JakubS Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Jutro mija tydzien od startu fermentacji. Pszenica zeszla z 12.2 do 3.6°Blg i od dwoch dni nie chce zejsc nizej. Czy jesli jutro pokaze tyle samo to butelkowac? Jesli butelkowac to czy bezpieczniej nagazowac do 2.5 vol (118g glukozy) czy 2.0 vol (82g)? (liczone dla 18L w 20°C) Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Osobiście przelałbym na tydzień na cichą - na wszelki wypadek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Dokładnie ,na cichą na tydzień lub dwa , a jeśli nie ma możliwości , to jak potrzymasz jeszcze kilka dni w tym samym fermentatorze nic się nie stanie. Jeśli nie zejdzie niżej ,to butelkowałbym raczej bezpieczniej czyli na 2.0 vol , lepiej mieć troszke słabiej nagazowane piwko , niż takie które wyjdzie samo z butelki , albo ( odpukać ) porozsadza butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 pszenice na tydzień cichej ? chyba szkoda czasu bo za tydzień to już można się delektować Ja wychodzę z założenia , że pszenica ma być wypita szybko bo traci na swojej świeżości (potwierdzają to wypowiedzi kolegów). W związku z tym proponuję do butelek, nagazować koło 3vol i za kilka dni można pić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 Butelkować. Pszenica jest najlepsza do 3 miesięcy, więc zrób wszystko, żeby nie zdążyła się przegazować Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted January 30, 2011 Author Share Posted January 30, 2011 BrewMate wyliczyl mi FG=3.6°Blg dla tego zasypu, ale nie wiem czy mozna temu ufac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted February 2, 2011 Author Share Posted February 2, 2011 Przetrzymalem na burzliwej do dzisiaj, drozdze ciagle pracuja bo co2 sie wytwarza. Pomiary °Blg przez kilka ostatnich dni ciagle pokazuja to samo. Co jest grane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Co jest grane? A co niby ma być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted February 2, 2011 Author Share Posted February 2, 2011 A co niby ma być? Nie kumam dlaczego nie zmienia sie °Blg jesli drozdze dalej pracuja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Skąd wiesz, że pracują? Przecież sam napisałeś, że Blg się nie zmienia, więc nie pracują. CO2 się ulatnia i to jest normalne, że się ulatnia. Gaz rozpuścił się w piwie a teraz ulatuje do atmosfery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted February 2, 2011 Author Share Posted February 2, 2011 I teraz juz wiem co jest grane Dzieki wielkie za wyjasnienie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted February 4, 2011 Share Posted February 4, 2011 (edited) To ja się podłącze pod wątek bo też jestem w trakcie robienia pszenicy. Nastawiłem 7 dni temu brzeczkę 13,5 Blg, fermentacja burzliwa była "wyjątkowo burzliwa", od 3 dni praktycznie nie ma już piany a pomiar stopnia odfermentowania wyniósł dzis 3,8 Blg. Jak długo jeszcze trzymać w fermentorze (rezygnuje z przelewania na cichą) i czy mogę butelkować w poniedziałek (wtedy mam czas), to będzie 10 dzień od zadania drożdży. Wiem że może głupie pytanie ale to moja druga warka więc jeszcze nie mam takiego wyczucia. Edited February 4, 2011 by ukko Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted February 4, 2011 Share Posted February 4, 2011 10 dni powinno wystarczyć. Zrób prosty test - zatrzaśnij fermentor na głucho, jeżeli po kilku godzinach wybrzuszy pokrywę to znaczy że fermentacja, choć powoli, ale jeszcze przebiega. No chyba że masz rurkę (kolejny powód dlaczego rurka jest zła). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 4, 2011 Share Posted February 4, 2011 Rurka nie jest zła, tylko do czego innego służy. A natury nie ma co poganiać, jak piwo postoi w wiadrze 12 dni zamiast 10 to nic mu nie będzie. Ja moje ubiegłoroczne pszenice butelkowałem po ok. 2 tygodniach fermentowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now