Kanclerz Posted February 5, 2011 Share Posted February 5, 2011 Informuję oficjalnie, że V Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke odbędzie się w dniach 24/25 czerwca 2011 w Gdańsku. Info -> www.konfraternia.org Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted February 5, 2011 Share Posted February 5, 2011 Jakie kategorie? Pszeniczne czy coś więcej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 5, 2011 Share Posted February 5, 2011 http://www.piwo.org/forum/p68381-07-10-2010-20-47-30.html#p68381 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 http://www.piwo.org/forum/p68381-07-10-2010-20-47-30.html#p68381 właśnie uzupełniałem sobie kalendarz imprez i konkursów. Niestety, link anteksa jest do edycji z 2010, więc póki co nie wiadomo co ma być i kiedy na pomorskim, wcześniej Kanclerz pisał: http://www.piwo.org/forum/p68381-07-10-2010-20-47-30.html#p68381 może jest jakieś aktualne nowe info, chyba, że coś pokręciłem lub przeoczyłem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 A to dziwne bo mi otwiera sie post z tytułem INFO na 2011 rok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 A to dziwne bo mi otwiera sie post z tytułem INFO na 2011 rok. faktycznie, no to coś się zaklikałem w kółko ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 Z tego co wiem to Pomorski jest w 24/25 czerwiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 (edited) Kategorie piw V PKPD im. Sławomira Pahlke: 1. Kategoria piw pszenicznych ? styl 15A wg. BJCP - Weizen/Weissbier 2. Kategoria piw typu koźlak - styl 5B wg. BJCP - Traditional Bock 3. Kategoria open "Jasne pełne" - piwa dolnej fermentacji o BLG 12-14. Konkurs będzie 2 etapowy (24 i 25 VI br.), stąd w regulaminie znajdzie się passus o konieczności wysłania 3 flaszek 0,5 dla każdego zgłaszanego piwa. Edited March 1, 2011 by Kanclerz Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 To jak jest z tym konkursem, nadal będzie dwuczęściowy? Wcześniej było info, że kategoria pszeniczne w czerwcu, a koźlak i trzecia kategoria dopiero w listopadzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted March 8, 2011 Author Share Posted March 8, 2011 Tamta wcześniejsza informacja była informacją wstępną i w związku z doproszeniem nas do obchodów heweliuszowskich byliśmy zmuszeniu mocno pozmieniać wcześniejsze zamysły. Konkurs jest w jednym, co prawda dwudniowym terminie. W tym roku, w sierpniu, podczas imprezy PARPARY 2011 piwo będzie "tylko" na stosikach sprzedawców, bez konkursu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 (edited) Na stronie Konfraterni z kalendarium imprez na 2011 rok jest data konkursu 12-13 sierpnia, z kolei na stronie z kalendarium konkursów jest data czerwcowa. Komu wierzyć? Edited May 4, 2011 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 Dziękuję za zwrócenie uwagi na fundamentalną niezgodność dat. V Pomorski ponad jakąkolwiek wątpliwość jest dwudniowy 24/25 czerwcai w Gdańsku, w Centrum Hewelianum, ul Gradowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 9, 2011 Author Share Posted May 9, 2011 Podaję link, pod którym jest całość dokumentacji dotyczącej V Pomorskiego Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke. ->TUTU<- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 17, 2011 Author Share Posted May 17, 2011 Przy okazji informacja o specjalnym piwie AMBER-a, które uwarzono z okazji roku Heweliuszowskiego. Będzie oczywiście dostępne podczas imprezy w CENTRUM HEWELIANUM w dniu 25 czerwca. To data finału VPKPD. Ulotka o piwie JOHANNES ->TUTU<- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 19, 2011 Author Share Posted May 19, 2011 (edited) To już oficjalne: miesięcznik RYNKI ALKOHOLOWE patronuje V PKPD. Info ->TUTU<- Edited May 19, 2011 by Kanclerz Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Czy kategoria Jasne Pełne obejmuje również piwa bursztynowe? Czy można wystawić piwa w butelkach 0,33l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 19, 2011 Author Share Posted May 19, 2011 (edited) Piwa bursztynowe to zasadniczo piwa 'ale' górnej fermentacji i jako takie nie są objęte kategorią VPKPD 'jasne pełne' - piw dolnej fermentacji. Na konkurs mogą być nadsyłane wyłącznie flaszki 0,5ltr. Edited May 19, 2011 by Kanclerz Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Chodziło mi o marcowe i wiedeńskie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 Na konkurs mogą być nadsyłane wyłącznie flaszki 0,5ltr. Dlaczego ? We wszystkich chyba konkursach w Polsce jest możliwość nadsyłanie piw o poj 0,33. A przynajmniej w kategoriach piw mocnych np.koźlak . Dlaczego tutaj taka dyskryminacja ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 23, 2011 Author Share Posted May 23, 2011 Chodziło mi o marcowe i wiedeńskie... Marcowe i wiedeńskie są odmienne od piw określonych w konkursie jako 'jasne pełne' i jako takie mogą być uznane przez sędziów (degustacja w ciemno) jako zbyt odległe od klasycznych dolniaków o określonym w regulaminie ekstrakcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 23, 2011 Author Share Posted May 23, 2011 Na konkurs mogą być nadsyłane wyłącznie flaszki 0' date='5ltr.[/quote']Dlaczego ? We wszystkich chyba konkursach w Polsce jest możliwość nadsyłanie piw o poj 0,33. A przynajmniej w kategoriach piw mocnych np.koźlak . Dlaczego tutaj taka dyskryminacja ? Butelki będą maskowane, niemniej znajdujące się w pomieszczeniu komisji. Sędzia/sędziowie moga zażyczyc sobiue jakąś powtórkęi wtenczas będą widziali no. że jest to 'bączek' 0,33, czy inna flaszka odbiegająca od 0,5ltr. Stąd wymóg regiulaminowy. 3 flaszki sa po to, by jedna była na I etap, druga ew, na II etap konkursu i jedna rezerwowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 23, 2011 Author Share Posted May 23, 2011 Docierają pierwsze piwa. W jednej z przesyłek nadeszły flaszki 0,33 w jednej z kategorii. Jest to niezgodne z regulaminem. Rozsądzi rzecz jasna Pełnomocnik. --- Nadsyłający będą otrzymywali od organizatora mejla o nadejściu przesyłki i jej stanie. --- Pszeniczniaki dla pewności pójdą do lodówek z racji ich potencjalnej niestabilności, która dała się we znaki rok temu. Nadchodzą ponoć upały już w czerwcu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 Pszeniczniaki dla pewności pójdą do lodówek z racji ich potencjalnej niestabilności, która dała się we znaki rok temu. A koźlaki nie pójdą do lodówki? :o Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 Pszeniczniaki dla pewności pójdą do lodówek z racji ich potencjalnej niestabilności' date=' która dała się we znaki rok temu. [/quote']A koźlaki nie pójdą do lodówki? :o jasne dolniaki też nie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanclerz Posted May 23, 2011 Author Share Posted May 23, 2011 Na razie to wszystkie pójda do lodówki. Jak będzie juz dużo piw, to piwerwszeństwo będą miały weizeny, a inne będą magazynowane w klimatyzowanej piwnicy. Przed konkursem WSZYSTKIE znajda się w szafach chłodniczych, które będą do naszej dyspozycji z Ambera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts