Skocz do zawartości

Browar Własny


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 14

 

Saison 12.5°Blg

Warzona 22.06.2011

 

Piwo na bazie zestawu Z HB:

 

Słód jasny pilzneński 3kg

Słód pszeniczny Weyermann 1kg

Słód karmelowy Carahell Weyermann 0.2kg

Słód karmelowy Cararoma Weyermann 0.2kg

Curacao 20g

Chmiel goryczkowy Marynka 20g

Chmiel aromatyczny Lubelski 20g

Drożdże piwowarskie Safbrew S-33

 

Zacieranie:

60' 65->63

20' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

Chmiel goryczkowy Marynka - 60 min

Chmiel aromatyczny Lubelski - 10 min

Curacao - 10 min

 

Wyszło 21 l - około 13°Blg

 

Do tego, od ostatniego postu zaliczyłem imprezę w Żywcu (Birofilia) i wysłałem piwo na konkurs do Gdańska (V Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke). Wygrać nie wygrałem, ale moje piwo pszeniczne przeszło do drugiego etapu (w sumie 8 miejsce ;)) . Niby nic a cieszy.

 

Zabutelkowane w dniu 16.07.2011.

Końcowe °Blg =3 °Blg

Wyszło 40 butelek 0.5l.

Edytowane przez newark
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka nr 15

 

Kolsch 12.5°Blg

Warzona 07.07.2011

 

Piwo na bazie zestawu z HB z lekką modyfikacją:

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód pszeniczny Weyermann 0.5kg

Chmiel aromatyczny 40g - szyszki (przypuszczam ze to był chmiel Perle -brak opisu na opakowaniu)

Drożdże piwowarskie Safbrew S-04

 

 

Zacieranie:

Słód wrzucony do gara w temp 44' i podgrzany do 65 stopni

30' 65->63

20' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmiel:

60 min

 

Wyszło 20 l - około ??? (wyszło 14) °Blg

Dzisiaj sprawdzę bo wsadziłem miarkę do schłodzenia do zamrażarki i zapomniałem o niej :beer: . Trochę późno było .

 

Zastanawiam się czy warkę 14 (Saison) przelać na cichą czy nie odrazu do butelek. Stoi na burzliwej już ponad 2 tygodnie.

 

 

Kolsch poszedł w butelki 24.07.2011. Tym razem bez cichej. Do refermentacji piwo użyłem około 4,5 g cukru na butelkę (test nagazowania piwa). Wyszło 38 butelek . Koncowe 3 °Blg

Edytowane przez newark
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Około 2-3 °Blg. Wcześniej warka stała w piwnicy w temperaturze około 19 stopni. W środę przeniośłem do mieszkania i myślałem ,że przeleje na cichą lub bezpośrednio zabutelkuję. Jednak w czwartek ,patrzę a tu piana . Pewnie temp. zadziałała i zaczeło fermentować.

Edytowane przez newark
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 16

 

Witbier Biére blanche 11°Blg

Warzone 11.09.2011

 

Skład:

 

Słód jasny pilzneński 2.0kg

Słód pszeniczny Weyermann 1kg

Chmiel goryczkowy Marynka 25g

Płatki błyskawiczne pszenne 0.4kg

Płatki błyskawiczne owsiane 0.4kg

Kolendra 15g

Curacao 20g

 

Drożdże piwowarskie Fermentis S-33

 

Zacieranie:

60' 65-66

50' 70-72

5' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

50' Chmiel goryczkowy Marynka

 

20' Kolendra

20' Curacao

 

Wyszło około 21 l - 11 °Blg

 

Do tego zrobiłem cydra z soków z kartonu. Wyszło 15 L na drożdzach S-04. Takie miałem wolne w lodówce.

Oprócz soku dodałem jeden słoik jabłek oraz 250 g glukozy. To jest drugi już cudr.

 

Edit 01.10.2011

Witbier poszedł do butelek po 2 tygodniach burzliwej i tygodniu cichej. Wyszło 40 butelek . Piwo zeszło do 4 °Blg .

 

Tak samo jest z cydrem. Wyszło 27 butek . Smakuje jak szampan. Zeszło do 1 °Blg z 12 °Blg .

Edytowane przez newark
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 17

 

American Lager 12°Blg

Warzone 31.10.2011

 

Skład:

Słód pilzneński 3 kg

Słód Karamel Pils Steinbach 0,3 kg

Ryż biały 0, 5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 15 g

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

 

Drożdze Wyeast 2007 Pilsener Lager

 

Zacieranie:

45' kleikowanie ryżu w 5 L wody

10' 55°C

60' 68°C

15' 70-72°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło około 21-22 l - 11 °Blg. Chłodzone na balkonie przez całą noc. Drożdze dodane dzisiaj rano (1.10.2011).

