kryzoo Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Hefe Weizen (#17) - to już koniec Pozostawienie piwa po filtracji na kilkanaście godzin okazało się złym posunięciem. Teraz kiedy przyszedł czas butelkowania po 10 dniach fermentacji fakty wyglądaja następująco: - zapach DMS-u (a może jeszcze czegoś?) utrzymuje się - przełamałem się i spróbowałem - duuużo kwasu bez cienia kontry słodyczą - zeszło do 2,5 blg - podejrzana sprawa. Werdykt: kanał Paradoksalnie to piwo świetnie mi się warzyło. Wprowadziłem 2 usprawnienia: termometr elektroniczny oraz refraktometr. Dzięki nim miałem lepszą kontrolę oraz komfort w pracy. Nauka nie poszła w las, mimo wszystko warto było, a do receptury powrócę za czas jakiś. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez kryzoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Też musiałem zostawić przedostatnią warkę na 12h przed chmieleniem, ale zapobiegawczo zagotowałem otrzymaną brzeczkę niechmieloną (obawiałem się głównie pozostałych enzymów wszelakich). Nie mam teraz dostępu do tego piwa, to nie wiem co się z nim dzieje, ale jestem dobrej myśli Werdykt: kanał A niech Posejdon też ma coś od życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 - zeszło do 2,5 blg - podejrzana sprawa. Co w tym dziwnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Co w tym dziwnego? Przerwa maltozowa 62C była stosunkowo krótka 20 min, no i zwykle nie schodziło mi poniżej 3blg. Oczywiście samo w sobie to o niczym nie przesądza, ale zastanawia . Teraz sprawdziłem, że moja warka #5 też na wb06 zeszła tak samo do 2,5. Może ten szczep tak ma? To chyba w przyszłości postawię na wyesty..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 WB-06 są bardzo żarłoczne. Poza tym nie zapominaj, że w trakcie podgrzewania zacieru z 62°C -> 72°C enzymy nadal pracują nad cukrami. Rozwiązaniem mogła by być klasyczna infuzja, czyli dolanie wrzątku do zacieru, żeby podnieść temperaturę błyskawicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Dla WB-06 to raczej normalny wynik, a 20 minut przerwy w 62°C to jak na ten szczep za dużo. Druga sprawa, że nie zagotowałeś brzeczki tylko zostawiłeś ją tak na noc - dziwię się, że nie zeszło niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 historia z soboty 14 stycznia 2012 Bohemian Pilzner – rozlew (#16) Rozlew do butelek. Około 7,2 Brix, 3,5Blg (dla OG 13Blg). Surowiec do refermentacji 100g suchego ekstraktu + 40g cukru, żeby otrzymać nagazowanie 2,4 v/v. Podsumujmy fermentację, której proces był wynikową dobrych chęci, realiów oraz improwizacji burzliwa 4 tyg 2 dni – do 5Blg cicha cieplejsza 12C, 7 dni – do 4,5Blg mini lagerowanie 4C, 13 dni – do 3,5Blg 6 dni przed rozlewem dodałem pół tabletki hops aroma. W sumie 7 tygodni. Teraz butelki stoją w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Premium Bitter (#18) Pora spróbować nowego stylu: Bitter. Wzorowałem się na tym przepisie by Vettis Drożdże: Safale S-04 Słody: pale ale 4kg pszeniczny 0,15kg caramunich I 0,5kg carafa special 0,02kg Chmiel challenger – 20g55g e.k. goldings nie było w sklepie Schemat zacierania: jednotemperaturowo 65-68°C przez 60min podgrzać do 78°C i do filtracji Filtracja i wysładzanie ciągłe do około 29 litrów 9,2Blg. Gotowanie 75min Chmielenie 75′ challenger 25g 35′ challenger 20g 20′ challenger 10g Planowane 20g w czasie fermentacji cichej – około 1 tygodnia. W czasie gotowania odparowało mniej wody niż zwykle (otwarte okno?), zostało 26l, po dekantacji 24l o gęstości 11Blg (miało być około 11,5Blg). Wydajność to 66%, czyli podobny wynik jak dla milk stouta. Na tyle też liczyłem, podejrzewając, że