przemo70 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Yes i etykieta Niebawem rocznica więc trzeba coś zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warka #117 z dn. 16.12.2011r. California Cammon Skład pilzneński 11kg pale ale 6kg cara 1kg karmelowy jasny Strzegom 1kg Zacieranie 54/30min 67-63/60min 78-filtracja Chmielenie/dodatki n.brewer-80g/60min n.brewer-50g/15min n.brewer-50g/5min Drożdże Wyeast 2112 California Lager Wyszło 82L/13°Blg, temp.zadania drożdży 15°C, temp. fermentacji 18-20°C Barleywine przelany na cichą 12Blg, reszta nadal na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Jak jeszcze bloczki niepodrukowane to proponuję nazwę "BROWAR CIUCHCIA" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Jak jeszcze bloczki niepodrukowane to proponuję nazwę "BROWAR CIUCHCIA" He he albo "Stara Bana" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Dziś wypadałoby coś przelać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Wczoraj jak pisałem, tak zrobiłem. Maciej wleciał wieczorkiem i przelaliśmy na cichą #115, kiepsko odfermentował bo tylko do 6blg, oraz #116 i tu już lepiej, bo zeszło do 4blg, do jednego fermentora zadany chmiel amarillo i simcoe. W smaku czuć te amerykany, ale w zapachu już mniej, dlatego w celu porównania, chmiel poszedł do jednego fermentora. Przy okazji skontrolowaliśmy c.cammon, po tygodniu burzliwej ma 4blg i myślę, że przez następny tydzień zejdzie jeszcze niżej. Barley nadal na cichej i bąbli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Przed "Sylwestrem" do butelek poszła warka #115 Urbock, #116 AIPA i jeden fermentor #113 Barleywine oraz przelaliśmy na cichą #117 California. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku 2012 życzą Przemo i Maciej :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Warka #118 AIPA II Skład pilzneński 15,5kg monachijski 2,5kg carapils 2kg pale ale 5kg Zacieranie 52-53/5min 62-63/45min 72-73/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki chinook-50g/90min chinook-50g/60min amarillo-20g/30min simcoe-78g/15min citra-50g/5min simcoe-50g/1min Drożdże Wyeast 1056 American Ale Wyszło 83L/15°Blg, temp. fermentacji 17°C Do butelek poszła warka #113 Barleywine, 11blg, do refermentacji użyty został cukier trzcinowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ile użyliście cukru do refermentacji Barleywina na 1l ? Kopyr w Piwowarze pisze, że użył około 5g/1l mi się to wydaje, ze jest to za dużo jak na takie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ile użyliście cukru do refermentacji Barleywina na 1l ? Kopyr w Piwowarze pisze, że użył około 5g/1l mi się to wydaje, ze jest to za dużo jak na takie piwo. Mówisz, że 5g/L to za dużo? My daliśmy jeszcze więcej, bo 2,8g/0,33l Sam jestem ciekawy co to z tego wyjdzie, bo po raz pierwszy warzyliśmy berleya i tak w sumie szliśmy po omacku. Muszę kupić jakiś komercyjny egzemplarz jako kalibrator Jak na razie w smaku baaardzo słodowe, treściwe, rozpuszczalnika nie wyczuwam, po przełknięciu ładnie rozgrzewa tylko właśnie zastanawiam się, jak się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Też muszę poszukać jakiegoś przykładu, gdzieś czytałem ocenę sensoryczną o jakimś przedstawicielu, pisało że praktycznie w ogóle nie posiadał Co2, ale rozpiętość może być duża - od niskiego do umiarkowanego 1.3-2.