kenar1985 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam postawiłem prawie 2 miesiace temu piwo Coopers Lager miałem troche problemów z fermentatorem ale poradziłem sobie Rozlanie piwa do butelek było 27 grudnia Pierwsza degustacja 27 stycznia no i sie zaczeło przy otwieraniu piwa prawie połowa wyleciała mi z piana smak lekka kwasnosc 2 degustacja 13,02,2011 i bez zmian Jaka moze być przyczyna takiego napienienia cukier do butelek0,4 na 0,5 litra Czy coopers ma taki smak Czy minie tak wielkie nagazowanie Chem teraz cos postawic wkoncu zbliza sie lato i tzreba cos miec na gorace dni w piwnicy moze ktos p[oleci mi jakies piwo i rady by tego nie spier..... Pozdrawiam i Wielkie Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 cukier do butelek0,4 na 0,5 litra 0,4 czego na 0,5l ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 0,4 grama cukru do 0,5 litra piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 (edytowane) ważne jeszcze jest to do ilu zeszło blg zanim zabutelkowałeś -- 0,4 grama??? wow -- to nie narkotyki taką ilością na pewno nie 'przedawkowałeś' może 4 gramy ?? Edytowane 17 Lutego 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Było na 3 zielony kolorek na mierniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Coś ta Twoja historia nie trzyma się kupy. Masz balingomierz, a nie potrafisz go użyć. To 0,4 g też nie wiadomo skąd. Może najpierw poczytaj forum i wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 na koniec fermentacji miernik był w zielonym polu na 3 BLG co oznaczalo koniec fermentacji a 4 gramy były dodawane do butelki 0,5 litra blad w pisaniu Moze dla tego historia sie nie trzymała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Puszki zwykle dofermentowują głębiej niż 3°Blg. Masz przegazowane piwo, poupuszczaj gazu jak dasz radę (myk z monetą na kapslu), a jak nie to wypij szybko, bo będą granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Robiłeś tego brewkita z dodatkiem 1 kg cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Te 0,4 g na czym ważyłeś.? Może 0,4 dkg (to zapewne wiesz to jest 40g) to przeholowałeś i to sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 (edytowane) Czy coopers ma taki smak ? Odpowiedzi: http://www.piwo.org/forum/p87374-14-02-2011-22-14-51.html#p87374 Koniec fermentacji to nie "zielony pasek" na cukromierzu, tylko sytuacja gdy pomiar °Blg nie zmienia się (nie maleje) przez kilka dni z rzędu. Jakie piwo "z brew kita" polecić na lato?? Hm.... zależy co kto lubi. Fajny jest ENGLISH BITTER (ale jest b.gorzki - bo to BITTER ) do niego zamiast cukru daje się 0,5 kg suchego ekstraktu słodowego. Podobno fajny jest DRAUGHT i CANADIAN BLONDE też ma dobre opinie na stronach anglojęzycznych. EDIT: Rozwiązanie większości problemów z refermentacją: http://allegro.pl/nowosc-dropsy-fermentacyjne-wygodne-piwo-domowe-i1460974133.html Edytowane 17 Lutego 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Zdaje się, że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki). Ten brew-kit przewidziany jest do rozrobienia z mieszanką glukozy i ekstraktu słodowego w proszku. Powinien też dojrzewać w butelkach minimum 12 tygodni. Nie mam pojęcia jaki smak wyjdzie gdy fermentuje się to piwo "na cukrze" i w temp. pokojowych. Czytaj, czytaj, czytaj...... forum. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Też przy pierwszym otwieraniu Coopersa miałem fontannę. Przyczyna była prosta: otwierałem piwo przechowywane w temperaturze pokojowej. Koledzy sugerowali przegazowanie, a wystarczyło 20 minut potrzymać butelkę w lodówce i wszelkie problemy zniknęły. Może to banalna odpowiedź, ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Spróbuj, co Ci szkodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Zdaje się, że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki). Jesteś pewien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 (edytowane) Zdaje się' date=' że robiłeś EUROPEAN LAGER. To piwo dolnej fermentacji (i takie też drożdże są załączone do puszki).[/quote']Jesteś pewien? Edytowane 17 Lutego 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domowepiwko.pl Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Miałem podobną sytuację i posłuchaj kolegi, kilka postów wyżej, schłodź w lodówce przed otwarciem. Druga sprawa według instrukcji producenta Cukromierz powinien wskazywać około 1 °Blg i to może być przyczyną nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buhaha1981 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Mój lager coopers odfermentował do 1blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregus Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 a mój ma 0,5°Blg i jeszcze pracuje w fermentorze (to już 12 dzień) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się