Skocz do zawartości

woda


shopen

Rekomendowane odpowiedzi

hm... to chyba niedługo przestaniecie mnie lubić:), ale mam pytanie:

czy ma znaczenie, jakiej wody się używa do produkcji piwa? mam lać kranówę czy jakąś specjalnie spreparowaną wodę?

Dlaczego mielibyśmy przestać Cię lubić :) Lubimy takich którzy zadają pytania :)

 

Co do wody to zdania są podzielone i ciężko jednoznacznie Ci na nie odpowiedzieć. Ale wypowiem się tylko we własnym imieniu. A więc ja używam tylko i wyłącznie "kranówy", z tym, że w Cieszynie mamy bardzo dobrą wodę, nie wiem jak jest w Gliwicach. Jeśli jednak woda jest mocno chlorowana lub jest twarda to polecam przed użyciem ją przegotować. Często domowi piwowarzy używają wody oligoceńskiej lub tanich wód z marketów, ale moim zdaniem szkoda zachodu i pieniędzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Woda, którą używa się do warzenia nie musi być aż tak "sterylna" - i tak się ją gotuje. A skoro smakuje ci z niej herbata to sądzisz, że piwo nie będzie ci smakować? :) Natomiast jak używa się wody do rozcieńczania brzeczki nastawnej to byłbym skrupulatny i korzystał z oligoceńskiej o dobrych parametrach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.