Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 /po cenach hurtowych./ Rozumiem, że więcej robiłeś? Tak na serio to mam pytanie ile czasu trwał cały proces? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Cały proces warzenia wg sterownika powinien wynieść 3h9min,ale ponieważ popełniłem kilka błędów w czasie programowanie/początki,nauka/ przedłużyło się o 40 min.Zagrzanie 66 l wody do temp 56 C wyniosło 50 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zagrzanie 66 l wody do temp 56 C wyniosło 50 min. A jaki miałeś ustawiony przyrost temp. (moc była na 100%). I tak muszę to zobaczyć więc pogadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Przyrost temp.to 1* na 1 min.ale trzeba brać poprawkę na początek grzania.W tym przypadku od 9* do 56* czas 50min.Moc grzałek reguluje sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Przyrost temp.to 1* na 1 min.ale trzeba brać poprawkę na początek grzania.W tym przypadku od 9* do 56* czas 50min.Moc grzałek reguluje sterownik. A pytam, bo fajnie było by mieć możliwość odpalenia na maxa a później zmniejszyć do 1°C/min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Dno "wiaderka' nacinane kątówką?, nie masz tak że przepływ się przytyka i brzeczka przelewa sie górą lub przeciwnie- zasyp przedostaje się na zewnątrz? Folię ze panelu możesz zerwać, jest po to aby się front nie porysował po drodze do klienta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Szczeliny są ponacinane kątówką tarcza 1mm.Jest tyle szczelin że nic się nie zatyka,nawet filtracja przebiegła szybko a miałem obawy,co do folii to widziałem ale zapomniałem zerwać.Kupiłem prosty timer do montażu,nastaw potencjometrami ,chodzi dobrze,tylko musiałem podpiąć 12V.Sterownik SUPER.Pomyśl o timerze ,przydatna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Czy ta brzeczka tak wylatuje przez cały czas http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pos=-2643 czy tylko dla lepszego zobrazowania do zdjęcia? Jeżeli przez całe zacieranie brzeczka z pompy wylatuje ponad poziom to zacier mocno się napowietrza a to nie jest dla niego dobre. Trzeba by albo podnieść poziom zacieru albo obniżyć wylot z rury cyrkulacyjnej tak by wypływ był pod powierzchnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Brzeczka wylatuje cyklicznie/wg ustawienia/ np co 2 min przez 10 sek.Obniżyć nie można, ponieważ warzyłem na 80l-tyle miałem słodu-a docelowo jest na 90l.Czy napowietrzanie tak szkodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Jaka pompka tam siedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Pompa.Pisałem parę postów wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 (edytowane) Brzeczka wylatuje cyklicznie/wg ustawienia/ np co 2 min przez 10 sek.Obniżyć nie można, ponieważ warzyłem na 80l-tyle miałem słodu-a docelowo jest na 90l.Czy napowietrzanie tak szkodzi? Cóż znam to tylko z teorii ale ta mówi, że szkodzi i należy go unikać, stosując nawet możliwie najmniej intensywne mieszanie przy zacieraniu. W browarach zaleca się unikanie wpompowywania zacieru od góry, stosowanie odgazowanej wody do zacierania i inne sztuki byle tylko nie doprowadzić do oksydacji zacieru. Edytowane 1 Lutego 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Jak mocno negatywnie działa napowietrzanie brzeczki na enzymy zawarte w w tej brzeczce?Może ktoś to opisać?Technologię kotła mogę zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Jak mocno negatywnie działa napowietrzanie brzeczki na enzymy zawarte w w tej brzeczce?Może ktoś to opisać?Technologię kotła mogę zmienić. Wynika, że przy pełnym zasypie na 90L brzeczka będzie wypływać pod lustrem cieczy czyli ok. Ze zdjęcia do końca nie widać jaka to jest konstrukcja, ale nawet przy 80L wystarczyłoby założyć na wylot kubek czy tam inne naczynie, żeby uniknąć natlenienia. Natlenienie zacieru nie wpływa na enzymy tylko kolor i bardziej gorzki smak piwa (gdzieś już był o tym wątek), to oczywiście teoria, nie wiem do końca jak to wygląda w naszej skali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Dziadku, jak już Ci mówiłem, ja w swoim kotle zastosowałem pompanie brzeczki "pod młóto". Wydaje mi się taki sposób bardziej korzystny ze względu na mniejsze napowietrzanie brzeczki (o czym pisał wyżej JKocurek), możliwą ciągłą pracę pompy, większą wydajność, utrzymywanie temp. w całej objętości kotła. W sobotę będę testował nowy "górny" filtrator. Zobaczymy jakie będą efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Jak mocno negatywnie działa napowietrzanie brzeczki na enzymy zawarte w w tej brzeczce?Może ktoś to opisać?Technologię kotła mogę zmienić. Nie przejmuj się tym za bardzo; natlenienie powoduje powstawanie związków nieco przyspieszających starzenie piwa (T2-noneal), ciemnienie piwa i straty ciepła. Jeżeli możesz to poprawić inwestycją 20zł, to popraw, jak 100 zł, to sobie możesz odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Przy mojej technice,wszystkie drobiny są wyciągane na wierzch zacieru i osadzanie na nim ,przez to brzeczka jest bardziej klarowna.Jeżeli chodzi o starzenie i zmianę barwy to piwo nie ma szans,zostanie wcześniej wypite.Nic nie zmieniam.Piwo jest dla mnie i mojej rodziny ew.sąsiadów,znajomych, itd.Wszystkim smakuje aż mlaskają i basta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Coś ta teoria o napowietrzaniu brzeczki w czasie zacierania do mnie nie dociera.Jak mocno napowietrza się brzeczka w czasie intensywnego gotowania?Piana,bulgotanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Możesz też zrobić patent typu rura chowająca się w rurze i blokowana np. śrubką tak, aby ten grzybek chował się lekko pod powierzchnię brzeczki - ustawiasz zależnie od jej poziomu. (zakładam, że ta rura z grzybkiem wychodzi spod dna...) Ładna zabawka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Coś ta teoria o napowietrzaniu brzeczki w czasie zacierania do mnie nie dociera.Jak mocno napowietrza się brzeczka w czasie intensywnego gotowania?Piana,bulgotanie. W trakcie intensywnego gotowania "bulgotanie", nie zawiera powietrza tyko parę wodną. Ponadto w tak wysokiej temp. rozpuszczalność tlenu jest mniejsza niż w temp. zacierania, a szkodliwy wpływ tlenu jest chyba większy na młóto niż na brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Jak dobrze posłuchać naukowca.Para wodna to mieszanka wody i powietrza w wyższej temperaturze.A może się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Jak dobrze posłuchać naukowca.Para wodna to mieszanka wody i powietrza w wyższej temperaturze.A może się mylę? Para wodna to woda w postaci lotnej. Występuje w każdej temperaturze w równowadze z cieczą (woda ciekła)/ciałem stałym (lodem). Może stanowić składnik mieszaniny, np. powietrza, wówczas stanowi o jego wilgotności. W trakcie wrzenia wody, bąble zawierają praktycznie czystą parę wodną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 W czasie gotowania,powietrze łączy się z drobinami np.chmielu, białka ,cukru i tworzy pianę i jednocześnie napowietrza się cała brzeczka. Tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 (edytowane) W książce Kunze czytałem z napowietrzaniu zacieru, przy gotowaniu nie ma adnotacji Opis jest taki: Edytowane 1 Lutego 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 No właśnie - jaki etap przedstawia to zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się