Wiktor Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 stwierdziłem ostatnio przy rozlewie że spróbuję zrobić test nagazowania - wleję w plastikowego PETa. No i pomysł by zgoła niezły bo można pomacać, ale robiłem to na żywca i nie przemyślałem pewnej kwestii. Minowicie wlałem 0,5 litra do 1,5 litrowej butelki i zgniotłem butelkę tak żeby nie było powietrza w środku. Nagazowałem do 2.5 vol I teraz zaczynają się moje wątpliwości: jeśli mamy normalną butelkę to czy nad płynem jest 5 czy 20 ml wolnego miejsca nie robi różnicy, ale jak mamy dwa razy więcej potencjalnego miejsca zaczynają się jaja. Piwo przy rozlewie miało 16C czyli w piwie rozpuszczone było 1 vol CO2. Mamy nagazowanie 2,5 vol z czego 1 vol był w piwie czyli podczas fermentacji przybędzie 1,5 vol CO2, w naszym przypadku 750 ml CO2, co znaczy że moja butelka po nagazowaniu nie będzie nawet w pełni wypełniona... Refermantacja jest w 22°C co wg kalkulatora daje 0.8 vol w piwie, a 1,7 nad piwem i to nadal daje 850 ml CO2 czyli nawet w 22°C moja butelka nie będzie w pełni wypełniona. Powiedzcie, dobrze ja myślę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Twoje piwo na pewno będzie mniej nagazowane niż piwo w standardowej butelce, bo plastikowa butelka zacznie się powiększać i CO2 nie będzie się rozpuszczało. Tam na prawdę objętość przestrzeni nad piwem w butelce ma wpływ na nagazowanie, bo CO2 zawsze dąży do równowagi. Dlatego do kegów daje się mniej cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Jednym słowem, twój plan zawiódł. Tak czy inaczej testu na twardość butelki nie wykonasz, więc nie ma czego liczyć. Następnym razem nalej jak do normalnej butelki, czyli zostawiając kilka cm poniżej górnej krawędzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Zupełnie OT - fajne rozważania Na dodatek w piaskownicy. Żeby było jasne - Twoja sprawa jaki masz sposób na podejście do piwowarstwa i nic mi do tego! Wywody trochę mnie ... hmm... zadziwiły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 jak się zastanowiłem, to teraz przez pomiar objętości butelki można obliczyć nagazowanie. No to miała być próba kontrolna jak się piwo nagazowało, więc myślę że plan nie jest taki zły, jak butelka wróci do swojego kształtu to znaczy że się nagazowało. Chyba ocena tego jak się powiększa butelka jest bardziej miarodajna niż pomiar twardości. Przyrost objętości mogę zmierzyć w ml zanurzając butelkę w wodzie i mierzyć ile się podniesie poziom. A co mi po twardości? twarde jak jajo co się gotowało 5? 10? 15 minut? jak dla mnie to taka butelka pełna w części jest lepszym wskaźnikiem nagazowania można dokłądnie zmierzyć z dokładnością poniżej 0,1 vol jakie jest nagazowanie piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 30, 2011 Author Share Posted January 30, 2011 mierzę jednocześnie ciśnienie w KEGu, dziś rano było 1,1 bara przy temperaturze około 20°C czyli teraz nagazowanie jest około 1,8. Jak się skończy gazować to spróbuję przelać z KEGa do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 Jak się skończy gazować to spróbuję przelać z KEGa do butelek. Masz sprzęt do rozlewu z KEGa pod ciśnieniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted January 30, 2011 Author Share Posted January 30, 2011 zrobiłem sobie taką końcówkę, ale jeszcze jej nie testowałem, nie jestem pewien uszczelki między końcówkę a butelkę. Dam znać jak pójdą testy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 Ja zawszę wkładam do skrzynki 1 piwo nalane do peta od pepsi 0,5l. Mogę namacalnie stwierdzić nagazowanie i wyklarowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now