pioturek Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 (edited) Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE oraz Częstochowska Organizacja Turystyczna zapraszają piwowarów domowych do wzięcia udziału w II Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego. Konkurs odbędzie się podczas plenerowej imprezy jaką jest V Festiwal Sztuki Kulinarnej ? ?Aleja Dobrego Smaku". Garść podstawowych informacji: Termin:04.06.2011r. Miejsce: Częstochowa Kategorie konkursowe: ? Porter Bałtycki 14,7 ? 22°Blg wg. BJCP styl 12.C Baltic Porter ? Żytnie 11,4 - 13,8°Blg wg. BJCP styl 15.D Roggenbier (German Rye Beer) Nagroda specjalna: Przyznawana za zajęcie l pierwszego miejsca w kategorii Porter Bałtycki. Cieszymy się że tak jak w ubiegłym roku będzie to możliwość uwarzenia przez laureata, piwa opartego na zwycięskiej recepturze w browarze restauracyjnym ?Czenstochovia?. Termin dostarczenia piw konkursowych: od 01.05.2011 r. do 23.05.2011 r. Kontakt: Wszelkich dodatkowych informacji udziela: Arkadiusz Michalski (arzy) Tel. 791715865 ckpdbp@wp.pl Niebawem pojawią się kolejne, istotne informacje dotyczące konkursu. Edited March 30, 2011 by pioturek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted March 8, 2011 Author Share Posted March 8, 2011 (edited) R e g u l a m i n II Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego Częstochowa, 4 czerwca 2011 r. w ramach V Festiwalu Sztuki Kulinarnej ? ?Aleja Dobrego Smaku" Organizatorzy: ? Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE ? Częstochowska Organizacja Turystyczna 1. Organizatorzy wyznaczają skład Komisji Konkursowej, której decyzje są ostateczne. 2. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie. 3. W konkursie wyznaczono 2 kategorie ? Porter Bałtycki 14,7 ? 22°Blg wg. BJCP styl 12.C Baltic Porter ? Żytnie 11,4 - 13,8°Blg wg. BJCP styl 15.D Roggenbier (German Rye Beer) 4. Uczestnik może startować w obu kategoriach. 5. W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo. 6. W przypadku zgłoszenia do konkursu ogółem, tylko jednego piwa w danej kategorii, konkurs w niej nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek. 7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 12 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji. 8. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu. 9. Zwycięzca każdej z kategorii zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa. 10. Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych od 01.05.2011 r. do dnia 23.05.2011r. na adres organizatora : Łukasz Janiszewski ul. Focha 4/6a (apteka) 42-200 Częstochowa z dopiskiem ?II CKPDBP? 11. W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy wcześniej ustalić termin odbioru z przedstawicielem organizatorów pod nr tel. 507176706. 12. Udział w Konkursie jest bezpłatny. 13. Piwa Konkursowe oceniać będą dwie niezależne komisje. Pierwsza - Komisja Branżowa to osoby, których działalność jest związana z branżą piwowarską. Druga to Komisja Konsumencka składająca się z osób niezwiązanych z branża piwowarską. 14. Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisję Branżową. Wyróżnione zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisje Konsumencką. Nagrodą specjalną za zajęcie pierwszego miejsca w kategorii Porter Bałtycki będzie możliwość uwarzenia zwycięskiego piwa w browarze restauracyjnym ?Czenstochovia?. Browar ?Czenstochovia? zastrzega sobie możliwość niewielkiej modyfikacji receptury ze względów technologicznych. 15. Członkowie Komisji Konkursowej nie są uczestnikami konkursu. 16. W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymały identyczną punktację prawo wyboru piwa przysługuje Przewodniczącemu Jury. 17. Dopuszcza się nadesłanie piw w butelkach oznaczonych etykietami i/lub oznaczonymi kapslami. Sposób należy opisać we właściwym miejscu formularza zgłoszeniowego. 18. Do konkursu należy wystawić minimum 3 butelki 0,5l lub jako ekwiwalent 4 butelki 0,33l piwa jednego rodzaju. Butelki powinny być nieoznakowane w sposób trwały (bez przyklejonych etykiet), dopuszcza się oznakowanie na kapslu. 19. W konkursie mogą brać udział piwa warzone na bazie słodów, ekstraktów oraz słodów wraz z ekstraktami. 20. Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane. 21. Zwycięzcy otrzymają nagrody w dniu konkursu, a w przypadku nieobecności zostaną one wysłane w przeciągu 14 dni. 22. Organizatorzy Konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia. Wszelkich dodatkowych informacji udziela: Arkadiusz Michalski (arzy) Tel. 791715865 ckpdbp@wp.pl Formularz zgłoszeniowy, po wypełnieniu należy dołączyć do dostarczanych piw a także przesłać go na adres e-mail : ckpdbp@wp.pl Edited May 11, 2011 by pioturek Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 8, 2011 Share Posted March 8, 2011 No tak, w Czenstochovii stchórzyli przed filtracją żytniego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 8, 2011 Share Posted March 8, 2011 No tak, w Czenstochovii stchórzyli przed filtracją żytniego. A nieprawda, pomysł Portera Bałtyckiego podsunęli właśnie właściciele Czenstochovii do od dawna mieli ochotę uwarzyć go w browarze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 8, 2011 Share Posted March 8, 2011 a nie można obu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 - Żytnie 9 - 12,4°Blg wg. BJCP styl 13.A Roggenbier (German Rye Beer) Chciałem dopytać o ten styl, bo właśnie dziś zabutelkowałem Żytnie 13°Blg. Pytam, gdyż wg BJCP styl Roggenbier (German Rye Beer) jest wg tabeli 15 D a nie 