saltver Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Witam serdecznie pierwszy raz. Mam za sobą pierwsze warzenie a zarazem pierwsza przygodę z domowym piwkiem.Kupiłem zestaw Super start w BA z zestawem mojego pierwszego piwka PaleAle(ciązko było przekonać żonkę do mojego nowego hobbi )Warzenie i wszystkie procesy przebiegły doskonale jak za pierwszym razem.Koncowe Blg 12,5 po burzliwej 6 dni 5 Blg narazie jest na cichej 9 dni 4Blg lekko mętne ale smak super .Mam pytanie ile mam dać glukozy do jednej buteli czy jest wzór do obliczania do ilu musi odfermentować (3Blg).Czy kązde piwo ma okresloną ilość glukozy gdzie to szukać.Dzieki z góry za odpowiedz Saltver- Olkusz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Nie chciało się poszukać, co? Odpowiedzi na wszystkie te pytania są na forum i na wiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
saltver Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 Oczywiscie że czytałem ale spotkałem się z różnymi ilościami i musze się upewnić u fachowców żeby nie zrobić chały za pierwszym razem -co by powiedziała żona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 (edited) Każdy mówi inaczej, bo każdy lubi inne piwo. Najważniejsze żebyś nie przesadził - żebyś nie miał granatów. Zobacz też ten kalkulator - ja z niego korzystam: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11847779#tag Za pomocą powyższego kalkulatora obliczysz ilość glukozy - uważaj tylko na pszeniczne - wartość nagazowania podana w nim jest przesadzona. Edited January 29, 2011 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Ilosc piwa w pisz w litrach czyli po cyfrze dodaj litere L, np 25L Dla temperatury podobnie, np. 20C, przy czym jako temperature przyjmij temperature fermentacji burzliwej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Oczywiście. Dodam jeszcze, że z listy rozwijanej wybierz styl, a obok niego masz zakres pożądanego nagazowania. Wpisujesz je w pierwszą kratkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
saltver Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Fajny program ale nie wiem co gdzie wpisac-przepraszam za niewiedzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 (edited) To i ja sie podepne z pytaniem zeby nie zakladac nowego watku. W kalkulatorze uzywany jest corn sugar. Czy wyliczona wartosc surowca odpowiada ilosci potrzebnej glukozy czy bialego cukru? Edited January 29, 2011 by JakubS Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 (edited) jest tez do wyboru cane sugar, czyli sacharoza.. kalkulator proponowany przez Jejskiego jakos bardziej mi sie podoba i wszystko ladnie liczy Edited January 29, 2011 by gagarin Link to comment Share on other sites More sharing options...
saltver Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 (edited) ale jest trudniejszy dla poczatkujacego. Wyszło mi z obliczen 162g na 20l co wy na to? Edited January 29, 2011 by saltver Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 (edited) Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Fajny program ale nie wiem co gdzie wpisac-przepraszam za niewiedzę Gęstość brzeczki nastawnej i końcowa - wiadomo' date=' potem wpisujesz gęstość rezerwy 0 i podajesz (tak jak na stronie, którą poleciłem) jak chcesz mieć nagazowane, potem klikasz oblicz i podaje ci ilość sacharozy do refermentacji. W ten sposób liczymy jeśli do refermentacji nie wykorzystujemy rezerwy. [i']Edit:[/i] Oczywiście wybierasz też ilość piwa i temperaturę. Edit2: Wyszło mi z obliczen 162g na 20l co wy na to? Możesz tyle dać. Potem stwierdzisz, czy Ci odpowiada i przy następnej warce skorygujesz tę ilość. Edited January 29, 2011 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
saltver Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 W kalkulatorze od Jejskiego 182 g sacharozy czy to glukoza mam w głowie metlik Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Sacharoza to cukier biały używany w kuchni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Sacharoza i glukoza to nie jest to samo. Można przyjąć, że 100g sacharozy = 116g glukozy krystalicznej (tej w sklepie). Inna sprawa - oba kalkulatory mogą troszkę inaczej liczyć. Możesz wziąć wartość pomiędzy nimi lub na początku nie zawracaj sobie tym głowy - weźmiesz 160 czy 170 g nie ma dużej różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 To i ja sie podepne z pytaniem zeby nie zakladac nowego watku. W kalkulatorze uzywany jest corn sugar. Czy wyliczona wartosc surowca odpowiada ilosci potrzebnej glukozy czy bialego cukru? Corn sugar to glukoza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 Tak jak pisał Grzechu, w uproszczeniu można przyjąć, że wagowo cukier i glukoza są sobie równe. Problem zaczyna się jak przyjmiesz, że cukier jest równy glukozie objętościowo, np. stosując miarkę do cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts