Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Twój brak zdolności szukania informacji jest zadziwiający Ciekawi mnie jak sobie wróżysz kto korzystał z wyszukiwarki a kto nie może,tarot,szklana kula. zwykle jak ktoś dobrze szuka to potem nie musi zadawać pytań. niezależnie od browaru zwykle korzysta się z 2 wymienników - po pierwsze pozwala to uzyskać ciepłą wodę technologiczną, po drugie łatwiej jest uzyskać odpowiednią temperaturę i stabilność pracy układu. Możesz też spróbować zrobić whirpool z wymiennikiem ciepła. Pompa kręci brzeczką pomagając usuwać osady jednocześnie ją chłodząc przepuszczając przez wymiennik - myślę o takim rozwiązaniu u siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Ja szukam pokazałem to w poście co wyszukiwarka znalazła jak nic nie ma to pisze i tyle, bardzo ciekwa rozwiązanie to ma sens. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Jednym przepuszczeniem brzeczki nie uzyskasz temperatury docelowej. Dwa wymienniki w szeregu, temperatura w wodociągu 14°C i na wyjściu 54°C. Zrobiłem próbę i puściłem dodatkowo brzeczkę przez wężownice 12m z wodą 10°C i udało się 25L brzeczki schłodzić w 15min do 20°C. Także wniosek prosty: najlepiej byłoby puszczać glikol przez wymiennik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 W bardzo prosty sposób. Kojarzę, że ten problem przewijał się na forum kilka razy. To znaczy, że można odpowiednie posty wyszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 A to ciekawe - na początku maja br. kupowałem chłodnicę z 6mb rurki ze stali nierdzewnej, fi 8mm, ścianka 1mm. 80 zł plus przesyłka.Węże i proste podłączenie to dodatkowy koszt ok. 20 zł, tak więc z kosztami przesyłek i dojazdów zamykamy się w kwocie 130 zł. Dla mnie to o minimum 40 litrów piwa taniej niż 200 czy 250 zł. Mógłbyś wyjaśnić dokładniej jak wyglądają te "połączenia"? Zamierzam właśnie konstruować chłodnicę, ale moja wiedza na temat rurek, złączek itd. jest na poziomie miernym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeżeli będziesz robił chłodnicę z nierdzewki to polecam złącze proste pod rurki hydrauliczne, tu masz jak wyglądają: http://air-com.com/zlaczki_hydrauliczne.html edit a jak z miedzi to możesz kupić złączki do lutowania lub skręcane, zerknij tu: http://air-com.com/zlaczki_do_rurek_miedzianych.html i http://air-com.com/szybkozlaczki_hydrauliczne.html Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi