Skocz do zawartości

Browar Czarciołapek - czyli pepa z warzeniem zmagania


pepo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejsze piwko - Dubbel na podstawie receptury z Wiki http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Dubbel_%28Vitaminator%29,_Artur_Olender_%282artur2%29

braki pale ale wyrównałem słodem pilzneńskim,

ekstrakt z carafy odpuszczam - wydaje mi się, że i tak będzie wystarczająco ciemne,,,

a nie chce przegiąć i 'zaczernić'

 

#40 - Dubbel

 

Skład:

pilzneński - 1kg

pale ale - 2kg

wiedeński 1kg

biscuit -0,5kg

special B - 300g

pszeniczny -250g

caramunich -250g

carawheat -100g

 

Zacieranie:

35°C -15min

45°C -15min

55°C -15min

64°C - 90min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

25g Marynka - szyszki - 60min

16g Styrian Goldings - 45min

 

mech - 15min

rodzynki - 100g - 15min

cukier trzcinowy nierafinowany -na koniec gotowania

 

--

wyszło około 22litrów 18Blg

zadana gęstwa 1388 Belgian Strong Ale

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 - Dolniaczek

 

Skład:

pilzneński klepiskowy Bruntal - 4kg

monachijski typ II - 250g

carahell - 200g

zakwaszający - 80g

 

Zacieranie:

64°C - 55min

72°C - 25min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g magnum - 60min

16g sazz+sladek (po 8g) - 20min

16g sazz+sladek (po 8g) - 5min

 

Drożdże

gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 - podWędzone

 

Skład:

słód wędzony Weyermann - 1kg

słód wędzony whisky Castle Malting - 1kg

pszeniczny - 1,6kg

orkiszowy - 0,3kg

 

Zacieranie:

64°C - 40min

72°C - 25min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g lomik - 60min

10g lomik - 20min

10g lomik - 5min

 

Drożdże

gęstwa WB-06

 

 

---

~10l - zadane wb-06 - 7Blg

~18l - 3056 Bavarian Wheat - 10Blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 - Tmave

 

Skład:

słód pilzneński (weyermann, bruntal) - 2kg

słód monachijski - 2kg

caramunich - 0,5kg

 

herbatka z :

carafa - 90g

czekoladowy - 90g

 

Zacieranie:

64°C - 40min * przerwa przedłużyła sie do 50 minut / wizyta emcede i sie zagadalismy

72°C - 25min * tu poszło lepiej bo 30 minut ;)

78°C - 5min

 

Chmielenie:

----

16g lubelski (szyszki) - 60min

15g sladek - 60min

25g granulat - 10min

 

 

Drożdże

gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#44 - ASs (ciemny górniaczek... coś ala American Stout)

 

 

Skład:

słód pale ale - 3kg

słód pilzneński - 1kg

słód czekoladowy - 350g

słód kawowy - 150g

słód crystal 400 - 150g

palony jęczmień - 100g

płatki owsiane błysk. - 400g

 

Zacieranie:

66-67°C - 100min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

25g Zeus - 60min

15g Cascade - 60min

15g Cascade - 10min

10g Amarillo - 20min

 

Drożdże

saszetka - US-05

 

--

wybicie ~25-26l -15Blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 - Szkocka Krata

 

Skład:

słód pale ale - 4kg

słód melanoidynowy - 150g

słód carapils- 100g

słód cara- 100g

słód zakwaszający - 100g

 

palony jęczmień - 80g

 

Zacieranie:

66-67°C - 90min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

33g Styrian Golding - 60min

 

Drożdże:

1728 Scottish Ale

 

--

24-25l - 13Blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze.... zazdrość mnie skręca....

 

Aaaa.... i to wszystko tłumaczy, to dlatego mi nie wystartowały drożdżaki :/

na kogoś muszę zgonić :P

na szczęście miałem paczuszkę notthingamów...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 - SzajsOn

 

Skład:

słód pilzneński - 3kg

słód monachijski - 1kg

słód orkiszowy - 500g

słód caraaroma - 150g

słód carahell- 200g

słód zakwaszający - 100g

 

Zacieranie:

64°C - 40min

72°C - 30min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

13g Magnum - 60min

7g Taurus - 60min

20g Saaz - 20min

10g Saaz - 10min

 

20g Curacao na ostatnie 15 minut gotowania

 

Drożdże:

Nie posiadam niestety drożdżaków dedykowanych do saisona ale mam nadzieje, że dobrze sie spisze:

gęstwa 1388 Belgian Strong Ale

 

--

~23l, 14,5 Blg

 

Blg zeszło do 2... do refermentacji poszło 130g cukru i 30g glukozy (ostatek)

obecnie mocno sie przegazowało

fontanna z butelki... :/

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#47 - IRA

 

Skład:

słód pilzneński - 0,8kg

słód pale ale - 3,2kg

słód cara - 260g

słód carared - 255g

 

palony jęczmień - 55g

 

Zacieranie:

66-67°C - 70min

72°C - 20min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

15g Taurus - 60min

9g Sybilla - 10min

11g Tettananger- 10min

 

Drożdże:

gęstwa Scottish Ale

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 - Stout

 

Skład:

słód pilzneński - 3,15kg

słód monachijski - 0,75kg

słód kawowy - 100g

płatki jeczmienne błysk. - 0,4kg

 

słód czekoladowy - 150g

palony jęczmień - 200g

palone ziarna pszenicy - 60g

 

Zacieranie:

66-67°C - 70min

72°C - 20min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

12g Taurus - 60min

20g Tettananger- 15min

 

Drożdże:

gęstwa z poprzedniej warki

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#49 - Belgian Pale Ale

 

Skład:

słód pale - 3kg

słód monachijski - 1,2kg

słód abbey - 0,4kg

płatki carabelge - 0,3kg

 

Zacieranie:

64-65°C - 20min

72°C - 45min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

35g Marynka -szyszki - 60min

30g EKG - granulat - 15min

 

Drożdże:

gęstwa 1388 BSA

 

 

--

i coś z innej beczki:

Waldemar zawiesił kamerę nad łóżkiem. Ktoś mu w nocy ściągał kołdrę.

