Skocz do zawartości

Przelanie brzeczki na gęstwę po burzliwej


Rekomendowane odpowiedzi

Cytując wiki: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki przy zadawaniu drożdży do brzeczki:

"Najskuteczniejsze będzie przelanie piwa na gęstwę z innego piwa, które dopiero skończyło fermentację."

Tak zrobiłem - piwo po fermentacji burzliwej zdekantowałem na cichą i do tego samego fermentora z gęstwą przelałem bezpośrednio nową brzeczkę. Problem w tym, że fermentator po fermentacji burzliwej zazwyczaj jest brudny i ma taki zaschnięty pierścień po żywicach chmielowych. Nie będzie on miał wpływu na przebieg fermentacji i ew. zanieczyszczenie? Poza tym nie dezynfekowałem fermentora - czy w tym przypadku dezynfekcję można pominąć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie masz jak zdezynfekować fermentora w takim przypadku. Pozostawieni osadów może negatywnie wpłynąć na piwo, ale z moich doświadczeń że nie jest to jakoś bardzo wyraźne. Możesz też zastosować taki manewr że przelewasz gęstwę z fermentora po burzliwej do fermentora ze świeża brzeczką. W ten sposób możesz dozować ilość drożdży i pozbędziesz się trochę zanieczyszczeń, a jest to dużo mniejsze ryzyko infekcji niż przelewanie do słoików itd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.