Pieron Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 dobre Szczerze to myślałem że mam piwo specjalne, widocznie coś przegapiłem że mam takie zwykłe. Ale i tak nie ma się co czepiać bo i tak za smaczne to ono chyba nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 #2.Piwa Specjalne Piwo zostało zdyskwalifikowane z tego powodu, iż Eisbock jest rodzajem piwa w stylu Bock i ma swoją klasyfikację w BJCP o numerze 5D. Ponadto, piwowar nie zadeklarował, żadnych nietypowych modyfikacji, a wymrażanie wody jest typową praktyką w wyniku której powstaje właśnie styl Eisbock. Właśnie dlatego nie wysłałem Beriner Weisse ani Oud Bruin Wysłałem Gose: Piwo nieklarowne i żółte w barwie. W zapachu dominują nuty siarkowy i drożdżowy oraz lekki zapach kwaśności. Całości aromatów dopełnia lekki zapach końskiej derki, co czyni tzw. pierwszy nos mało atrakcyjnym. Ponadto, posmaki słone, wyraźna kwaśność i lekko mydlany smak. Finisz bardzo krótki i pusty bez zapowiadanej kolendry. Odważna receptura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Moje piwo specjalne: Waniliowy Lager #1. Piwa Specjalne Piwo klarowne w kolorze ciemnobrązowym fajnie kontrastującym z bardzo jasną pianą. W zapachu delikatnie waniliowe ale to nuty palone grają tu pierwsze skrzypce. W smaku jednak zaskakująco mało goryczkowe i wodniste, nie adekwatne do zadeklarowanych 13? Blg ekstraktu początkowego dlatego finisz jest krótki i pusty. Piwo zbyt delikatne do mariażu z czekoladą. 2 miesiące temu wanilia była dominująca, z czasem niestety zanikła i wtopiła się w inne smaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 #2.Piwa Specjalne Piwo zostało zdyskwalifikowane z tego powodu, iż Eisbock jest rodzajem piwa w stylu Bock i ma swoją klasyfikację w BJCP o numerze 5D. Ponadto, piwowar nie zadeklarował, żadnych nietypowych modyfikacji, a wymrażanie wody jest typową praktyką w wyniku której powstaje właśnie styl Eisbock. Śliska argumentacja, bo zwycięzca, czyli Angielski Wędzony Porter mieści się kategorii BJCP oznaczonej numerem 22B o nazwie Other Smoked Beer po naszemu Pozostałe piwa wędzone. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 śliska ale dopuszczalna, w kategorii Speciality beers jest miejsce na piwo ze stylem bazowym, ale z nietypowymi dla niego surowcami lub technologiami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 śliska ale dopuszczalna, w kategorii Speciality beers jest miejsce na piwo ze stylem bazowym, ale z nietypowymi dla niego surowcami lub technologiami. Wysyłając Grodziskie było by specjalne czy wędzone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) no i moje #6. Piwo Specjalne Piwo w kolorze herbaty lekko opalizujące tworzy obfitą pianę. W zapachu dominują aromaty chmielowe, cytrynowe oraz fenolowe. W smaku piwo odwdzięcza się niską goryczką o ziołowym posmaku. Ponownie aromaty cytrusowe i dodatkowo delikatnie rozpuszczalnikowe. Ponadto, alkoholowe, rozgrzewające ? to wszystko sprawia wrażenie, jakby było lekko przekombinowane. Piwo Specjalne - "SpecialtyBuka"-punktów 77,00 Mariaż Tripla i Witbira aromatozywonay miodem, skórką z cytryny i kolendrą. Edytowane 11 Maja 2011 przez suchy3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Może koledzy zamiast wklepywać suche metryczki , napisali by co to były za piwa , w jaki sposób warzone i dlaczego specjalne ? ps czy w tych metryczkach nie było punktacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 No właśnie, bo tak czytam i se myśle po cholere mi jakieś metryczki jak nie wiem co autor miał na myśli warząc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Może koledzy zamiast wklepywać suche metryczki , napisali by co to były za piwa , w jaki sposób warzone i dlaczego specjalne ?ps czy w tych metryczkach nie było punktacji ? Punktacji nie było tylko to co na Browar.biz : Kategoria PILS Miejsce/ ilość punktów/ imię i nazwisko 1/ 79,75 Przemysław Domagalski 2/ 72,00 Artur Olender 3/ 68,00 Tomasz Soboń 4/ 67,75 Piotr Wypych 5/ 65,25 Robert Orszulak 6/ 59,50 Damian Gacioch 6/ 59,50 Czesław Dziełak 8/ 59,00 Katarzyna Kierszniowska 9/ 58,25 Jan Szała 10/ 57,75 Marek Rendchen 11/ 56,25 Andrzej Smyk 12/ 46,50 Konrad Łyś Kategoria American IPA Miejsce/ ilość punktów/ imię i nazwisko 1/ 80,75 Szymon Kierszniowski 2/ 73,00 Krzysztof Kula 3/ 71,50 Andrzej Jackiewicz 4/ 69,25 Agnieszka Łopata 5/ 65,00 Arkadiusz Barszcz 