Jump to content

Browar Kar-Kamis #60 - Ale


Recommended Posts

No i kolejny opis człowieka bez wrażliwych sensorów smakowych :)

Piwko bez etykiety, tylko z numerem na kapslu.

Opiszę, a później porównam z recepturą.

Piana biała, obfita przy rozlewie, wspomagana bąblami z piwa. Po chwili opada i drobna warstwa pozostaje, w zasadzie krążek.

Nagazowanie średnie. Kolor bardzo jasny, napój klarowny.

Zapach słodowy, w oddali bardzo lekko czuję alkohol. W smaku czuć świeżość, lekkość, nic poza tym nie wyczuwam, ani słodowości, ani goryczki, ani smaczków. Obstawiam, że to lager 10-13°Blg .

Smakuje jak dobre piwko ze normalnego szynku.

 

A teraz porównam z zapiskami piwowara.

"Ogólnie" się zgadza.

Nie czuję aromatu, ale może jakiś spaczony jestem, cóż.

Myślałem że to lager, ale mamy Ale.

I w efekcie końcowym podsumuje że te drożdże - Danstary - nie zbudowały jakiegoś specjalnego profilu smakowego, może na innym zasypie.

Piwko dobre, ale nie zawojowało mej duszy ;)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za ocenę. Warka była robiona tak.

Myślałem że to lager, ale mamy Ale.

I w efekcie końcowym podsumuje że te drożdże - Danstary - nie zbudowały jakiegoś specjalnego profilu smakowego, może na innym zasypie.

Bardzo mnie to cieszy :) Piwo właśnie miało być czyste w smaku, jak na ale to bardzo czyste po prostu codzienne. Muszę powiedzieć że nie tylko Ty się naciąłeś na klasyfikację tego piwa. Ni to lager ni to ale. Nottinghamy fermentowane w niskich temp. są fajne w sezonie przejściowym.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.