pepo Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Dzisiejsze piwko - Dubbel na podstawie receptury z Wiki http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Dubbel_%28Vitaminator%29,_Artur_Olender_%282artur2%29 braki pale ale wyrównałem słodem pilzneńskim, ekstrakt z carafy odpuszczam - wydaje mi się, że i tak będzie wystarczająco ciemne,,, a nie chce przegiąć i 'zaczernić' #40 - Dubbel Skład: pilzneński - 1kg pale ale - 2kg wiedeński 1kg biscuit -0,5kg special B - 300g pszeniczny -250g caramunich -250g carawheat -100g Zacieranie: 35°C -15min 45°C -15min 55°C -15min 64°C - 90min 78°C - 5min Chmielenie: 25g Marynka - szyszki - 60min 16g Styrian Goldings - 45min mech - 15min rodzynki - 100g - 15min cukier trzcinowy nierafinowany -na koniec gotowania -- wyszło około 22litrów 18Blg zadana gęstwa 1388 Belgian Strong Ale Edytowane 16 Stycznia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 #41 - Dolniaczek Skład: pilzneński klepiskowy Bruntal - 4kg monachijski typ II - 250g carahell - 200g zakwaszający - 80g Zacieranie: 64°C - 55min 72°C - 25min 78°C - 5min Chmielenie: 20g magnum - 60min 16g sazz+sladek (po 8g) - 20min 16g sazz+sladek (po 8g) - 5min Drożdże gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) #42 - podWędzone Skład: słód wędzony Weyermann - 1kg słód wędzony whisky Castle Malting - 1kg pszeniczny - 1,6kg orkiszowy - 0,3kg Zacieranie: 64°C - 40min 72°C - 25min 78°C - 5min Chmielenie: 20g lomik - 60min 10g lomik - 20min 10g lomik - 5min Drożdże gęstwa WB-06 --- ~10l - zadane wb-06 - 7Blg ~18l - 3056 Bavarian Wheat - 10Blg Edytowane 28 Stycznia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 (edytowane) #43 - Tmave Skład: słód pilzneński (weyermann, bruntal) - 2kg słód monachijski - 2kg caramunich - 0,5kg herbatka z : carafa - 90g czekoladowy - 90g Zacieranie: 64°C - 40min * przerwa przedłużyła sie do 50 minut / wizyta emcede i sie zagadalismy 72°C - 25min * tu poszło lepiej bo 30 minut 78°C - 5min Chmielenie: ---- 16g lubelski (szyszki) - 60min 15g sladek - 60min 25g granulat - 10min Drożdże gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager Edytowane 29 Stycznia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) #44 - ASs (ciemny górniaczek... coś ala American Stout) Skład: słód pale ale - 3kg słód pilzneński - 1kg słód czekoladowy - 350g słód kawowy - 150g słód crystal 400 - 150g palony jęczmień - 100g płatki owsiane błysk. - 400g Zacieranie: 66-67°C - 100min 78°C - 5 min Chmielenie: 25g Zeus - 60min 15g Cascade - 60min 15g Cascade - 10min 10g Amarillo - 20min Drożdże saszetka - US-05 -- wybicie ~25-26l -15Blg Edytowane 20 Lutego 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) #45 - Szkocka Krata Skład: słód pale ale - 4kg słód melanoidynowy - 150g słód carapils- 100g słód cara- 100g słód zakwaszający - 100g palony jęczmień - 80g Zacieranie: 66-67°C - 90min 78°C - 5 min Chmielenie: 33g Styrian Golding - 60min Drożdże: 1728 Scottish Ale -- 24-25l - 13Blg Edytowane 27 Lutego 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Kurcze.... zazdrość mnie skręca jak tak widzę, u Ciebie kolejne uwarzone wareczki... . U mnie na razie posucha z surowcami i nie zapowiada się żeby było lepiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Kurcze.... zazdrość mnie skręca.... Aaaa.... i to wszystko tłumaczy, to dlatego mi nie wystartowały drożdżaki na kogoś muszę zgonić na szczęście miałem paczuszkę notthingamów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 ok.....biorę to na siebie . Rozumiem, że skoro 'nawarzyłem piwa' to teraz będę to musiał wszystko sam wypić!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) #46 - SzajsOn Skład: słód pilzneński - 3kg słód monachijski - 1kg słód orkiszowy - 500g słód caraaroma - 150g słód carahell- 200g słód zakwaszający - 100g Zacieranie: 64°C - 40min 72°C - 30min 78°C - 5 min Chmielenie: 13g Magnum - 60min 7g Taurus - 60min 20g Saaz - 20min 10g Saaz - 10min 20g Curacao na ostatnie 15 minut gotowania Drożdże: Nie posiadam niestety drożdżaków dedykowanych do saisona ale mam nadzieje, że dobrze sie spisze: gęstwa 1388 Belgian Strong Ale -- ~23l, 14,5 Blg Blg zeszło do 2... do refermentacji poszło 130g cukru i 30g glukozy (ostatek) obecnie mocno sie przegazowało fontanna z butelki... Edytowane 24 Marca 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 (edytowane) #47 - IRA Skład: słód pilzneński - 0,8kg słód pale ale - 3,2kg słód cara - 260g słód carared - 255g palony jęczmień - 55g Zacieranie: 66-67°C - 70min 72°C - 20min 78°C - 5 min Chmielenie: 15g Taurus - 60min 9g Sybilla - 10min 11g Tettananger- 10min Drożdże: gęstwa Scottish Ale Edytowane 24 Marca 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) #48 - Stout Skład: słód pilzneński - 3,15kg słód monachijski - 0,75kg słód kawowy - 100g płatki jeczmienne błysk. - 0,4kg słód czekoladowy - 150g palony jęczmień - 200g palone ziarna pszenicy - 60g Zacieranie: 66-67°C - 70min 72°C - 20min 78°C - 5 min Chmielenie: 12g Taurus - 60min 20g Tettananger- 15min Drożdże: gęstwa z poprzedniej warki Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) #49 - Belgian Pale Ale Skład: słód pale - 3kg słód monachijski - 1,2kg słód abbey - 0,4kg płatki carabelge - 0,3kg Zacieranie: 64-65°C - 20min 72°C - 45min 78°C - 5 min Chmielenie: 35g Marynka -szyszki - 60min 30g EKG - granulat - 15min Drożdże: gęstwa 1388 BSA -- i coś z innej beczki: Waldemar zawiesił kamerę nad łóżkiem. Ktoś mu w nocy ściągał kołdrę. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 #49 - Belgian Pale Ale Skład: ... słód czekoladowy - 150g palony jęczmień - 200g palone ziarna pszenicy - 60g ... Obawiam się, że "pale" z takiego zasypu Ci nie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) ojjj kopia do edycji poprzedniej warki ... i zostały słody niwykasiane już poprawiam... --- swoją drogą z poprzedniej warki też raczej stout nie wyszedł co najwyzej bardzo mocno bursztynowe aleeeeee coś pomiedzy tmave a polotmave Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) W dniu wczorajszym zasadziłem 6sztuk sztobrów marynki, dzieki Kajtek za sadzonki!! A dziś siąpi i pogoda niewyjściowa...wiec warka jubileuszowa - fiftieth #50 - Brown porter Skład: słód pale - 3,80kg słód brown - 450g słód caraamber - 300g słód karmelowy ciemny - 100g słód karmelowy crystal - 150g słód czekoladowy - 175g palone ziarna pszenicy - 50g Zacieranie: 67-66°C - 90min 78°C - 5 min Chmielenie: 11g Tettananger - granulat - 60min 30g EKG - granulat - 60min 20g EKG - granulat - 15min Drożdże: gestwa ze stouta Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 #51 - Kolsch Skład: słód pilzneński - 3,50kg słód orkiszowy - 200g słód pszeniczny - 300g Zacieranie: 52°C - 10 min 64°C - 45 min 72°C - 15 min 78°C - 5 