kuli Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 (edited) Miło mi poinformować, że tegoroczne "VI Spotkania Piwowarów w Zielonej Górze" odbędzie się w sali klubowej Browaru Restauracyjnego HAUST 12. marca 2011. W celu urozmaicenia spotkania proponowane są warsztaty degustacyjne, które mogą odbyć się w przeciągu kilku godzin poprzedzających tradycyjne spotkanie piwowarów. Rzeczone warsztaty zdeklarował się poprowadzić Rafał Kowalczyk - Browarzyciel.pl. Sukces tego przedsięwzięcia jest uzależniony od zainteresowania - takie czasy. Koszt warsztatów będzie oscylował w okolicach 150 zł, ale liczba chętnych też jest znacząca. Na tę chwilę chciałbym prosić o: wyrażenie swojej opinii co do tej inicjatywy, zgłoszenie chęci uczestnictwa, propozycję programu warsztatów itp. Proszę o wstępne deklaracje uczestnictwa w warsztatach - szczegóły pojawią się niebawem. Deklaracje uczestnictwa w spotkaniu nie są koniczne, aczkolwiek warto sobie pogadać - spotkanie jest otwarte Na decyzję co do sensu warsztatów i ich "realności" mamy ok. 30 dni. Najważniejsze jest to, że niebawem się spotkamy Edited January 24, 2011 by kuli Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 Na spotkanie przybędę. Czekam na nie jak na pierwszy dzień wiosny Jaka ma być formuła tych warsztatów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwl Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 jako że mam przysłowiowy rzut beretem to również mógłbym się zjawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 Może w tym roku sie uda. Chętnie bym spróbował znów Pilsa z Hausta? josefik, którędy będziesz jechać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 Trudno mi to na razie określić, potrzebne będą konsultacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 jakie tam konsultacje? Ostrów> Krotoszyn> Milicz> Zielonka Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 Mam nadzieję że u mnie zakładany plan się zrealizuje, wszystko jest na dobrej drodze Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 24, 2011 Share Posted January 24, 2011 Jeśli się nic nie zmieni to tradycyjnie wesoły autobus podjedzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted January 24, 2011 Share Posted January 24, 2011 chętnie także bym się wybrał na to spotkanie ale teraz ciężko mi się określić czy na pewno bym przybył Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 1, 2011 Share Posted February 1, 2011 a ktoś z Poznania by na ów spotkanie piwowarów się wybierał?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuli Posted February 8, 2011 Author Share Posted February 8, 2011 Pojawiły się pewne szczegóły odnośnie planowanych warsztatów, nie mam teraz czasu żeby to porządnie wyedytować więc zacytuję tylko moją odpowiedź (z przed paru minut) na pytanie o warsztaty na browar.biz http://browar.biz/forum/showthread.php?p=954296#post954296 - tekst trochę nawiązuje do dyskusji: Ogólnie to Rafał dziś mi przysłał propozycję ok. 4 godzinnego spotkania i tak to wygląda: Wszystko zależy od tego, czy uczestnicy są lekko zaawansowani, czy raczej totalni amatorzy. Jeżeli znakomita większość miała już do czynienia z wybranymi stylami, to proponowałbym zrobić to szkolenie bardziej zaawansowane (Profesjonalna Degustacja Piwa). Nie robilibyśmy testów na daltonizm smakowy, bo nie ma sensu (jeszcze się ktoś zmartwi).Omówilibyśmy: Techniki degustowania piwa Terminologia degustatora Zmysły biorące udział w ocenie sensorycznej Koło smaków Sposoby prawidłowego serwowania piwa/rytuały piwne Wzorce zapachowe (5 wzorców do wyboru): Skunksowy, Diacetyl, H2S, Geraniol, Koci, Słodowy, Hop oil. Degustacja i profilowanie piwa (5 stylów): Stout, Lambic, Bock tradycyjny, Witbier, Porter Bałtycki. Osobiście będę go prosił żeby odnosił się możliwie często w wykładach do piw domowych, ich najczęstszych wad oraz podał przykłady błędów, które je uwydatniają - nie myślę tu o infekcji, a raczej o kontakcie z tlenem na różnych etapach czy ilości drożdży. Rafał też czeka na nasze sugestie, więc jeśli poważnie myślicie u uczestnictwie to piszcie, bo impreza się zbliża, a ustalenia trzeba czynić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 Jak dla mnie ok. Nie chciałbym uczestniczyć w kursie, w który jest przeznaczony dla tych którzy pili do tej pory jedynie sklepowe jasne lagery i polegałby on jedynie na przedstawieniu stylów piw. Jeśli chodzi o degustacje i profilowanie piwa jakie to będą konkretnie piwa? Może jest szansa na nasze domowe produkcje? Poza tym, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś talenty w kierunku oceny piw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 8, 2011 Share Posted February 8, 2011 (edited) Wstępnie Krzysiek możesz mnie wpisać na warsztaty Edited February 8, 2011 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 wstępnie jestem na tak jakby co Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów wybiera się na to spotkanie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuli Posted February 20, 2011 Author Share Posted February 20, 2011 (edited) Czy warsztaty sensoryczne w Zielonej Górze się odbędą, czy też nie, zależy od Nas, czyli od liczby uczestników.... Chęć uczestnictwa w warsztatach należy zgłaszać na stronie organizatora: http://www.browarzyciel.pl/szkolenie/profesjonalna-degustacja-piwa-z-elementami-sensoryki/ informacja odnośnie wpłat itp. przyjdzie emailem zwrotnym po zgłoszeniu, w razie nie zebrania wystarczającej liczby chętnych pieniądze wrócą na Wasze konta. Proponuję też stworzyć nieformalną listę uczestników coby każdy mógł, mniej więcej, wiedzieć jaki są szanse na powodzenie tej inicjatywy, ja już wysłałem swoje zgłoszenie: 1.Kuli Edited February 21, 2011 by kuli Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted February 20, 2011 Share Posted February 20, 2011 1.Kuli 2.sziszi Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszmen Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 1.Kuli 2.sziszi 3. myszmen Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 1.Kuli 2.sziszi 3. myszmen 4.uups jakby co to ten link mi nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuli Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 1.Kuli2.sziszi 3. myszmen 4.uups jakby co to ten link mi nie działa Teraz działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Żeglarz Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 To w sumie jaki jest harmonogram zlotu... warsztaty i co dalej? Chętnie bym się wybrał ale czy pogoda pozwoli mi wyjechać moim moto? I czy wydra wygra... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuli Posted February 25, 2011 Author Share Posted February 25, 2011 Plan Spotkania: 10.00 Warsztaty sensoryczne - Haust, sala na II piętrze 16.00 Spotkanie towarzyskie, degustacja wyrobów własnych - Haust, sala na II piętrze Chętnych na warsztaty mamy, na tę chwilę, ok. 10 osób - przypominam, że to czy się one odbędą czy nie zależy od ilości chętnych, więc jeśli jeszcze ktoś z Was jest zainteresowany to wypełnijcie zgłoszenie na http://www.browarzyciel.pl/szkolenie/profesjonalna-degustacja-piwa-z-elementami-sensoryki/. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów wybiera się na to spotkanie ? Nie ma chętnych na spotkanie i degustację ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów wybiera się na to spotkanie ? Nie ma chętnych na spotkanie i degustację ? Są, ale się ukrywają Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 (edited) Tak się tylko zapytywuję bo ktoś mnie pytał czy zabiorę schładzarkę. Nie wiem jakie zabrać głowice ,gdyby jeszcze ktoś jeszcze chciał przytargać kega Edited March 3, 2011 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now