pepo Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 #76 Witbier Skład: pilzneński - 2,4kg pszeniczny - 1,2kg biscuit - 100g pszenica niesłodowana - 0,5kg płatki pszeniczne - 0,5kg płatki owsiane - 0,2kg płatki jęczmienne -0,3kg Zacieranie: 50°C - 30min 64°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie + Dodatki: 20g Perle - 60min 10g Perle- 15min skórka z 2 pomarańczy kolendra indyjska (mielona) - 20g Curaçao - 20g Drożdże: Safbrew S-33 saszetka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 CHAMPION się przebudził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Dziś pora na małą serie belgów:) Przed wczoraj położyłem rozgniecioną saszetkę wyastów na kaloryfer... rano siłowałem się z wyciągnięciem, napęczniało tak że sie zaklinowało pod parapetem Na pierwszy ogień klon piwa - Leffe Brune, dwa małe zgrzyty ... brak monachijskiego ciemnego - pod koniec gotowania zapodam odrobinę czekoladowego pszenicznego dla przyciemnienia Chmiel.... tu też mały kompromis - styrian goldings w zamian EKG, który występował w innych recepturach tego piwa. Co do trapistów - to mam do nich napiety plan zobaczymy co z tego wyjdzie.... Podkład muzyczny - [media] [/media] #77 - Leffe Brune Skład: pilzneński - 4kg monachijski - 1,25 kg caramunich - 150g special B - 150g brown - 100g Zacieranie: 66°C - 90min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie + Dodatki: 30g EKG ? - 60min 10g Saaz - 15min 250g - cukier kandyzowany brązowy - 15min Drożdże: starter - THG -- dodałem dla przyciemnienia 25g pszenicznego czekoladowego - ostateczny kolor... z tego co pamiętam bardzo zbliżony 23 litry, 15,5 Blg Edytowane 18 Listopada 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 #78 Koziołek Skład: pilzneński - 3kg monachijski - 2kg bursztynowy - 200g carared - 150g carahell - 400g caraaroma - 60g Zacieranie: 64°C - 50min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie + Dodatki: 30g lubelski (szyszki) - 60min 20g Hallertau Tradition (szyszki) - 15min Drożdże: gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Dziś do gara trafia zestaw na Portera Angielskiego ufundowany przez firmę Browamator w lublskim konkursie piw domowych. Jeszcze raz bardzo dziękuję. #79 Porter Angielski Skład: pale ale - 3,6kg caraaroma - 300g carafa special typ I - 100g Zacieranie: 67-68°C - 90min 78°C - 5min Chmielenie 30g challenger - 60min 30g fuggles - 15min Drożdże: Safale S-04 -- Przed gotowanie blg - ~10-10,5 - sporo w garze - jakieś 26litrów Po gotowaniu.... blg blizej nie określone.... balingometr i podłoga stanowiły przez chwilę jedność. Trzeba bedzie kupic nowy.... Edytowane 2 Grudnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) #80 - Belgia Skład: pilzneński - 5kg monachijski - 0,5 kg caramunich - 250g special B - 185g carabelge - 200g biscuit -150g Zacieranie: 66°C - 50min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie + Dodatki: 25g Perle - 60min 25g EKG - 15min Drożdże: gęstwa - THG Edytowane 15 Grudnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Dwie wareczki.... łikend należy zaliczyć do udanych THG ponownie zwiedzają browar.... w sumie to zostało im 5 dni U mnie wisi kalendarz gregoriański... wiec jak się uda to może za tydzień też coś uwarzę #81 Witbier Skład: pilzneński - 2,4kg pszeniczny - 1,5kg biscuit - 100g pszenica niesłodowana - 0,8kg płatki pszeniczne - 0,5kg płatki jęczmienne -0,2kg Zacieranie: 50°C - 30min 64°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie + Dodatki: 20g Perle - 60min 10g Perle- 15min skórka z 3 pomarańczy kolendra indyjska (mielona) - 20g Curaçao - 20g Drożdże: Safbrew S-33 