taka zależność ma miejsce. Słód pale ale jako „bardziej rozluźniony” lepiej oddaje cukry. Inne piwa oparte na słodach pilzneńskim, pszenicznym oraz monachijskim wychodzą u mnie z wydajnością około 54%. Grunt, że jest przewidywalnie i można tych wartości użyć do obliczeń przed warzeniem . Drożdże S-04 zostały uwodnione i dodane po dekantacji. Napowietrzenie odbyło się przez lanie z góry wężykiem . Fermentacja ruszyła po kilku godzinach w temperaturze 17C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Odrabiam zaległości w zapiskach Marcowe 2 (#19) Posted on 26 lutego 2012, 23:30, by Kryzoo. Piwo uwarzone na podstawie tego przepisu. To już drugie marcowe, pierwsze tutaj. Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager Słody: pilzneński 3kg monachijski 2kg carahell 0,3kg caramunich 0,1 kg zakwaszający 0,1 kg Chmiel: marynka 30g saaz 30g Schemat zacierania: 20l wody 53°C – 10 min 64°C – 30 min 72°C – 30 min podgrzać do 78°C i do filtracji Filtracja i wysładzanie ciągłe do około 28 litrów 10,8 blg. Gotowanie 60min Chmielenie 60′ marynka 30g 20′ saaz 30g Wybicie 25l 13blg minus 2l chmielin = 23l Wydajność 58% Edytowane 11 Marca 2012 przez kryzoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 tu rozlewam marcowe http://piwowardomowy.net/20120414/marcowe-2-19-rozlew/ a tutaj warzę IPA http://piwowardomowy.net/20120226/marcowe-2-19/ pozdrawiam piwowarów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 IPA: W piątek, czyli 20go dodałem 0,5kg ekstraktu rozrobione w 1,5 litra wody, po przegotowaniu i schłodzeniu. To powinno dać 14blg bazowe. Oczywiście, nie jestem pewien, czy pójdzie po mojej myśli i jaki będzie efekt, bo fermentacja już była w końcówce < 5blg. Ano zobaczymy…. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 IPA: 3blg przy 7brix wskazuje na ekstrakt OG 13,3blg Przelewam na fermentację cichą i dodaję 20g fuggles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 IPA (#20) rozlew Pomiar 2,5blg i około 7brix refraktometrem, co wskazuje na 14blg OG zgodnie z oczekiwaniami. Dodatek 110g cukru, aby uzyskać nasycenie około 2,2v/v. Zakapslowane bajeranckim kapslem z jakąć katedrą, albo ratuszem z HB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Porter (#21) Porter z zestawu BA. Drożdże: Safale S-04 Słody: pilzneński 3,6kg (really? ... nie spodziewałem się) karmelowy ciemny (po prostu) 0,2kg barwiący 0,2kg Chmiel goryczkowy (po prostu ) 25g</li> aromatyczny (po prostu ) 25g</li> Schemat zacierania: jednotemperaturowo 67-68°C przez 60min podgrzać do 78°C i po negatywnej próbie jodowej do filtracji Filtracja i wysładzanie ciągłe. Gotowanie 70min Chmielenie 70' goryczkowy 25g 15' aromatyczny20g Wybicie 21l - 11blg Po dekantacji około 19l Fermentacja 17C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Porter (#21) Przelanie na fermentację cichą. Około 3,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Z cyklu "Autokrytyka": http://piwowardomowy.net/20120623/bohemian-pilzner-16-degustacja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Z cyklu sezon ogórkowy, czyli czas konsumpcji: http://piwowardomowy.net/20120810/porter-21-piana-piana-piana/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Od ostatniego wpisu uwarzyłem #22 Witbier mocny - dobry wyszedł, już prawie wypity http://piwowardomowy...902/witbier-22/ #23 Weizen ale mocny, czuć lekką wadę no i za mocny, ale pijalny http://piwowardomowy...hefe-weizen-23/ #24 Weizenbock - jeszcze bulka http://piwowardomowy.../weizenbock-24/ a dzisiaj kolej ma Maibocka Edytowane 16 Grudnia 2012 przez kryzoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się