kajtek99 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 No takiego smaka tom jeszcze nie kosztował..... Waldemar poczęstuje się ma rozumieć...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Waldemar to bardzo przyjazny tym człowieka i z pewnością podzieli się nowym napitkiem Weizenbock zszedł z 18 aż do 2 Blg ! dziś go czeka butelkowanie AIPA, warka #56 w poniedziałek dostała dawkę chmielenia na zimno: łącznie 50g -- Amarillo -10g, Chinook 10g, Willamate 10g i Cascade 20g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) #58 Black Wheat Skład: pszeniczny - 1,7kg pilzneński - 2,5kg carawheat - 250g czekoladowy - 100g palone ziarna pszenicy - 80g Zacieranie: 44-45°C - 90min 64°C - 10min 72°C - 60min 78°C - 5min Chmielenie: 13g Sladek - 60min 13g Saaz - 60min 15g Hallertau Tettnanger- 15min Drożdże: Gęstwa po weizenbock'u -- Świeżo zakupiona chłodnica - http://allegro.pl/destylator-chlodnica-wezownica-bimber-spirala-i2406168092.html super sie sprawuje Edytowane 22 Czerwca 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 .... prawie po miesiącu odkopałem garnek! Niestety urlop się zmierza nieuchronnie ku końcowi Śrutownik w ruch i... ognia!! #59 Windiness Skład: pszeniczny - 2,2kg monachijski -1,8kg Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 30g Marynka (szyszki) - 60min 25g Sladek (granulat) -10min Drożdże: Safale S--04, saszetka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) #60 Hameryka v2 Skład: pilzneński klepiskowy - 4kg carapils - 120g zakwaszający - 100g ryż (gotowany) - 760g Zacieranie: 64°C - 65min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 15g Taurus - granulat - 60min 10g Taurus - granulat - 30min 12g Hallertau Tradition - granulat -10min 12g Sladek- granulat -10min Drożdże: Zymoferm Z012 - Budweiser Lager - fiolka 2 miesiące po terminie.... drugi dzień na mieszadle i..... chyba wystartują... widać małe oznaki fermentacji w słoju. Awaryjnie czeka paczuszka W34/70 Za drożdże wielkie dzięki dla emcede! a i za pożyczony refraktometr!! --- 12 Blg, 25 litrów ---- jupi!!! drożdżaki piękną piankę zrobiły Edytowane 23 Lipca 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Chłodniej...... #61 Seek&Destroy... Witbier Skład: pilzneński - 2,4kg pszeniczny - 1,2kg biscuit - 100g płatki pszeniczne - 1kg płatki owsiane - 0,4kg Zacieranie: 50°C - 30min 64°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie + Dodatki: 20g Perle - 60min 10g Perle- 15min skórka z 3 pomarańczy (160g) kolendra indyjska (mielona) - 20g Curaçao - 20g Drożdże: Safbrew S-33 saszetka Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) #62 AIPA Skład: pale ale - 4kg monachijski - 0,7kg cara crystal - 150g Zacieranie: 67°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Zeus - 60min 20g Tomahawk - 60min 15g Chinook - 35min 20g Cascade - 15min 10g Centennial- 10min 10g Palisade- 10min 15g Willamate - 0min Drożdże: S-04, gęstwa - 6 godzin... tyle mi zajęło od śrutowania do zadania drożdży. Fermentator zamknięty, tydzień burzliwej i zleje na cichą z dodatkowymi chmielami. -- Wyszło 20-21 litrów 14Blg. Piana pod dekielek była już po 2 godzinach Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez pepo Kamilo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Uzupełniania 'zapasów' ciąg dalszy: #63 pszeniczniak Skład: pilzneński - 1,8kg pszeniczny - 2,3kg bursztynowy (Strzegom) - 200g Zacieranie: 44°C - 90min 64°C - 60min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie: 15g Perle - 60min 15g Perle- 15min 10g Sladek- 15min Drożdże: WB-06 - saszetka Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 No proszę.......widzę, że małżonka wyjątkowo wyrozumiała w ten weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 #64 Tofik, karmelowe ale Skład: pilzneński - 1kg monachijski - 3kg caraaroma - 100g karmelowy ciemny - 200g amber (jasny karmelowy) - 200g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 10g Perle - 60min 20g Perle- 15min Drożdże: S-04, gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Nie minęło 24h od zadania drożdży.... i już po burzliwej, zero piany, a wczoraj wieczorkiem pod dekiel była Blg spadło z 12,5 do 5. Szybkie piwko będzie... oby tylko smaczliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 (edytowane) #65 PopCorn Skład: pilzneński - 3kg wiedeński - 1kg zakwaszający - 100g carapils - 200g kaszka kukurydziana - 250g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Perle - 60min 13g Cascade- 10min 13g Willamate- 10min Drożdże: S-04, gęstwa Edytowane 2 Września 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 #66 Bitter Skład: pale ale - 4kg brown - 200g karmelowy 30EBC - 150g karmelowy 150EBC - 50g kawowy - 50g Zacieranie: 