saltver Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Witam serdecznie pierwszy raz. Mam za sobą pierwsze warzenie a zarazem pierwsza przygodę z domowym piwkiem.Kupiłem zestaw Super start w BA z zestawem mojego pierwszego piwka PaleAle(ciązko było przekonać żonkę do mojego nowego hobbi )Warzenie i wszystkie procesy przebiegły doskonale jak za pierwszym razem.Koncowe Blg 12,5 po burzliwej 6 dni 5 Blg narazie jest na cichej 9 dni 4Blg lekko mętne ale smak super .Mam pytanie ile mam dać glukozy do jednej buteli czy jest wzór do obliczania do ilu musi odfermentować (3Blg).Czy kązde piwo ma okresloną ilość glukozy gdzie to szukać.Dzieki z góry za odpowiedz Saltver- Olkusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Nie chciało się poszukać, co? Odpowiedzi na wszystkie te pytania są na forum i na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saltver Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Oczywiscie że czytałem ale spotkałem się z różnymi ilościami i musze się upewnić u fachowców żeby nie zrobić chały za pierwszym razem -co by powiedziała żona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Każdy mówi inaczej, bo każdy lubi inne piwo. Najważniejsze żebyś nie przesadził - żebyś nie miał granatów. Zobacz też ten kalkulator - ja z niego korzystam: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11847779#tag Za pomocą powyższego kalkulatora obliczysz ilość glukozy - uważaj tylko na pszeniczne - wartość nagazowania podana w nim jest przesadzona. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Ilosc piwa w pisz w litrach czyli po cyfrze dodaj litere L, np 25L Dla temperatury podobnie, np. 20C, przy czym jako temperature przyjmij temperature fermentacji burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Oczywiście. Dodam jeszcze, że z listy rozwijanej wybierz styl, a obok niego masz zakres pożądanego nagazowania. Wpisujesz je w pierwszą kratkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saltver Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Fajny program ale nie wiem co gdzie wpisac-przepraszam za niewiedzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) To i ja sie podepne z pytaniem zeby nie zakladac nowego watku. W kalkulatorze uzywany jest corn sugar. Czy wyliczona wartosc surowca odpowiada ilosci potrzebnej glukozy czy bialego cukru? Edytowane 29 Stycznia 2011 przez JakubS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) jest tez do wyboru cane sugar, czyli sacharoza.. kalkulator proponowany przez Jejskiego jakos bardziej mi sie podoba i wszystko ladnie liczy Edytowane 29 Stycznia 2011 przez gagarin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saltver Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) ale jest trudniejszy dla poczatkujacego. Wyszło mi z obliczen 162g na 20l co wy na to? Edytowane 29 Stycznia 2011 przez saltver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Fajny program ale nie wiem co gdzie wpisac-przepraszam za niewiedzę Gęstość brzeczki nastawnej i końcowa - wiadomo' date=' potem wpisujesz gęstość rezerwy 0 i podajesz (tak jak na stronie, którą poleciłem) jak chcesz mieć nagazowane, potem klikasz oblicz i podaje ci ilość sacharozy do refermentacji. W ten sposób liczymy jeśli do refermentacji nie wykorzystujemy rezerwy. [i']Edit:[/i] Oczywiście wybierasz też ilość piwa i temperaturę. Edit2: Wyszło mi z obliczen 162g na 20l co wy na to? Możesz tyle dać. Potem stwierdzisz, czy Ci odpowiada i przy następnej warce skorygujesz tę ilość. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saltver Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 W kalkulatorze od Jejskiego 182 g sacharozy czy to glukoza mam w głowie metlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Sacharoza to cukier biały używany w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Sacharoza i glukoza to nie jest to samo. Można przyjąć, że 100g sacharozy = 116g glukozy krystalicznej (tej w sklepie). Inna sprawa - oba kalkulatory mogą troszkę inaczej liczyć. Możesz wziąć wartość pomiędzy nimi lub na początku nie zawracaj sobie tym głowy - weźmiesz 160 czy 170 g nie ma dużej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 To i ja sie podepne z pytaniem zeby nie zakladac nowego watku. W kalkulatorze uzywany jest corn sugar. Czy wyliczona wartosc surowca odpowiada ilosci potrzebnej glukozy czy bialego cukru? Corn sugar to glukoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Tak jak pisał Grzechu, w uproszczeniu można przyjąć, że wagowo cukier i glukoza są sobie równe. Problem zaczyna się jak przyjmiesz, że cukier jest równy glukozie objętościowo, np. stosując miarkę do cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się