przemo70 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Nie będziemy sprawdzać alkomatem naszego nasiąknięcia, bo mógłby wyjść error ale moim zdaniem warzenie można zaliczyć do udanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 "Ja Sosna, ja Sosna jak mnie słychać?" Dzisiaj zabawa na całego, przed dłuuugim weekendem trza coś ugotować. warka #150 BSA-Tripel Karmeliet Skład pilzneński 20kg pszeniczny 3kg karapils 2kg płatki owsiane 0,50kg cukier trzcinowy Muscowado 0,50kg cukier biały 1kg Zacieranie 55/15' 63/30' 72/40' 76/filtracja Chmielenie/dodatki Styrian Goldings 4,8ak 110g/60' Fuggle 4,8ak 80g/5' Saaz 3,8ak 30g/1' Curacao 100g/10' skórka świeżej pomarańczy+cukier 300g /syrop//10' kolendra - 3 łyżeczki/5' cukier trzcinowy Muscavado 5' cukier biały 5' Drożdże WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa po poprzedniej warce/ Cdn..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Warka #148 Dubbel w kegach i flaszkach, końcowe Blg 2,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Finito, wyszło 84L/17Blg. Jeszcze małe piwko i nyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 warka #151 z dn.15.11.2013r. BSA-Belgian Brune Skład pilzneński 14kg monachijski 9kg karmelowy 500ebc 1kg cara 120ebc 0,60kg płatki owsiane 1kg cukier trzcinowy jasny 1kg Zacieranie 55/15' 63/30' 72/40' 76/filtracja Chmielenie/dodatki Styrian Goldings 4,8ak 90g/60' Fuggle 5ak 60g/5' Styrian Goldings 4,8ak 80g/1' Drożdże WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa/ Wyszło 81L/18Blg Warka #149 przelana na cichą 3Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 chłopaki zaraziliście się od Josefika ?same belgi słabsze piwka już nie smakują ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Spokojnie Adamie, na warzenie lagerów przyjdzie czas. Następne warki będą słabsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Co by nasz sympatyczny kolega Adam nie martwił się już o nasze wątroby, dzisiaj jedno z tych piw służących zdrowiu warka #152 Grodziskie Skład pszeniczny 5,5kg pszeniczny wędzony 3kg orkiszowy 1kg Zacieranie 38/45' 63/20' 72/20' 76/filtracja Chmielenie/dodatki Styrian Goldings 4,8ak 60g/60' Saaz 3,8ak 50g/30' Brewers Gold 6,50ak 20g/5' Drożdże Fermentis S-33 Wyszło 54L/7,9Blg Słaba wydajność bo co najmniej "na oko" 10L zostało w osadach Warka #149 zabutelkowana, a #150 poszła na cichą. Podczas warki towarzyszył nam kolega Dawid, ale o tym później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 A jak poszła filtracja prawie 10kg samego słodu pszenicznego? Dawaliście dodatkowo jakąś łuskę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Na naszym rurkowym filtracja szła bez problemu i myślę, że można się jeszcze pokusić o większy zasyp. Piwko już ładnie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Jak już wcześniej pisałem, podczas warki Grodziskiego towarzyszył nam Dawid, współredagujący stronę www.smakizpolski.com.pl Mała relacja: http://www.smakizpol...po-kroku/#posts oraz http://www.smakizpol...alskiego/#posts Na zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Warka #153 Bohemian Pilsner Skład pilznański 15,5kg monachijski 2kg Karapils 1,5kg Gotowanie 52/10min 62/30min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Hallertau Tradition 7ak 100g/60' Spalt Select 5ak 90g/30' Saaz 3,8ak 100g/5' Drożdże WYeast 2000 Budvar Lager /starter 2L/ Chłodzenie ..... cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Wyszło 97L/12,3Blg Warka #150 zabutelkowana, a warka #151 na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Grodziskie od poniedziałku na cichej z dodatkiem żelatyny. Dzisiaj ostre mycie flaszek, a jutro butelkowanie Belgian Brune i Grodziskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Grodziskie wyklarowało się jak należy, zeszło do 2,70Blg, więc wczoraj poszło w butelki. Przyszedł również czas na warkę #151 czyli B.Brune i podobnie jak poprzednik już ładnie leżakuje. Warka #153 Bohemian Pilsner nadal