13 A i przedział jest 11,4 - 13,8°Blg i wtedy bym się mieścił, bo wg regulaminu to nie. Stąd moje pytanie jak to ma być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 Pytam, gdyż wg BJCP styl Roggenbier (German Rye Beer) jest wg tabeli 15 D a nie 13 A i przedział jest 11,4 - 13,8°Blg i wtedy bym się mieścił, bo wg regulaminu to nie. Stąd moje pytanie jak to ma być? Jasne, oznaczenia BJCP zostały z zeszłorocznego konkursu Pioturek zaraz wyedytuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted March 30, 2011 Author Share Posted March 30, 2011 Poprawione Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 super Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted May 1, 2011 Author Share Posted May 1, 2011 Już od dziś do 23 maja, można nadsyłać piwa na nasz konkurs. Proszę także pamiętać o przesyłaniu formularza zgłoszeniowego w wersji elektronicznej na adres ckpdbp@wp.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Zapraszam na stronę Bractwa Piwnego gdzie przybyło parę ważnych informacji o konkursie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted May 13, 2011 Author Share Posted May 13, 2011 Dziś nowe informacje. Tym razem o nagrodach w konkursie:) Zapraszam do odwiedzenia naszej strony Bractwa Piwnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted May 19, 2011 Author Share Posted May 19, 2011 Przypominam piwowarkom i piwowarom że do zakończenia terminu nadsyłania piw na konkurs tzn do 23.maja zostało tylko 5 dni. Po tym terminie każdy od kogo dostaliśmy paczkę lub wiemy że powinniśmy się jej spodziewać, dostanie od nas informację czy jej/jego piwo dotarło (lub nie) w całości. Ponieważ docierają do nas głosy o wysłaniu na ckpdbp@wp.pl formularzy zgłoszeniowych a one chyba gdzieś giną w cyberprzestrzeni, sprawdźcie proszę czy dostaliście potwierdzenie że e-mail doszedł Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted May 25, 2011 Author Share Posted May 25, 2011 Wszystkie paczki dotarły w całości, żadna butelka piwa nie zostało uszkodzona . Brawo dla wszystkich pomysłowych pakowaczo - upychaczy . W poprzedniej edycji mistrzostwo należało do piwowara który spakował piwo w skarpety W tym roku najciekawsza była paczka od Dagome i jego patent na "podróżną klimatyzację". Fajne były też styropianowe pudełko-termosy, niestety nie pamiętam teraz kto tak pakował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 Organizatorzy dziękują piwowarom za nadprogramowe butelki piw, zostaną należnie zagospodarowane podczas degustacji Z nowości: ponieważ impreza odbywa się podczas festiwalu kulinarnego Aleja Smaków w tym roku oprócz piw domowych będziemy warzyć i serwować również "Polewkę piwną". Chętnych na udział w imprezie i obie degustacje zapraszamy do Częstochowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Fajne były też styropianowe pudełko-termosy, niestety nie pamiętam teraz kto tak pakował. ja zapakowałem tak aby między kartonem a piwem było 5 cm styropianu co miało pełnić efekt ochronny, a w ramach testów zasadziłem solidnego kopniaka i piwa przeżyły bez szwanku wiadomo już ile jest piw w każdej kategorii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted May 26, 2011 Author Share Posted May 26, 2011 wiadomo już ile jest piw w każdej kategorii? Tak, wiadomo. Mamy zgłoszenia od 24 piwowarek/piwowarów. Porterów bałtyckich jest 20. Piw żytnich 11. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Piw żytnich 11. a już myślałem że będę miał zapewnione miejsce w pierwszej dziesiątce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Piw żytnich 11. a już myślałem że będę miał zapewnione miejsce w pierwszej dziesiątce Kto wie, moje może i będzie na końcu. Poczekamy i się wnet dowiemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 29, 2011 Share Posted May 29, 2011 Kiedy odbędą się eliminacje Porterów? i czy jak ktoś wystawiał piwa w 2 kategoriach może liczyć na 2 koszulki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted May 29, 2011 Share Posted May 29, 2011 Kiedy odbędą się eliminacje Porterów? i czy jak ktoś wystawiał piwa w 2 kategoriach może liczyć na 2 koszulki? Cześć, co do eliminacji to decyzja będzie poniedziałek, ale dużo większa szansa jest na to, że ich nie będzie. Będzie wyobrębniona komisja do oceny Porterów Co do koszulek: to już pewne, jeden piwowar = jedna koszulka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 29, 2011 Share Posted May 29, 2011 Cześć, co do eliminacji to decyzja będzie poniedziałek, ale dużo większa szansa jest na to, że ich nie będzie. Będzie wyobrębniona komisja do oceny Porterów Czeka ich nieliche zadanie jeśli będą mieli na raz wszystko ocenić Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted June 1, 2011 Author Share Posted June 1, 2011 Powił się już program finału II CKPDBP. Oczywiście na stronie Bractwa. Czy ktoś z Was się wybiera ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 Czy ktoś z Was się wybiera ? Ja mam zamiar się wybrać, tylko czy będzie jakaś lodówka, bo chciałbym coś schłodzić, bo pewnie będzie ciepło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 (edited) Czy ktoś z Was się wybiera ? Ja mam zamiar się wybrać' date=' tylko czy będzie jakaś lodówka, bo chciałbym coś schłodzić, bo pewnie będzie ciepło.[/quote'] Będzie mała lada chłodnicza na piwa konkursowe, więc wolna od ok. 14ej. Ja kegi do degustacji będę schładzał metodą podpatrzoną u Elroya w lodówkach turystycznych z lodem. Edited June 1, 2011 by admiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now