NewArK Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Warka nr 14 Saison 12.5°Blg Warzona 22.06.2011 Piwo na bazie zestawu Z HB: Słód jasny pilzneński 3kg Słód pszeniczny Weyermann 1kg Słód karmelowy Carahell Weyermann 0.2kg Słód karmelowy Cararoma Weyermann 0.2kg Curacao 20g Chmiel goryczkowy Marynka 20g Chmiel aromatyczny Lubelski 20g Drożdże piwowarskie Safbrew S-33 Zacieranie: 60' 65->63 20' 71-72 10' 75 Gotowanie 60' Chmielenie: Chmiel goryczkowy Marynka - 60 min Chmiel aromatyczny Lubelski - 10 min Curacao - 10 min Wyszło 21 l - około 13°Blg Do tego, od ostatniego postu zaliczyłem imprezę w Żywcu (Birofilia) i wysłałem piwo na konkurs do Gdańska (V Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke). Wygrać nie wygrałem, ale moje piwo pszeniczne przeszło do drugiego etapu (w sumie 8 miejsce ) . Niby nic a cieszy. Zabutelkowane w dniu 16.07.2011. Końcowe °Blg =3 °Blg Wyszło 40 butelek 0.5l. Edytowane 16 Lipca 2011 przez newark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 (edytowane) Warka nr 15 Kolsch 12.5°Blg Warzona 07.07.2011 Piwo na bazie zestawu z HB z lekką modyfikacją: Słód jasny pilzneński 4kg Słód pszeniczny Weyermann 0.5kg Chmiel aromatyczny 40g - szyszki (przypuszczam ze to był chmiel Perle -brak opisu na opakowaniu) Drożdże piwowarskie Safbrew S-04 Zacieranie: Słód wrzucony do gara w temp 44' i podgrzany do 65 stopni 30' 65->63 20' 71-72 10' 75 Gotowanie 60' Chmiel: 60 min Wyszło 20 l - około ??? (wyszło 14) °Blg Dzisiaj sprawdzę bo wsadziłem miarkę do schłodzenia do zamrażarki i zapomniałem o niej . Trochę późno było . Zastanawiam się czy warkę 14 (Saison) przelać na cichą czy nie odrazu do butelek. Stoi na burzliwej już ponad 2 tygodnie. Kolsch poszedł w butelki 24.07.2011. Tym razem bez cichej. Do refermentacji piwo użyłem około 4,5 g cukru na butelkę (test nagazowania piwa). Wyszło 38 butelek . Koncowe 3 °Blg Edytowane 19 Lipca 2011 przez newark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Warka nr 14 Saison 12.5°Blg poszła wczoraj na cichą. Trochę sobie przyspała z fermentacją, bo jeszcze w sobotę fermentował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 A jakie miałeś końcowe Blg tego Saison'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Około 2-3 °Blg. Wcześniej warka stała w piwnicy w temperaturze około 19 stopni. W środę przeniośłem do mieszkania i myślałem ,że przeleje na cichą lub bezpośrednio zabutelkuję. Jednak w czwartek ,patrzę a tu piana . Pewnie temp. zadziałała i zaczeło fermentować. Edytowane 13 Lipca 2011 przez newark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) Warka nr 16 Witbier Biére blanche 11°Blg Warzone 11.09.2011 Skład: Słód jasny pilzneński 2.0kg Słód pszeniczny Weyermann 1kg Chmiel goryczkowy Marynka 25g Płatki błyskawiczne pszenne 0.4kg Płatki błyskawiczne owsiane 0.4kg Kolendra 15g Curacao 20g Drożdże piwowarskie Fermentis S-33 Zacieranie: 60' 65-66 50' 70-72 5' 75 Gotowanie 60' Chmielenie: 50' Chmiel goryczkowy Marynka 20' Kolendra 20' Curacao Wyszło około 21 l - 11 °Blg Do tego zrobiłem cydra z soków z kartonu. Wyszło 15 L na drożdzach S-04. Takie miałem wolne w lodówce. Oprócz soku dodałem jeden słoik jabłek oraz 250 g glukozy. To jest drugi już cudr. Edit 01.10.2011 Witbier poszedł do butelek po 2 tygodniach burzliwej i tygodniu cichej. Wyszło 40 butelek . Piwo zeszło do 4 °Blg . Tak samo jest z cydrem. Wyszło 27 butek . Smakuje jak szampan. Zeszło do 1 °Blg z 12 °Blg . Edytowane 1 Października 2011 przez newark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 17 American Lager 12°Blg Warzone 31.10.2011 Skład: Słód pilzneński 3 kg Słód Karamel Pils Steinbach 0,3 kg Ryż biały 0, 5 kg Chmiel Marynka, granulat, 15 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Drożdze Wyeast 2007 Pilsener Lager Zacieranie: 45' kleikowanie ryżu w 5 L wody 10' 55°C 60' 68°C 15' 70-72°C Gotowanie 60' Chmielenie: 60' Chmiel goryczkowy Marynka 10' Chmiel