestnictwa w warsztatach należy zgłaszać na stronie organizatora:

http://www.browarzyciel.pl/szkolenie/profesjonalna-degustacja-piwa-z-elementami-sensoryki/

informacja odnośnie wpłat itp. przyjdzie emailem zwrotnym po zgłoszeniu, w razie nie zebrania wystarczającej liczby chętnych pieniądze wrócą na Wasze konta.

 

Proponuję też stworzyć nieformalną listę uczestników coby każdy mógł, mniej więcej, wiedzieć jaki są szanse na powodzenie tej inicjatywy, ja już wysłałem swoje zgłoszenie:

 

1.Kuli

Edited by kuli
Link to comment
Share on other sites

Plan Spotkania:

 

10.00 Warsztaty sensoryczne - Haust, sala na II piętrze

16.00 Spotkanie towarzyskie, degustacja wyrobów własnych :beer: - Haust, sala na II piętrze

 

Chętnych na warsztaty mamy, na tę chwilę, ok. 10 osób - przypominam, że to czy się one odbędą czy nie zależy od ilości chętnych, więc jeśli jeszcze ktoś z Was jest zainteresowany to wypełnijcie zgłoszenie na http://www.browarzyciel.pl/szkolenie/profesjonalna-degustacja-piwa-z-elementami-sensoryki/.

Link to comment
Share on other sites

Tak się tylko zapytywuję bo ktoś mnie pytał czy zabiorę schładzarkę. Nie wiem jakie zabrać głowice ,gdyby jeszcze ktoś jeszcze chciał przytargać kega ;)

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.