saszetka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) #82 AIPA Skład: pale ale - 5kg monachijski - 1,3kg crystal - 200g biscuit - 90g Zacieranie: 66-68°C - 60min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Challenger - 60min 20g Chinook - 60min 20g Tomahawk - 60min 20g Zeus - 60min 20g Galaxy - 30min 20g Cascade - 15min 15g Willamette - 15min 10g Topaz - 0min Drożdże: gęstwa safale S-04 Edytowane 23 Grudnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zeus = Tomahawk = Columbus wszystko to jeden i ten sam chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) zeus=columus --- owszem ale... tomachawk to inny chmiel, mniej goryczkowy zresztą BA ma go w asortymencie jako daw produkty -- http://browamator.pl...3010&sortuj=kod http://browamator.pl...8&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F7153010&sortuj=kod w sumie w opisie tomahawka widnieje że to columbus no to jak to jest ? -- dobra... i wsio jasne: CTZ Hops (Columbus, Tomahawk, Zues) faktycznie to ten sam chmiel, różnice polegają na różnych wariacjach zawartości alfa-kwasów Edytowane 23 Grudnia 2012 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 zeus, tomahawk....a może pershing .....wszystko i tak pójdzie w gardełko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Coby nie marnować czasu przed świątecznym obiadem u teściowej zatarłem górniaczka.... coś mi się pokićkało że mam jeszcze worek słodu pszenicznego... no cóż weizena nie będzie:/ Kolejne braki w browarze to - kapsle. Królestwo za kapsle! Trzeba będzie zrobić szybciorkiem zakupy #83 Nołnejm Skład: pilzneński - 2,5kg wiedeński - 1,5kg carared - 115g carahell- 150g Zacieranie: 64-66°C - 50min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 25g Perle - 60min 20g Hallertauer Tradition - 15min Drożdże: gęstwa safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Miało być dziś ostatnie w tym roku warzenie... pszeniczniak pewnie zatarty zostanie jutro.... Jako że dziś koniec roku... wszystkim wszystkiego najlepszego w nadchodzącym 2013! W trakcie przygotowywania kolacji degustuję sobie ostatnia buteleczkę Koelsh'a - super piwko.... było a za chwilkę Urbock... też piwo z jesieni poprzedniego roku.... tyle że mam jeszcze go z 15 buteleczek w piwnicy na tym się pewnie nie skończy i zajrzę tam dziś jeszcze nie raz Do siego!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) #84 Pszenica Skład: pilzneński - 1,8kg pszeniczny - 2,2kg bursztynowy - 250g Zacieranie: 65°C - 50min 64-66°C - 10min 72°C - 40min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min 20g Lubelski (szyszki) - 15min Drożdże: saszetka uwodnionych WB-06 * zmiana na Mauribrew Weiss Y1433 -- Wysładzało sie i wysładzało.... za dużo wody sobie przygotowałem. .. jako że wyszło sporo brzeczki ~9blg, a nie chciało mi się odparowywać przynajmniej do 11 więc dodałem 0,4 kg suchego extraktu. Edytowane 2 Stycznia 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 #85 Dry Stout Skład: Pale Ale - 4kg jęczmień palony - 250g kawowy - 44g brown - 35g pszeniczny czekoladowy - 60g carafa - 100g Zacieranie: 66-67°C - 60min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 25g Magnum (szyszki) - 60min 10g lubelski (szyszki) - 20 min Drożdże: gęstwa safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 #85 Hameryka Skład: pilzneński - 4kg carapils - 80g zakwaszający - 120g ryż gotowany - 1kg kaszka kukurydziana - 150g Zacieranie: 64-66°C - 60min 72°C - 60min 78°C - 5min Chmielenie: 8g saaz - 60min 8g perle - 60min 8g Hallertauer Tradition- 60min 9g saaz - 15 min 9g Hallertauer Tradition - 15 min Drożdże: Wyeast 2112 California Lager - starter.... coś niemrawo się rozkręcają ... fermentator czeka w lodówce na zadanie drożdży... jeszcze się kręcą, po południu zadam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Człowiek chory.... to i sie nudzi w domu... jako że odrzyłem odrobinę to piwko dziś skleciłem: #86 Nołnejm v2 Skład: pilzneński - 2,5kg wiedeński - 1,5kg carared - 150g carahell- 110g Zacieranie: 64-66°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 25g Perle - 60min 20g Hallertauer Tradition - 15min Drożdże: byłem pewny że mam saszetkę safale S-04... niestety brak uwodnię w zamian uwodnię - Donstar Notthingam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 L4 ciąg dalszy #87 Pszenica Skład: pilzneński - 2kg pszeniczny - 2,3kg bursztynowy - 250g Zacieranie: 44°C - 35min 55°C - 30min 64-66°C - 40min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min 20g Lubelski (szyszki) - 15min Drożdże: gęstwa Mauribrew Weiss Y1433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Drożdżaki WLP028 Edinburgh Scottish Ale - termin... ojj!.. best before - july 2012 leżały i leżały w lodówce aż przyszła i na nie pora, wystartowały bez problemu #88 Scottish Heavy Skład: pale ale - 4kg palony jęczmień - 85g zakwaszający - 40g Zacieranie: 67-68°C - 70min 72°C - 10min 78°C - 5min Chmielenie: 20g EKG - 60min 10g Bramling Cross - 60min Drożdże: WLP028 Edinburgh Scottish Ale - starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Ale chłopie tłuczesz te warki, ciekawe kto to wszystko wypije:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Ale chłopie tłuczesz te warki, ciekawe kto to wszystko wypije:D Etam... marudzisz Wraki 81-84 zeszły w jeden wieczór... 4 kegi poszły raz dwa... Liga squosha się nie oszczędza Jeżeli mi się przedłuży L4... a wszystko na to wskazuje ;/ to pewnie coś jeszcze na tygodniu uwrzę Edytowane 3 Lutego 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 #89 Witbier Skład: pilzneński - 2,5kg pszeniczny - 1,5kg special b - 40g pszenica niesłodowana -1kg płatki pszeniczne - 250g płatki owsiane - 0,5kg Zacieranie: 64-66°C - 70min 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie + Dodatki: 20g Perle - 60min 10g Perle- 15min skórka z 3 pomarańczy kolendra indyjska - 20g Curaçao - 20g Drożdże: Uwodniona saszetka Brewferm Blanche Na kolejną wrkę planuję specjalny zasyp w końcu to mały jubileusz.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Plany planami....a tu trzeba pszenice na szybko.... no i qurcze brak pilzneńskiego na stanie ... stad ten dziwny zasyp #89 i 1/2 - Paląca pszenica Skład: pale ale - 1,8kg pszeniczny - 2,3kg bursztynowy - 250g Zacieranie: 44°C - 20min 55°C - 30min 64-66°C - 60min 72°C - 10min 78°C - 5min Chmielenie: 20g Hallertauer Tradition (szyszki) - 60min 20g Lubelski (szyszki) - 15min Drożdże: gęstwa Mauribrew Weiss Y1433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Miał być porter bałtycki a wyszło jasne mocarne Porter więc poczeka jeszcze 10 warek ... a to chyba za niedługo będzie #90 Damballa - Belgian Golden Strong Ale Skład: pilzneński - 5,5kg carapils - 250g Zacieranie: 55°C - 10min 64-66°C - 70min 72°C - 10min 78°C - 5min Chmielenie: 25g - pilgrim - 60min 30g - saaz - 15min Drożdże: gęstwa THG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) 91 AIPA Skład: pale ale - 5kg monachijski - 1,5kg crystal - 130g biscuit - 110g Zacieranie: 66-68°C - 60min 72°C - 20min 78°C - 5min Chmielenie: 25g Green Bullet- 60min 20g Chinook - 60min 20g Tomahawk - 60min 20g Zeus - 60min 20g Galaxy - 40min 30g Chinook - 10min 20g Topaz - 0min Drożdże: Donstar Notthingam Edytowane 3 Marca 2013 przez pepo Kamilo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się