aromatyczny Lubelski Wyszło około 21-22 l - 11 °Blg. Chłodzone na balkonie przez całą noc. Drożdze dodane dzisiaj rano (1.10.2011). Fermentacja: 3 tygodnie burzliwej w piwnicy przy temp. 12°C 2 tygodnie cichej w piwnicy przy temp. 12°C Rozlew:04.12.2011 Wyszło 41 butelek. Blg zeszło do 2°Blg Refermentacja: 4 g cukru na 0,5L Leżakowanie: 11.12.2011 poszło do piwnicy. Temp 12 °C . Edytowane 12 Grudnia 2011 przez newark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 S-05 nie lubią opadać na dno. Drugie podejście do Kolscha powinieneś lepiej przemyśleć. Wyeast 2565 Kölsch są chyba najlepsze, ale i na S-33 dobry wychodzi. To bardzo dobre piwo, szkoda żeby po raz drugi nie było takie jak być powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 S-05 nie lubią opadać na dno. Spokojnie nie ma złego, co by na dobre nie wyszło. Przynajmniej juz teraz wiem jak się te drożdze zachowują. Drugie podejście do Kolscha powinieneś lepiej przemyśleć. Wyeast 2565 Kölsch są chyba najlepsze, ale i na S-33 dobry wychodzi. To bardzo dobre piwo, szkoda żeby po raz drugi nie było takie jak być powinno. Tam gdzie kupowałem zestaw, nie było drożdzy płynnych, a kupować gdzie indziej zbytnio mi się nie opłacało (koszt przesyłki + drożdze). Za to następne podejście do Kolscha będzie już na płynnych ale to za jakiś czas, bo zaczyna się sezon na dolniaki. Następne będzie Pils Bohemski lub Pils Czeski. Jeden na pewno będzie na W34/70 a drugi na gęstwie z American Lager. Trzecie i czwarte jeszcze nie wiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 18 Pils niemiecki 12°Blg Warzone 07.11.2011 Skład: Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 15 g Chmiel Spalt Select granulat, 15 g Drożdze Saflager W 34/70 Zacieranie: 45' 68°C 20' 71°C Gotowanie 60' Chmielenie: 60' Chmiel goryczkowy Marynka 10' Chmiel aromatyczny Spalt Select Wyszło około 20 l - 12 °Blg. Tym razem brzeczka chłodzona chłodnicą INOX z BA. Czas około 30 min (w sumie nie mierzyłem czasu). Drożdze dodane po schłodzeniu brzeczki.Drożdze wsypane na brzeczkę. Fermentacja w temp. około 10°C w piwnicy. Po 3 tygodniach piwo zlane do butelek z pominięciem fermentacji cichej. Wyszło 40 butelek. °Blg zeszło do 2-2,5°Blg . Refermentacja 4 g cukru na 0,5L Degustacja: Jak dla mnie bomba. Zero dzikich posmaków , jedynie dość ostra goryczka , lecz nie za duza. Edytowane 29 Lutego 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 19 Pils czeski 12°Blg Warzone 20.11.2011 (Niedziela) Skład: Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat 35 g Chmiel Lubelski, granulat, 25 g Drożdze Wyeast 2007 Pilsener Lager (gęstwa) Woda 25L z Kauflanda w baniakach 5 L. Zacieranie: 20' 62°C 40' 71°C 5' 75°C Gotowanie 60' Chmielenie: 60' Chmiel goryczkowy Marynka (20g) 30' Chmiel goryczkowy Marynka (15g) 10' Chmiel aromatyczny Lubelski Wyszło 20L - 12-13°Blg. Brzeczka schłodzona w 20 min chłodnicą. Drożdze dodane w ten sam dzień. Dzisiaj (poniedziałek) idzie do piwnicy i będzie fermentować w temp.12 °C . American Lager przelany na cichą po 3 tygodniach burzliwej. Fermentacja: 30.12.2011 - przelane na cichą fermentację Rozlew: 08.01.2012 Blg zeszło do 2 Blg Wyszło 42 butelki Refermentacja: 4g glukozy na butelkę Leżakowanie: Edytowane 9 Stycznia 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 20 Jasne Mocne 14-15 °Blg Warzone 10.12.2011 Skład: Słód pilzneński 5 kg Chmiel Marynka, granulat, 40 g Chmiel Saaz, granulat, 30 g Drożdze: Gęstwa z W34/70 Woda kranówa przepuszczona przez RO. Zacieranie: 30' 65°C 30' 72°C Podgrzanie do 75 °C Gotowanie 75' Chmielenie: 0' Chmiel goryczkowy Marynka 20g 30' Chmiel goryczkowy Marynka 20g 60' Chmiel aromatyczny Saaz Wyszło około 21-22 l - 14-15 °Blg. Chłodzone chłodnicą. Drożdze odrazu dodane. Fermentacja: 30.12.2011 - przelane na cichą fermentację Rozlew: 08.01.2012 Wyszło 43 butelki Blg zeszło do 3 Blg Refermentacja: 4g glukozy na butelkę Leżakowanie: Edytowane 9 Stycznia 