na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #154 z dn.13.12.2013r. Schwarzbier Skład pilzneński 13kg monachijski 4kg karmelowy jasny Strzegom 2kg karmelowy ciemny Strzegom 2kg carafa III 0,50kg Gotowanie 56/zasyp 62/20' 72/30' 78/filtracja Chmielenie/dodatki Hallertau Tradition 7ak 80g/60' Hallertau Tradition 7ak 50g/20' Hallertau Tradition 7ak 50g/5' Drożdże WYeast 2000 Budvar Lager /gęstwa/ Wyszło 94L/12,5Blg Bohemian przelany na cichą, na chwilę obecną odfermentował do 2,5Blg Edytowane 14 Grudnia 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Warka #153 Bohemian Pilsner już w kegach i flaszkach, Schwarzbier nadal na burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Wczorajsza warka, ostatnia w tym roku już fermenci warka #155 Rauchbier Skład pilzneński 10kg monachijski 3kg wędzony 4,5kg carapils 1,1kg crystal 120L 0,6kg crystal 30L 0,5kg karmelowy ciemny 0,8kg Gotowanie 52/15' 64/30' 72/30' 78-wysładzanie Chmielenie/dodatki H.Tradition 7ak 60g/60' H.Tradition 7ak 50g/10' H.Tradition 7ak 60g/5' Drożdże WYeast 2000 Budvar Lager Wyszło 88L/13,5Blg, fermentacja w 10stC Warka #154 Schwarzbier na cichej. Wszystkim piwowarkom i piwowarom Dosiego Roku i samych udanych piwek :beer: Edytowane 28 Grudnia 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Wczorajsza warka: Dark IPA Skład pilzneński 22kg karmelowy jasny 1kg karmelowy ciemny 0,8kg czekoladowy 0,5kg ekstakt barwiący WES 2kg Gotowanie 66/60' 78-wysładzanie Chmielenie/dodatki Simcoe 12,9ak 100g/60min Citra 12,7ak 150g/20min Drożdże Safale US-05 Wyszło 80L/17Blg, fermentacja w 19/20stC Warka #154 Schwarzbier w butelkach, a warka #155 Rauchbier na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Warka #155 Rauchbier zabutelkowany, cosik mało raucha w rauchu, ale ogólnie piwko smaczne i może z czasem wędzonka bardziej "wyjdzie na wierzch" Natomiast warka #156 Dark IPA przelana na cichą z dodatkiem 150g Citry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Warka #155 Rauchbier zabutelkowany, cosik mało raucha w rauchu, ale ogólnie piwko smaczne i może z czasem wędzonka bardziej "wyjdzie na wierzch" Natomiast warka #156 Dark IPA przelana na cichą z dodatkiem 150g Citry Ubogi post, myślałem że będzie co najmniej w nim 20kg słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Spoko Vettis w następnym poście będzie 20 kg słodu Do napełnienia zostało nam 12 kegów i możemy sobie pozwolić na zwolnienie tempa co by za szybko sezonu nie zakończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Warka #157 Bohemian Pilsner II Skład pilzneński 18kg monachijski 2kg Karapils 2kg Gotowanie 52/10min 62/30min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Hallertau Tradition 7ak 100g/60' Spalt Select 5ak 130g/30' Saaz 3,8ak 120g/5' Drożdże WYeast 2001 Urquell Lager /starter 2L/ Wyszło 50L/13Blg + 43,5L/13,5Blg Warka #156 DIPA zabutelkowana Edytowane 8 Lutego 2014 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Ze względu na małą ilość raucha w rauchu w poprzedniej warce, kolejna będzie z dodatkiem wędzonego od Gerdzia, taki domowy odpowiednik Steinbacha warka #158 Rauchbier II Skład pilzneński 12kg monachijski 3kg wędzony 4,5kg carapils 1,1kg karmelowy ciemny 0,4kg Gotowanie 52/15' 64/30' 72/30' 78-wysładzanie Chmielenie/dodatki H.Tradition 7ak 60g/60' H.Tradition 7ak 50g/10' H.Tradition 7ak 60g/5' Drożdże WYeast 2001 Urquell Lager Wyszło 94L/13Blg, fermentacja w 9-10stC Warka #157 Bohemian Lager przelana na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Warka #159 Porter Wolsztyński Skład pilzneński 17kg monachijski 4kg karmelowy jasny 1kg karmelowy ciemny 2kg carafa I 0,8kg Zacieranie 52/10min 62/40min 72/20min 78-filtracja Chmielenie/dodatki marynka /granulat/ 10ak 85g/60' saaz /granulat/ 3,80ak 50g/10' Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager /gęstwa/ zadane w temp. 15stC Wyszło 62L/18Blg Warka #157 Bohemian Pilsner siedzi już grzecznie we flaszkach i kegach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się