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Myślę, że bardzo się nagazuje Chyba, że masakryczny poziom alkoholu utrudni drożdżom refermentację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 I właśnie tej drugiej opcji się obawiam, czas pokaże. Na razie kilka flaszek stoi w temp. ok 20 st i za jakieś 2-3 tyg kontrola nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Warka #119 z dn. 13.01.2012r. California Cammon Skład pilzneński 23kg karmelowy jasny Strzegom 1kg Cara 50EBC 1kg Zacieranie 54/30min 67/60min 78-filtracja Chmielenia/dodatki n.brewer - 100g/60min n.brewer - 75g/15min n.brewer - 75g/5min Drożdże Wyeast 2112 California Lager Wyszło 97L/13BLG, 80L brzeczki zadane drożdżami 2112 C.Lager /fermentuje w 17°C/, a 13L zadane 2000 Budvar Lager /fermentuje w 9/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Warka #120 z dn. 20.01.2012r. Czorno AIPA Skład pilzneński 21kg monachijski 1kg caraaroma 1kg crystal 40L 3kg bohemian pilsner 1kg Zacieranie 54/5min 62/45min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki chinook 80g/90min chinook 70g/60min simcoe 20g/30min cascade 32g/15min simcoe 80g/1min Drożdże Wyeast 1056 American Ale Wyszło 85L/15,5blg Warka #121 z dzisiaj Pils Skład pilzneński 11kg bojos 11kg bohemian pilsner 1kg Zacieranie 52/10min 62-63/30min 72-73/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki marynka 150g/60min tettnanger 100g/20min lubelski 100g/15min Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager Wyszło 93L/13blg Warka #118 zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru, a warka #119 przelana na cichą, zeszła do 4blg Edytowane 28 Stycznia 2012 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Dziś w browarze lenistwo Ze względu na niską motywację przelaliśmy Warkę #120 na cichą, zeszło do 3,5Blg, warka #119 poszła w kegi i butelki, natomiast ze względu na spadek temp. do 1stC w pomieszczeniu gdzie fermentował pils, został on przeniesiony w miejsce gdzie panuje dogodniejsza temperatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 A o co się dzisiaj potykacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) Dziś rozpracowaliśmy pilsika, ale opis jutro, bo mi się nie chce nawet myśleć Edytowane 10 Lutego 2012 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Leń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Leń oj tam oj tam Jakoś nie mam weny żeby coś napisać Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Warka #122 z dn.10.02.2012r. Pils Skład pilzneński 12kg bojos 11kg Zacieranie 52/10min 62-63/30min 72-73/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki marynka /szyszka/ 150g/60min tettnanger /granulat/ 100g/20min lubelski /granulat/ 100g/15min Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager /gęstwa/ Wyszło 90L/12,5 Blg Podczas warzenia dodatkowo przelaliśmy warkę #120 na cichą 3,5 Blg, a warkę #119 zakegowaliśmy i zabutelkowaliśmy, zeszła do 3 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Lubelski nie za długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Lubelski nie za długo? Ja tak lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) Dziś w warzelni wyjątkowo pracowity dzień, trochę dlatego, że szkoda nam piątku na małą warkę, a trochę, że jest okazja pozbycia się zapasu WESowych konserw Warka #123 Porter Wolsztyński Skład pilzneński 10kg monachijski 4kg karmelowy jasny 1kg karmelowy ciemny 1kg carafa I 0,5kg ekstrakt jasny WES 1,7kg ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg ekstrakt barwiący WES 0,5kg Zacieranie 52/5min 62/30min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki marynka /szyszka/ 100g/60min lubelski /granulat/ 80g/10min Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager /gęstwa/ zadane w temp. 14stC Wyszło 47L/21,5Blg Edytowane 15 Lutego 2012 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Porter już wesoło fermentuje od czwartku rana, a wczoraj tradycyjnie nastawiliśmy kolejnego pilsa. Warka #124 Pils Skład pilzneński 10kg bojos 11,5kg bohemian 1,5kg Zacieranie 52/10min 62/30min 72/30min Chmielenie/dodatki marynka /szyszka/ 150g/60min spalt select /granulat/ 100g/20min lubelski /granulat/ 100g/10min Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager /gęstwa/ Wyszło 95L/13Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się