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Chyba czas na podsumowanie zeszłego roku i asortymentu. Przez pierwszy rok udało się zrobić 20 warek.Trzy chyba z puchy, reszta z procesem zacierania. Jak dla mnie to niezły wynik zwłaszcza, że człowiek się cały czas uczy. Efekty różne, lepsze i gorsze. Jedna warka poszła do kibla (Kolsch), natomiast zadowolenie ogólnie pozytywne. W ciągu roku zaopatrzyłem swój browar w: - 3 fermentory - kociołek z lidla owinięty karimatą + filtrator - grzałka do wspomagania kociołka - garnek 12L - chłodnicę INOX z BA - filtr RO z membramą 75 - 2 termometry (elektroniczny i piwowarski) - 8 skrzynek na butelki - około 240 butelek - 4 butle 1,5 L po Grolsch'u + drobny sprzęt jak mieszadło , miarki , szczotki, menzurki , chemia. Hmmm, jak na rok to się trochę uzbierało. Do tego zaliczyłem jeden konkurs , dwa wyjazdy na imprezy i kilka wypadów do Omerty na warzenie piwa. Poza tym pozdrawiam brać krakowską oraz resztę towarzystwa. W przyszłości to plan dokupić suszarkę do butelek , kilka fermentorów i najwyżej gar 30 L. Resztę czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Niezły wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Może i ja się pokusze otakie podsumowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Warka nr 21 Piwo Marcowe Oktoberfest 12,5 BLG Warzone 22.01.2012 Skład: Słód pilzneński 1,3 kg Słód monachijski 2,5 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Drożdze: Gęstwa z W34/70 Woda kranówa przepuszczona przez RO. Zacieranie: 30' 65°C 30' 72°C Podgrzanie do 75 °C Gotowanie 60' Chmielenie: 0' Chmiel goryczkowy Marynka 30g 50' Chmiel aromatyczny Lubelski 15 g Wyszło około 21L - 12-13 °Blg. Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane. Fermentacja: W temp. ok 9 stopni Rozlew: 18.02.2012 Wyszło 42 butelki . Blg zeszło do 3°Blg Refermentacja: 4 g na butelkę glukozy Leżakowanie: Temp ok. 10-15 stopni Edytowane 5 Marca 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 (edytowane) Warka nr 22 Piwo Vienna Lager / Wiedeńskie 12º BLG Warzone 04.02.2012 Skład: Słód wiedeński Steinbach 3,8 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,4 kg Chmiel Marynka, granulat 40 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Drożdze: Gęstwa z W34/70 Woda kranówa przepuszczona przez RO. Zacieranie: 30' 65°C 30' 72°C Podgrzanie do 75 °C Gotowanie 60' Chmielenie: 0' Chmiel goryczkowy Marynka 40g 50' Chmiel aromatyczny Lubelski, 15 g Wyszło około 21-22L - 12-13 °Blg. Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane. Drożdze ruszyły po 24h Fermentacja: W temp. ok 9 stopni Piwo zlane na cichą 18.02.2012 Rozlew: 05.03.2012 Wyszło 40 butelek 0,5 L Blg zeszło do 3 Blg Refermentacja: 4g cukru na butelkę Leżakowanie: Piwnica Edytowane 5 Marca 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Warka nr 23 Pils niemiecki 12°Blg Warzone 18.02.2012 Skład: Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 35 g Chmiel Lubelski granulat, 25 g Drożdze Mauribrew Lager 497 Zacieranie: 50' 65°C 20' 71°C Gotowanie 60' Chmielenie: 60' Chmiel goryczkowy Marynka 10' Chmiel aromatyczny Lubelski Wyszło około 18 l - 12 °Blg Rozlew: 18.03.2012 Słabo wyszła, tylko 35 butelek. Ale ta warka od początku dziwna była, choć pewnie się nauczyłem że nie podgrzałem do 75 stopni stąd się wzieła słaba wydajność. Refermentacja: 4g glukozy na butelkę Edytowane 18 Marca 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Oj lubisz karmel w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Oj lubisz karmel w piwie. Post miał być edytowany w późniejszym czasie, teraz jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 (edytowane) Warka nr 24 Pils niemiecki 12°Blg Warzone 29.02.2012 Skład: Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 35 g Chmiel Spalt Select granulat, 25 g Drożdze: Gęstwa z W34/70 Woda kranówa przepuszczona przez RO. Zacieranie: 45' 65°C 20' 71°C Podgrzane do 75 °C