shopen Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 hm... to chyba niedługo przestaniecie mnie lubić, ale mam pytanie: czy ma znaczenie, jakiej wody się używa do produkcji piwa? mam lać kranówę czy jakąś specjalnie spreparowaną wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 hm... to chyba niedługo przestaniecie mnie lubić, ale mam pytanie:czy ma znaczenie, jakiej wody się używa do produkcji piwa? mam lać kranówę czy jakąś specjalnie spreparowaną wodę? Dlaczego mielibyśmy przestać Cię lubić Lubimy takich którzy zadają pytania Co do wody to zdania są podzielone i ciężko jednoznacznie Ci na nie odpowiedzieć. Ale wypowiem się tylko we własnym imieniu. A więc ja używam tylko i wyłącznie "kranówy", z tym, że w Cieszynie mamy bardzo dobrą wodę, nie wiem jak jest w Gliwicach. Jeśli jednak woda jest mocno chlorowana lub jest twarda to polecam przed użyciem ją przegotować. Często domowi piwowarzy używają wody oligoceńskiej lub tanich wód z marketów, ale moim zdaniem szkoda zachodu i pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Woda, którą używa się do warzenia nie musi być aż tak "sterylna" - i tak się ją gotuje. A skoro smakuje ci z niej herbata to sądzisz, że piwo nie będzie ci smakować? Natomiast jak używa się wody do rozcieńczania brzeczki nastawnej to byłbym skrupulatny i korzystał z oligoceńskiej o dobrych parametrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się