Porter Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Po dwóch tygodniach fermentacji burzliwej - marcowe zeszło do ok. 3°Blg. Wiaderko siedzi w coraz niższych temperaturach - pomimo założonej karimatki. (pogodo! weź, się opanuj!). 6-8°C w przestrzeni między fermentatorem a karimatą. Pytanie - przetrzymać je jeszcze z tydzień, czy przelewać na cichą? Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Przelej i odwiń ubranko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Tym razem cichą przeprowadzę w szklanym balonie 34-litrowym. Jak odwinę ubranko będę miał temperatury 3-5°C. Sądzisz, że to w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Od niedzieli zapowiadają ocieplenie, więc może temperatura będzie wyższa niż 3-5°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 W porządku - jutro zlewam na cichą. Nie ma co trzymać piwka wśród "martwiejców" Czyli co? Kolejne dwa tygodnie? Teraz to już mi obojętne. Zamówiłem dziś dwa nowiutkie fermentatory z Euro-Winu. Zacznę warzyć parami. Swoją drogą powiem Wam, że niektóre sklepy powinny brać przykład z tej firmy. Zamówienie złożyłem dziś o 13.00 a już o 16.00 dostałem mejla z wiadomością, że towar wysłany. Szybki look na stronę kurierską - towar "w doręczeniu". Są naprawdę szybcy. Ci z Browamatora od soboty nie posłali żadnej wiadomości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Dwa tygodnie powinno być ok, potem butelkowanie i jeszcze leżakowanie. Na dolniaki trzeba się naczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Andrzeju, a jak smakuje Ci to piwko na tym etapie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Powiem Ci - rewelka! Smak taki... pełny. Nie przypomina wody o smaku piwa, jakiegoś takiego cienkusza. Kolor mandarynkowy, wspaniała pianka. Pięknie się to prezentuje w balonie Właśnie zlałem na cichą - zebrałem gęstwę Munich Lager. Nie wiem, czy jeszcze się do czegoś przyda, ale jak ktoś by reflektował - mogę podarować! Wygląda bardzo dobrze... Jutro warzę pszeniczne. Dotarły dziś do mnie dwa nowe wiaderka, więc jak tylko dostanę słody z BA - ruszam do natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Widzę, że się rozkręcasz, w tym tempie za pół roku mnie przegonisz Taka mała propozycja: opisuj wszystko w swoim dzienniku tj. receptury, przelewanie na cichą, butelkowanie, ogólnie wsio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się