DrGreen Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Witam Jestem świerzym piwowarem jakies 1,5 tyg temu uwarzyłem piwo dortmunder fermentacja burzliwa rozpoczeła sie dopiero po 3 dniach i jak wczoraj schodziłem do piwnicy już nie było słychac bulkania. I teraz mam pytanie czy można takie piwo odrazu przelać do butelek czy lepiej przelać do drugiego fermentatora i na jak długo? Jaka jest ogólnie róznica pomiedzy piwem ktore odbyło cichą fermentacje w drugim fermentatorze a jaka po przelaniu odrazu do butelek. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Bulkanie nie świadczy o fermentacji, 80% cukrów jest fermentowane w 20 % czasu a później fermentacja znacznie spowalnia, wytwarzając przy tym znacznie mniej CO2, ale jednak fermentuje. Wystarczy mała nieszczelność w fermentatorze, do tego mniejsze ciśnienie CO2 niż na początku i bulkać nie będzie, dlatego musisz się zaopatrzyć w areomet i decydować o dalszych losach warki na podstawie jego wskazań. Drożdże na cichej mogą dofermentować resztki cukrów a piwo się ładnie wyklaruje, dlatego warto ją zrobić (oczywiście w fermentatorze lub szklanym balonie). Edit: Marmur - ale nie dopatrzyłem się tych butelek w temacie Edytowane 18 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Cichą fermentację robi się tylko w drugim fermentorze, w butelkach robisz refermentację w celu nagazowania piwa. Cicha służy do jego dofermentowania i wyklarowania przed wlaniem w butelki. A rurka to szatan. PS Widzę że olo333 mnie wyprzedził Edytowane 18 Lutego 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrGreen Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Dziekuje za szybka odpowiedz w takim razie dzis przeleję piwo do drugiego fermentatora. Ile czasu powinno się robic cicha fermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Nie ma reguł, ale nastaw się na jakieś 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Bulkanie nie świadczy o fermentacji... ...sorry, olo, a o czym?... Rozumiem, że brak "bulkania" nie świadczy o braku fermentacji, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Bulkanie nie świadczy o fermentacji... ...sorry' date=' olo, a o czym?... Rozumiem, że brak "bulkania" nie świadczy o braku fermentacji, ale... [/quote'] O wydzielaniu się gazów Łapiesz mnie za słówka. Edit: A jak podniesiesz temperaturę lagera, w którym jest rozpuszczony CO2 i ten zacznie się ulatniać to nie będzie bulkać bez fermentacji? Edytowane 18 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Chyba chodziło o to, że brak bulkania nie świadczy o braku fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Bulkanie nie świadczy o fermentacji... ...sorry' date=' olo, a o czym?... Rozumiem, że brak "bulkania" nie świadczy o braku fermentacji, ale... [/quote'] O wydzielaniu się gazów Łapiesz mnie za słówka. Edit: A jak podniesiesz temperaturę lagera, w którym jest rozpuszczony CO2 i ten zacznie się ulatniać to nie będzie bulkać bez fermentacji? ... ... piwo raczej schładzam, nie lubię grzańców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Skoro już rozpatrujemy przypadki bulkania bez fermentacji, to przyszedł mi do głowy taki przykład: napełniasz fermentator ciepłą cieczą, zamykasz, zakładasz rurkę i chłodzisz. Zmniejszająca się objętość cieczy powoduje zasysanie powietrza do środka i jak by nie było bulkanie, aczkolwiek w drugą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 ... uniosłem kiedyś napełniony fermentor z rurką w celu przeniesienia... już wiesz, co się stało... ...jest wesoło ale zaśmiecamy koledze wątek... pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Witam Jaka jest ogólnie róznica pomiedzy piwem ktore odbyło cichą fermentacje w drugim fermentatorze a jaka po przelaniu odrazu do butelek. w Twoim wypadku - po 3 dniach fermentacji - różnica będzie dobrze zauważalna : w drugim wypadku będziesz miał sporo potłuczonych butelek i dużo sprzątania. W najlepszym wypadku, jeśli nie dodasz cukru do butelek to jedynie fontanny przy otwarciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 A ja cichej nie robię. Za to na burzliwej trzymam 3, 4 tygodnie a czasem i dłużej jak nie ma kiedy rozlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 bo cicha sama się robi, chciał czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 No jasne. To był skrót myślowy :-). Chodzi o to, że nie przelewam do drugiego fermentora. Zresztą nie jest też chyba tak, że to my wybieramy kiedy się robi cicha bo przelejemy do innego fermentora. Ona chyba sama "wybiera" kiedy się robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) W zasadzie tak. Drożdże fermentują to, co mają do przefermentowania, następnie osiadają na dnie fermentatora. Jeśli fermentacja się nie skończyła to skończy się podczas cichej, jeśli fermentacja się skończyła to piwo zacznie się już klarować podczas burzliwej. A do oddzielnego zbiornika przelewamy, aby: 1) już wstępnie wyklarować piwo 2) żeby "poruszyć" drożdżami jeśli f. burzliwa utknęła to ją może pobudzić 3) żeby piwo nie leżało długo na osadach i "trupkach" drożdży Niestety nie ma nic za darmo. 1) ryzyko infekcji 2) dodatkowe napowietrzanie piwa 3) dodatkowa robota Edytowane 19 Lutego 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Robota i ryzyko wg mnie jest warte zachodu. Pierwsze kilka piw warzyłem bez cichej fermentacji. Nie miałem problemów z granatami czy mętnością, za to w większości przypadków czuć było lekki posmak drożdżowy. Od kiedy stosuję cichą fermentację klarowność jest rewelacyjna, a posmaku drożdży nie wyczułem. Bazowo każde piwo trzymam co najmniej 2 tyg. na burzliwej i kolejne 2 na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Ja też robię cichą w oddzielnym zbiorniku. I zdarza mi się robić bardzo długą (nawet 5-6 tyg), ale najczęściej 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się