JakubS Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Jutro mija tydzien od startu fermentacji. Pszenica zeszla z 12.2 do 3.6°Blg i od dwoch dni nie chce zejsc nizej. Czy jesli jutro pokaze tyle samo to butelkowac? Jesli butelkowac to czy bezpieczniej nagazowac do 2.5 vol (118g glukozy) czy 2.0 vol (82g)? (liczone dla 18L w 20°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Osobiście przelałbym na tydzień na cichą - na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Dokładnie ,na cichą na tydzień lub dwa , a jeśli nie ma możliwości , to jak potrzymasz jeszcze kilka dni w tym samym fermentatorze nic się nie stanie. Jeśli nie zejdzie niżej ,to butelkowałbym raczej bezpieczniej czyli na 2.0 vol , lepiej mieć troszke słabiej nagazowane piwko , niż takie które wyjdzie samo z butelki , albo ( odpukać ) porozsadza butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 pszenice na tydzień cichej ? chyba szkoda czasu bo za tydzień to już można się delektować Ja wychodzę z założenia , że pszenica ma być wypita szybko bo traci na swojej świeżości (potwierdzają to wypowiedzi kolegów). W związku z tym proponuję do butelek, nagazować koło 3vol i za kilka dni można pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Butelkować. Pszenica jest najlepsza do 3 miesięcy, więc zrób wszystko, żeby nie zdążyła się przegazować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 BrewMate wyliczyl mi FG=3.6°Blg dla tego zasypu, ale nie wiem czy mozna temu ufac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Przetrzymalem na burzliwej do dzisiaj, drozdze ciagle pracuja bo co2 sie wytwarza. Pomiary °Blg przez kilka ostatnich dni ciagle pokazuja to samo. Co jest grane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Co jest grane? A co niby ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 A co niby ma być? Nie kumam dlaczego nie zmienia sie °Blg jesli drozdze dalej pracuja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Skąd wiesz, że pracują? Przecież sam napisałeś, że Blg się nie zmienia, więc nie pracują. CO2 się ulatnia i to jest normalne, że się ulatnia. Gaz rozpuścił się w piwie a teraz ulatuje do atmosfery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 I teraz juz wiem co jest grane Dzieki wielkie za wyjasnienie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 (edytowane) To ja się podłącze pod wątek bo też jestem w trakcie robienia pszenicy. Nastawiłem 7 dni temu brzeczkę 13,5 Blg, fermentacja burzliwa była "wyjątkowo burzliwa", od 3 dni praktycznie nie ma już piany a pomiar stopnia odfermentowania wyniósł dzis 3,8 Blg. Jak długo jeszcze trzymać w fermentorze (rezygnuje z przelewania na cichą) i czy mogę butelkować w poniedziałek (wtedy mam czas), to będzie 10 dzień od zadania drożdży. Wiem że może głupie pytanie ale to moja druga warka więc jeszcze nie mam takiego wyczucia. Edytowane 4 Lutego 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 10 dni powinno wystarczyć. Zrób prosty test - zatrzaśnij fermentor na głucho, jeżeli po kilku godzinach wybrzuszy pokrywę to znaczy że fermentacja, choć powoli, ale jeszcze przebiega. No chyba że masz rurkę (kolejny powód dlaczego rurka jest zła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Rurka nie jest zła, tylko do czego innego służy. A natury nie ma co poganiać, jak piwo postoi w wiadrze 12 dni zamiast 10 to nic mu nie będzie. Ja moje ubiegłoroczne pszenice butelkowałem po ok. 2 tygodniach fermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się