min Chmielenie: 33g Magnum - szyszki - 60min 25g Tettnanger - granulat - 60min Drożdże: 2565 Koelsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) W piwniczce 16°C. Dziś kolejna wariacja na temat kolońskiego..... #52 - Kolsch Skład: słód pilzneński klepiskowy - 2,5kg słód pilzneński -1,5kg słód wiedeński - 300g słód zakwaszający - 80g Zacieranie: 64°C - 60 min 72°C - 10 min 78°C - 5 min Chmielenie: 5g Taurus - 60min 15g Tettnanger - 60min 15g Hallertauer Tradition - 60min 10g Tettnanger - 10min 10g Hallertauer Tradition - 10min Drożdże: 2565 Koelsch - gestwa Edytowane 6 Maja 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Pszeniczne Skład: pszeniczny- 2,5kg pilzneński - 1,8kg carawheat - 150g crystal 400 - 60g Zacieranie: 44°C - 60min 64°C - 60min 78°C - 5min Chmielenie: 15g Hallertau Tettnanger- 60min 25g Hallertau Tradition - 15min Drożdże: 3068 Weihenstephan Edytowane 31 Maja 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 #54 Golden Wheat Skład: pszeniczny- 2,2kg pilzneński - 1,8kg caraaroma - 60g amber - 60g Zacieranie: 44°C - 90min 64°C - 45min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie: 15g Sybilla - 60min 5g Lomik - 60min 13g Hallertau Tettnanger- 15min 13g Hallertau Tradition - 15min Drożdże: gęstwa z poprzedniej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) Kolejna warka dzisiejszego dnia... Marcowe, w międzyczasie zakapslowana warka #53 #55 Marcowe Skład: wiedeński - 2kg pilzneński - 1,8kg monachijski - 1kg carapils - 350g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie: 15g Magnum (szyszki) - 60min 20g Marynka (szyszki) - 60min 7g Hallertau Tettnanger- 15min 7g Hallertau Tradition - 15min 7g Saaz - 15min Drożdże: saszetka - Brewferm Lager Edytowane 27 Maja 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) #56 AIPA Skład: pale ale - 4kg wiedeński - 0,9kg crystal - 220g carapils - 40g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie: uuu tu sie bedzie działo.... ale to zachile i.... za tydzień kolejne wpisy na poaczatek : 15g Zeus - 60min 30g Willamate - 60min 10g Chinook - 35min 15g Cascade - 45min 10g Amarillo - 50min 5g Citra - 50min 15g Willamate - 0min co do chłodzenia na zimno... to dopiero na cichej coś zapodam Drożdże: Us-05 saszetka Edytowane 2 Czerwca 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 co do chłodzenia na zimno... to dopiero na cichej coś zapodam Uuuu widzę kolega też miał dobrze w czubie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 oj! bo tak to jest jak się browar spożywa przy warzeniu.... miało być - chmieleniu na zimno do gotowania poszło 100gram różnych chmieli.... planuje jeszcze sypnąć 50 granulatu.... ale to dopiero po burzliwej. btw... wyszło około 23 litrów i 15,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Dziś na warsztat trafia Koźlak Pszeniczny #57 Weizebock Skład: pszeniczny - 3,0kg pilzneński - 1,5kg monachijski - 1kg zakwaszający - 50g Carahell - 337g Special B - 250g czekoladowy - 60g Zacieranie: 44-45°C - 60min (tylko pszeniczny) 64°C - 45min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 10g Marynka(szyszki) - 60min 15g Hallertauer Tradition (granulat a właściwie to co z niego zostało: miał)- 60min Drożdże: Gestwa po warce #54 (wczoraj poszła do kega i kilku butelek) - wybicie ~20l i 18 Blg Edytowane 8 Czerwca 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się