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ojjj

 

 

kopia do edycji poprzedniej warki ... i zostały słody niwykasiane :/

 

 

już poprawiam...

 

 

---

swoją drogą z poprzedniej warki też raczej stout nie wyszedł :/

co najwyzej bardzo mocno bursztynowe aleeeeee :/

coś pomiedzy tmave a polotmave

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu wczorajszym zasadziłem 6sztuk sztobrów marynki, dzieki Kajtek za sadzonki!!

A dziś siąpi i pogoda niewyjściowa...wiec warka jubileuszowa - fiftieth :)

 

#50 - Brown porter

 

Skład:

słód pale - 3,80kg

słód brown - 450g

słód caraamber - 300g

słód karmelowy ciemny - 100g

słód karmelowy crystal - 150g

słód czekoladowy - 175g

palone ziarna pszenicy - 50g

 

Zacieranie:

67-66°C - 90min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

11g Tettananger - granulat - 60min

30g EKG - granulat - 60min

20g EKG - granulat - 15min

 

Drożdże:

gestwa ze stouta

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#51 - Kolsch

 

Skład:

słód pilzneński - 3,50kg

słód orkiszowy - 200g

słód pszeniczny - 300g

 

Zacieranie:

52°C - 10 min

64°C - 45 min

72°C - 15 min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

33g Magnum - szyszki - 60min

25g Tettnanger - granulat - 60min

 

 

Drożdże:

2565 Koelsch

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W piwniczce 16°C. Dziś kolejna wariacja na temat kolońskiego.....

 

#52 - Kolsch

 

Skład:

słód pilzneński klepiskowy - 2,5kg

słód pilzneński -1,5kg

słód wiedeński - 300g

słód zakwaszający - 80g

 

Zacieranie:

64°C - 60 min

72°C - 10 min

78°C - 5 min

 

Chmielenie:

5g Taurus - 60min

15g Tettnanger - 60min

15g Hallertauer Tradition - 60min

10g Tettnanger - 10min

10g Hallertauer Tradition - 10min

 

Drożdże:

2565 Koelsch - gestwa

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pszeniczne

 

Skład:

pszeniczny- 2,5kg

pilzneński - 1,8kg

carawheat - 150g

crystal 400 - 60g

 

Zacieranie:

44°C - 60min

64°C - 60min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

15g Hallertau Tettnanger- 60min

25g Hallertau Tradition - 15min

 

Drożdże:

3068 Weihenstephan

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#54 Golden Wheat

 

Skład:

pszeniczny- 2,2kg

pilzneński - 1,8kg

caraaroma - 60g

amber - 60g

 

Zacieranie:

44°C - 90min

64°C - 45min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

15g Sybilla - 60min

5g Lomik - 60min

13g Hallertau Tettnanger- 15min

13g Hallertau Tradition - 15min

 

Drożdże:

gęstwa z poprzedniej warki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka dzisiejszego dnia... Marcowe,

w międzyczasie zakapslowana warka #53

 

#55 Marcowe

 

Skład:

wiedeński - 2kg

pilzneński - 1,8kg

monachijski - 1kg

carapils - 350g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

15g Magnum (szyszki) - 60min

20g Marynka (szyszki) - 60min

7g Hallertau Tettnanger- 15min

7g Hallertau Tradition - 15min

7g Saaz - 15min

 

Drożdże:

saszetka - Brewferm Lager

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#56 AIPA

 

Skład:

pale ale - 4kg

wiedeński - 0,9kg

crystal - 220g

carapils - 40g

 

Zacieranie:

64°C - 60min

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

uuu tu sie bedzie działo....

ale to zachile i.... za tydzień kolejne wpisy :P

 

na poaczatek :

15g Zeus - 60min

30g Willamate - 60min

10g Chinook - 35min

15g Cascade - 45min

10g Amarillo - 50min

5g Citra - 50min

15g Willamate - 0min

 

co do chłodzenia na zimno... to dopiero na cichej coś zapodam

 

 

Drożdże:

Us-05 saszetka

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oj! bo tak to jest jak się browar spożywa przy warzeniu.... :/

miało być - chmieleniu na zimno

do gotowania poszło 100gram różnych chmieli.... planuje jeszcze sypnąć 50 granulatu.... ale to dopiero po burzliwej.

btw... wyszło około 23 litrów i 15,5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś na warsztat trafia Koźlak Pszeniczny

 

#57 Weizebock

 

Skład:

pszeniczny - 3,0kg

pilzneński - 1,5kg

monachijski - 1kg

zakwaszający - 50g

Carahell - 337g

Special B - 250g

czekoladowy - 60g

 

 

Zacieranie:

44-45°C - 60min (tylko pszeniczny)

64°C - 45min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

10g Marynka(szyszki) - 60min

15g Hallertauer Tradition (granulat a właściwie to co z niego zostało: miał)- 60min

 

 

Drożdże:

Gestwa po warce #54 (wczoraj poszła do kega i kilku butelek)

 

 

-

wybicie ~20l i 18 Blg

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.