6/ 62,25 Marcin Stefaniak 7/ 61,75 Konrad Łyś 8/ 54,50 Czesław Dziełak 9/ 54,25 Tomasz Kopyra 10/ 52,75 Piotr Wypych 11/ 47,50 Andrzej Jankowski 12/ 44,75 Jakub Ciura Kategoria PIWA SPECJALNE Miejsce ilość punktów/ imię i nazwisko 1/ 87,50 Czesław Dziełak 2/ 79,50 Tomasz Rogaczewski 3/ 77,00 Arkadiusz Suchecki 4/ 75,50 Andrzej Grzeliński 5/ 62,00 Krzysztof Juszczak 6/ 56,00 Irmina Kaczmar 7/ 54,00 Jan Krysiak 8/ 53,50 Piotr Wypych 9/ 51,75 Szymon Kierszniowski 10/ 41,00 Artur Olender 11/ 32,50 Jan Szała 12/ 00,00 Adam Wróbel pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) upss Edytowane 11 Maja 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Może koledzy zamiast wklepywać suche metryczki ' date=' napisali by co to były za piwa , w jaki sposób warzone i dlaczego specjalne ?ps czy w tych metryczkach nie było punktacji ?[/quote'] Punktacji nie było tylko to co na Browar.biz : pozdrawiam To widziałem , tylko jak wklejacie metryczki to nie będę po browarbizie szukać ile to miało pkt lub które miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kolego suchy, my to wiemy, nam chodzi o to co to było za piwo!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wysyłając Grodziskie było by specjalne czy wędzone ? za Wikipedią tradycyjne albo miejscowe piwa (np. Louvain Peetermann, Sahti, mieszany Porter z drożdżami Brettanomyces, Colonial Spruce albo piwo typu Juniper , Kvass, Grätzer) czyli jako Speciality beer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kolego suchy, my to wiemy, nam chodzi o to co to było za piwo!!!! już dopisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Wysyłając Grodziskie było by specjalne czy wędzone ? za Wikipedią tradycyjne albo miejscowe piwa (np. Louvain Peetermann' date=' Sahti, mieszany Porter z drożdżami Brettanomyces, Colonial Spruce albo piwo typu Juniper , Kvass, [b']Grätzer[/b]) czyli jako Speciality beer. Ja myślę, że to jest bzdura, w USA to może i Grodziskie jest specjalne. Ale w Polsce??, A czy Kolońskie jest specjalne bo jest tradycyjne i miejscowe?? Myślę, że trzeba trochę przełożyć BJCP na nasze realia. Edytowane 11 Maja 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kolego suchy' date=' my to wiemy, nam chodzi o to co to było za piwo!!!![/quote']już dopisałem Co dopisałeś? To jakie kolega Juszczak wystawił piwo? i co napisał w zgłoszeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Kolego suchy' date=' my to wiemy' date=' nam chodzi o to co to było za piwo!!!![/quote'']już dopisałem Co dopisałeś? To jakie kolega Juszczak wystawił piwo? i co napisał w zgłoszeniu? to musi napisa bądź dopisac kolega Juszczak- ja dopisałem do swojego opisu Edytowane 11 Maja 2011 przez suchy3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 No i właśnie o to postulujemy. A nie o wyniki z browarbizu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 No i właśnie o to postulujemy. A nie o wyniki z browarbizu. moje piwo to połączenie ALE z Cyrem, Chciałem mieć napój piwno-podobny z jabłkami czyli coś al'a REDS http://www.piwo.org/forum/p67720-02-10-2010-20-07-38.html#p67720 o to Wam chodziło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Piję Pilsa, którego dałem do Wrocka i zaprawdę nie wiem co mogło być z nim nie tak żeby nie przejść eliminacji Siarki nie czuć, piana super, klarowność idealna, goryczka przyjemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Piję Pilsa, którego dałem do Wrocka i zaprawdę nie wiem co mogło być z nim nie tak żeby nie przejść eliminacji Siarki nie czuć, piana super, klarowność idealna, goryczka przyjemna. Z nim nic, ale widocznie były lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Piję Pilsa, którego dałem do Wrocka i zaprawdę nie wiem co mogło być z nim nie tak żeby nie przejść eliminacji Siarki nie czuć, piana super, klarowność idealna, goryczka przyjemna. Też mnie nie wiem jak mój nie dal rady przejść eliminacji , ale ja się nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Piję Pilsa, którego dałem do Wrocka i zaprawdę nie wiem co mogło być z nim nie tak żeby nie przejść eliminacji Siarki nie czuć, piana super, klarowność idealna, goryczka przyjemna. Poczekaj na metryczkę. Może dowiesz się ciekawych rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Z nim nic, ale widocznie były lepsze. Jeszcze lepsze? No co ty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się