68-66°C - 90min 72°C - 10min 78°C - 5min Chmielenie: 30g Challenger - 60min 15g East Kent Goldings - 15min 10g East Kent Goldings - 5min Drożdże: Wyeast 1187 Ringwood Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 czyżby na konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 e nie.... to sie jeszcze wypije w miedzyczasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 #67 Mild Skład: pale ale - 3,5kg crystal - 280g czekoladowy - 200g Zacieranie: 68-66°C - 75min 72°C - 10min 78°C - 5min Chmielenie: 5g Challenger - 60min 5g East Kent Goldings - 60min 15g East Kent Goldings - 10min Drożdże: Wyeast 1187 Ringwood Ale - gęstwa z warki #66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 (edytowane) Miało być jutro ale plany się pozmieniały i wyszło warzenie w dniu dzisiejszym, lubelskie pale ale #68 LuPA Skład: pale ale - 4kg wiedeński -0,5kg specialB- 100g carapils - 160g Zacieranie: 68-66°C - 80min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie: dzisiejsze chmielenie to totalny spontan wybrałem tylko część pudełek z lodówki.... a i tak sporo tego w garze sie znalazło 10g Tomahawk - 60min 10g Zeus - 60min 10g Willamate -30min 10g Palisade - 45min 10g Cascade -15min do gara poszło dwie garści lubelskiego na ostatnie 5minut gotowania (tegforoczny zbiór) Drożdże: Wyeast 1187 Ringwood Ale - gęstwa z warki #67 o ile uda sie dziś ją zakegować -- zakegować ostatniej warki sie nie udało.... zeszła do 3,5 blg - piwo zlane na cichą, niecały tydzień fermentacji a piwko barfdzo klarowne, lubię te drożdżaki Edytowane 27 Września 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 (edytowane) #69 Pils Skład: pilzneński - 4kg caramunich - 60g carapils - 200g Zacieranie: 64-66°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Taurus - 60min 10g Perle - 15min 15g Saaz - 10min Drożdże: gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager Fermentacja w lodówce w 10°C Edytowane 7 Października 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) #70 Pszenica Skład: pilzneński - 1,9kg pszeniczny - 2,5kg crystal - 150g Zacieranie: 44-45°C - 60min 55-56°C - 60min 64-66°C - 45min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 15g Perle - 60min 10g East Kent Goldings - 15min 10g Cascade -15min Drożdże: Wyeast 3056 Bavarian Wheat - starter Edytowane 7 Października 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Warka #68 przelana na cichą z dodatkiemodrobiny cmielu: 10g Willamate 10g Palisade 10g Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) #71 Foreign Extra Stout Skład: pale ale - 3,5kg monachijski - 0,8kg caraaroma - 300g carafa III - 150g palony jęczmień - 75g prażony jęczmień - 100g płatki: owsiane - 0,4kg jęczmiennne - 05,kg Zacieranie: 68-66°C - 90min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 40g Marynka (szyszki)- 60min 40g Lubelski (szyszki) - 15min Drożdże: Wyeast 1187 Ringwood Ale - gęstwa -- 15,5 Blg.... wyszło około 24litrów Edytowane 13 Października 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Po ostatnich wojażach zapasy się pokończyły... trzeba napełnić fermentatory coby tak smutne nie stały.... w miedzyczasie degustacja... Dry Stout - zajefajne piwko od astrobus, dzieki Marku za bardzo smaczne piwko! i dla odmiany jasne: Kolsch - buteleczka od Kamilo, również udany browarek.... w sumie bardzo przypominający moje kolońskie, ostała mi sie jedna buteleczka i peknie prawdopodobnie na sylwestra mam nadzieje, że browarki odemnie równie bardzo wam smakowały Pozdro chopy!! #73 Pszenica Skład: pilzneński - 1,8kg pszeniczny - 2,1kfg karmelowy - 50g caramunich - 100g Zacieranie: 55°C - 60min 64-65°C - 40min 72°C - 20min 78°C - 10min Chmielenie: 25g Hallertau Tradition (szyszki)- 60min 20g Hallertau Tradition (szyszki) - 15min Drożdże: Wyeast 3056 Bavarian Wheat - gęstwa - 22l 11blg Edytowane 4 Listopada 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 #74 Jasne pełne Skład: pilzneński - 4kg wiedeński - 240g melanoidowy -150g carapils - 100g Zacieranie: 64-66°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Magnum (szyszki) - 60min 20g Hallertau Tradition (szyszki) - 15min 15g Perle (szyszki) - 10min Drożdże: gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager Fermentacja w lodówce w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) #75 Dunkelweizen Skład: pilzneński - 1,3kg pszeniczny - 2,25kg monachijski - 470g carawheat - 120g kawowy - 50g pszeniczny czekoladowy - 120g Zacieranie: 64-65°C - 40min 72°C - 30min 78°C - 10min Chmielenie: 25g Lubelski (szyszki) - 60min 25g Hallertau Tradition (szyszki) - 15min Drożdże: Wyeast 3056 Bavarian Wheat - gęstwa Edytowane 10 Listopada 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się