 

Fermentacja:

3 tygodnie burzliwej w piwnicy przy temp. 12°C

2 tygodnie cichej w piwnicy przy temp. 12°C

 

Rozlew:04.12.2011

Wyszło 41 butelek.

Blg zeszło do 2°Blg

 

Refermentacja:

4 g cukru na 0,5L

 

Leżakowanie:

11.12.2011 poszło do piwnicy. Temp 12 °C .

Edytowane przez newark
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

S-05 nie lubią opadać na dno. Drugie podejście do Kolscha powinieneś lepiej przemyśleć. Wyeast 2565 Kölsch są chyba najlepsze, ale i na S-33 dobry wychodzi. To bardzo dobre piwo, szkoda żeby po raz drugi nie było takie jak być powinno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

S-05 nie lubią opadać na dno.

Spokojnie nie ma złego, co by na dobre nie wyszło. Przynajmniej juz teraz wiem jak się te drożdze zachowują.

 

Drugie podejście do Kolscha powinieneś lepiej przemyśleć. Wyeast 2565 Kölsch są chyba najlepsze, ale i na S-33 dobry wychodzi. To bardzo dobre piwo, szkoda żeby po raz drugi nie było takie jak być powinno.

Tam gdzie kupowałem zestaw, nie było drożdzy płynnych, a kupować gdzie indziej zbytnio mi się nie opłacało (koszt przesyłki + drożdze).

Za to następne podejście do Kolscha będzie już na płynnych ale to za jakiś czas, bo zaczyna się sezon na dolniaki.

Następne będzie Pils Bohemski lub Pils Czeski. Jeden na pewno będzie na W34/70 a drugi na gęstwie z American Lager. Trzecie i czwarte jeszcze nie wiem :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 18

 

Pils niemiecki 12°Blg

Warzone 07.11.2011

 

Skład:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 15 g

Chmiel Spalt Select granulat, 15 g

 

Drożdze Saflager W 34/70

 

Zacieranie:

45' 68°C

20' 71°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Spalt Select

 

Wyszło około 20 l - 12 °Blg. Tym razem brzeczka chłodzona chłodnicą INOX z BA. Czas około 30 min (w sumie nie mierzyłem czasu). Drożdze dodane po schłodzeniu brzeczki.Drożdze wsypane na brzeczkę.

Fermentacja w temp. około 10°C w piwnicy.

Po 3 tygodniach piwo zlane do butelek z pominięciem fermentacji cichej. Wyszło 40 butelek. °Blg zeszło do 2-2,5°Blg .

Refermentacja 4 g cukru na 0,5L

 

Degustacja:

Jak dla mnie bomba. Zero dzikich posmaków , jedynie dość ostra goryczka , lecz nie za duza.

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 19

 

Pils czeski 12°Blg

Warzone 20.11.2011 (Niedziela)

 

Skład:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat 35 g

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

 

Drożdze Wyeast 2007 Pilsener Lager (gęstwa)

Woda 25L z Kauflanda w baniakach 5 L.

 

Zacieranie:

20' 62°C

40' 71°C

5' 75°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka (20g)

30' Chmiel goryczkowy Marynka (15g)

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło 20L - 12-13°Blg. Brzeczka schłodzona w 20 min chłodnicą. Drożdze dodane w ten sam dzień. Dzisiaj (poniedziałek) idzie do piwnicy i będzie fermentować w temp.12 °C .

American Lager przelany na cichą po 3 tygodniach burzliwej.

 

Fermentacja:

30.12.2011 - przelane na cichą fermentację

 

Rozlew:

08.01.2012

Blg zeszło do 2 Blg

Wyszło 42 butelki

 

Refermentacja:

4g glukozy na butelkę

 

Leżakowanie:

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 20

 

Jasne Mocne 14-15 °Blg

Warzone 10.12.2011

 

Skład:

Słód pilzneński 5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 40 g

Chmiel Saaz, granulat, 30 g

 

Drożdze:

Gęstwa z W34/70

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO.

 

Zacieranie:

30' 65°C

30' 72°C

Podgrzanie do 75 °C

 

 

Gotowanie 75'

 

Chmielenie:

0' Chmiel goryczkowy Marynka 20g

30' Chmiel goryczkowy Marynka 20g

60' Chmiel aromatyczny Saaz

 

Wyszło około 21-22 l - 14-15 °Blg.

Chłodzone chłodnicą. Drożdze odrazu dodane.