Gotowanie 60' Chmielenie: 60' Chmiel goryczkowy Marynka 10' Chmiel aromatyczny Spalt Select Chłodzone chłodnicą INOX czas 25 min do temp 24 stopnie. Rozlew: 01.04.2012 Wyszło 38 butelek 0,5 L Blg zeszło do 2 Blg Refermentacja: 4g glukozy na butelkę Leżakowanie: Piwnica Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 25 Piwo Marcowe Oktoberfest 12,5 BLG Warzone 18.03.2012 Skład: Słód pilzneński 1,3 kg Słód monachijski 2,5 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Drożdze: Drożdze Mauribrew Lager 497 Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa. Zacieranie: 20' 62°C 40' 71°C Podgrzanie do 75 °C Gotowanie 60' Chmielenie: 0' Chmiel goryczkowy Marynka 30g 50' Chmiel aromatyczny Lubelski 15 g Wyszło około 22,5 litra. . Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane. Fermentacja: Pogoda pokaże bo teraz to lotto (14 stopni) 01.04.2012 przelane na cichą Rozlew: 14.04.2012 zabutelkowane. Wyszło 42 butelki. Końcowe blg to 3 Blg. Refermentacja: 4g gukozy na butelkę Leżakowanie: Po tygodniu idzie do piwnicy Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka nr 26 Piwo a'la Carlsberg (przepis zmodyfikowany) Warzone 01.04.2012 Skład: Słód pilzneński 5 kg Słód Karamel Pils 0,35 kg 600 g glukozy Chmiel Marynka, 50 g (szyszka) 9% alfa-kwasów Chmiel Lubelski, 50 g (szyszka) 3,1% alfa-kwasów Drożdze: Gęstwa z W34/70 Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa. Zacieranie: 20' 50°C 45' 65°C 45' 71°C Podgrzanie do 78 °C Gotowanie 90' Chmielenie: 0' Chmiel goryczkowy Marynka 50g 45' Chmiel aromatyczny Lubelski 50 g Wyszło około 22,5 litra 12 Blg. . Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane. Fermentacja: Pogoda pokaże bo teraz to lotto Na cichej dodana zostanie Full Aroma Tabs 1/3 Rozlew: 21.04.2012 -cicha tym razem była krótka ze względu na temp. Refermentacja: Dodane 180 gr cukru bezpośrednio do wiadra Leżakowanie: I do piwnicyyy MiniWarka Imbirowe (test) Odlane 12 L brzeczki Drożdze: Gęstwa Mauribrew Lager 497 Gotowanie 60 min Chmielenie: 0' Chmiel goryczkowy Marynka 20g (szyszka) 15' Chmiel aromatyczny Lubelski 10 g (granulat) 15' Starty Imbir 10g Wyszło około 10 litra 12 Blg. . Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane. MIniwarka zabutelkowana dnia 14.04.2012. Wyszło 20 butelek. Blg zeszło do 2 Blg. Czuć delikatnie imbir. Refermentacja z użyciem glukozy, 4g na butelkę. Dla urozmaicenia piwa dodałem jeszcze niebieski barwnik spożywczy. KOńcowe piwo będzie piwo imbirowe zielone . Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) Warka nr 27 Kolsch Warzona 18.07.2012 Piwo na bazie zestawu z CP: Słód pilzneński 3,2 kg Słód pszeniczny 0,8 kg Chmiel Lubelski, granulat, 40 g Drożdże piwowarskie Safbrew S-33 Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa 50/50 Zacieranie: 50' 65->63 10' 71-72 10' 75 Gotowanie 60' Chmiel: 60 min - 30g Chmiel Lubelski 10 min - 10g Chmiel Lubelski Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane. Wyszło około 20L - 12 Blg. Zabutelkowane na końcu sierpnia.Wyszło 42 butelki. Refermentacja 4g cukru na butelkę 0,5 L. Edytowane 25 Września 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewArK Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Warka nr 28 Witbier Warzone 23.09.2012 Piwo na bazie zestawu z CP z małą modyfikacją: słód pilzneński 2 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg (spakowana oddzielnie) płatki owsiane 0,4 kg kolendra 15 g Curaçao 20 g Chmiel Marynka, szyszki, 30 g Drożdże piwowarskie Safbrew T-58 Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa 50/50 Zacieranie: 30' 65->63 40' 71-72 10' 75 Gotowanie 60' Chmiel: 60 min - 30g Chmiel Marynka 10min - kolendra 15 g i Curaçao 20 g Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane. Wyszło około 20L - 11 Blg. Rozlane 04.10.2012. Wyszło 40 butelek 0,5 l . Edytowane 6 Października 2012 przez NewArK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się