 

Fermentacja:

30.12.2011 - przelane na cichą fermentację

 

Rozlew:

08.01.2012

Wyszło 43 butelki

Blg zeszło do 3 Blg

 

Refermentacja:

4g glukozy na butelkę

 

Leżakowanie:

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chyba czas na podsumowanie zeszłego roku i asortymentu.

Przez pierwszy rok udało się zrobić 20 warek.Trzy chyba z puchy, reszta z procesem zacierania.

Jak dla mnie to niezły wynik zwłaszcza, że człowiek się cały czas uczy. Efekty różne, lepsze i gorsze. Jedna warka poszła do kibla (Kolsch), natomiast zadowolenie ogólnie pozytywne.

 

W ciągu roku zaopatrzyłem swój browar w:

- 3 fermentory

- kociołek z lidla owinięty karimatą + filtrator

- grzałka do wspomagania kociołka

- garnek 12L

- chłodnicę INOX z BA

- filtr RO z membramą 75

- 2 termometry (elektroniczny i piwowarski)

- 8 skrzynek na butelki

- około 240 butelek

- 4 butle 1,5 L po Grolsch'u

+ drobny sprzęt jak mieszadło , miarki , szczotki, menzurki , chemia.

 

Hmmm, jak na rok to się trochę uzbierało.

Do tego zaliczyłem jeden konkurs , dwa wyjazdy na imprezy i kilka wypadów do Omerty na warzenie piwa.

Poza tym pozdrawiam brać krakowską oraz resztę towarzystwa.

 

W przyszłości to plan dokupić suszarkę do butelek , kilka fermentorów i najwyżej gar 30 L. Resztę czas pokaże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 21

 

Piwo Marcowe Oktoberfest 12,5 BLG

 

Warzone 22.01.2012

 

Skład:

Słód pilzneński 1,3 kg

Słód monachijski 2,5 kg

Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 30 g

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

 

 

Drożdze:

Gęstwa z W34/70

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO.

 

Zacieranie:

30' 65°C

30' 72°C

Podgrzanie do 75 °C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

0' Chmiel goryczkowy Marynka 30g

50' Chmiel aromatyczny Lubelski 15 g

 

Wyszło około 21L - 12-13 °Blg.

Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane.

 

Fermentacja:

W temp. ok 9 stopni

 

Rozlew:

18.02.2012

Wyszło 42 butelki . Blg zeszło do 3°Blg

 

Refermentacja:

4 g na butelkę glukozy

Leżakowanie:

 

Temp ok. 10-15 stopni

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 22

 

Piwo Vienna Lager / Wiedeńskie 12º BLG

 

Warzone 04.02.2012

 

Skład:

 

Słód wiedeński Steinbach 3,8 kg

Słód karmelowy jasny Steinbach 0,4 kg

Chmiel Marynka, granulat 40 g

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

 

 

Drożdze:

Gęstwa z W34/70

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO.

 

Zacieranie:

30' 65°C

30' 72°C

Podgrzanie do 75 °C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

0' Chmiel goryczkowy Marynka 40g

50' Chmiel aromatyczny Lubelski, 15 g

 

 

Wyszło około 21-22L - 12-13 °Blg.

Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane.

Drożdze ruszyły po 24h

 

Fermentacja:

W temp. ok 9 stopni

Piwo zlane na cichą 18.02.2012

 

Rozlew:

05.03.2012

Wyszło 40 butelek 0,5 L

Blg zeszło do 3 Blg

 

Refermentacja:

4g cukru na butelkę

 

Leżakowanie:

Piwnica

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 23

 

Pils niemiecki 12°Blg

Warzone 18.02.2012

 

Skład:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 35 g

Chmiel Lubelski granulat, 25 g

 

Drożdze Mauribrew Lager 497

 

Zacieranie:

50' 65°C

20' 71°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło około 18 l - 12 °Blg

 

 

Rozlew:

18.03.2012

Słabo wyszła, tylko 35 butelek. Ale ta warka od początku dziwna była, choć pewnie się nauczyłem że nie podgrzałem do 75 stopni :) stąd się wzieła słaba wydajność.

 

Refermentacja:

4g glukozy na butelkę

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 24

 

Pils niemiecki 12°Blg

Warzone 29.02.2012

 

Skład:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 35 g

Chmiel Spalt Select granulat, 25 g

 

Drożdze: Gęstwa z W34/70

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO.

 

Zacieranie:

45' 65°C

20' 71°C

Podgrzane do 75 °C

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Spalt Select

 

Chłodzone chłodnicą INOX czas 25 min do temp 24 stopnie.

 

Rozlew:

01.04.2012

Wyszło 38 butelek 0,5 L

Blg zeszło do 2 Blg

 

Refermentacja:

4g glukozy na butelkę

 

Leżakowanie:

Piwnica

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 25

 

Piwo Marcowe Oktoberfest 12,5 BLG

 

Warzone 18.03.2012

 

Skład:

Słód pilzneński 1,3 kg

Słód monachijski 2,5 kg

Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 30 g

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

 

 

Drożdze:

Drożdze Mauribrew Lager 497

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa.

 

Zacieranie:

20' 62°C

40' 71°C

Podgrzanie do 75 °C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

0' Chmiel goryczkowy Marynka 30g

50' Chmiel aromatyczny Lubelski 15 g

 

Wyszło około 22,5 litra.

.

Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane.

 

Fermentacja:

Pogoda pokaże bo teraz to lotto (14 stopni)

01.04.2012 przelane na cichą

 

Rozlew:

14.04.2012 zabutelkowane. Wyszło 42 butelki. Końcowe blg to 3 Blg.

 

Refermentacja:

4g gukozy na butelkę

 

Leżakowanie:

Po tygodniu idzie do piwnicy

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 26

 

Piwo a'la Carlsberg (przepis zmodyfikowany)

 

Warzone 01.04.2012

 

Skład:

Słód pilzneński 5 kg

Słód Karamel Pils 0,35 kg

600 g glukozy

Chmiel Marynka, 50 g (szyszka) 9% alfa-kwasów

Chmiel Lubelski, 50 g (szyszka) 3,1% alfa-kwasów

 

Drożdze:

Gęstwa z W34/70

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa.

 

Zacieranie:

20' 50°C

45' 65°C

45' 71°C

Podgrzanie do 78 °C

 

 

Gotowanie 90'

 

Chmielenie:

0' Chmiel goryczkowy Marynka 50g

45' Chmiel aromatyczny Lubelski 50 g

 

Wyszło około 22,5 litra 12 Blg.

.

Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane.

 

Fermentacja:

Pogoda pokaże bo teraz to lotto

Na cichej dodana zostanie Full Aroma Tabs 1/3

 

Rozlew:

21.04.2012 -cicha tym razem była krótka ze względu na temp.

Refermentacja:

Dodane 180 gr cukru bezpośrednio do wiadra

 

Leżakowanie:

I do piwnicyyy :)

 

MiniWarka Imbirowe (test)

 

Odlane 12 L brzeczki

 

Drożdze:

Gęstwa Mauribrew Lager 497

 

Gotowanie 60 min

 

Chmielenie:

0' Chmiel goryczkowy Marynka 20g (szyszka)

15' Chmiel aromatyczny Lubelski 10 g (granulat)

15' Starty Imbir 10g

 

Wyszło około 10 litra 12 Blg.

.

Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane.

 

MIniwarka zabutelkowana dnia 14.04.2012. Wyszło 20 butelek. Blg zeszło do 2 Blg.

Czuć delikatnie imbir. Refermentacja z użyciem glukozy, 4g na butelkę.

Dla urozmaicenia piwa dodałem jeszcze niebieski barwnik spożywczy.

KOńcowe piwo będzie piwo imbirowe zielone :) .

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka nr 27

 

Kolsch

Warzona 18.07.2012

 

Piwo na bazie zestawu z CP:

 

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód pszeniczny 0,8 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

Drożdże piwowarskie Safbrew S-33

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa 50/50

 

Zacieranie:

50' 65->63

10' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmiel:

60 min - 30g Chmiel Lubelski

10 min - 10g Chmiel Lubelski

 

 

Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane.

Wyszło około 20L - 12 Blg.

 

Zabutelkowane na końcu sierpnia.Wyszło 42 butelki. Refermentacja 4g cukru na butelkę 0,5 L.

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 28

 

Witbier

 

Warzone 23.09.2012

 

Piwo na bazie zestawu z CP z małą modyfikacją:

 

 

słód pilzneński 2 kg

pszenica niesłodowana 1,8 kg

(spakowana oddzielnie)

płatki owsiane 0,4 kg

kolendra 15 g

Curaçao 20 g

Chmiel Marynka, szyszki, 30 g

Drożdże piwowarskie Safbrew T-58

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa 50/50

 

Zacieranie:

30' 65->63

40' 71-72

10' 75

 

Gotowanie 60'

 

Chmiel:

60 min - 30g Chmiel Marynka

10min - kolendra 15 g i Curaçao 20 g

 

 

Chłodzone chłodnicą. Drożdze od razu dodane.

Wyszło około 20L - 11 Blg.

Rozlane 04.10.2012.

Wyszło 40 butelek 0,5 l .

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.