walery2277 Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 jw. piwo typu pale ale drożdże t-58 blg z 13, 7 odfermentowało do 3,5 ilość brzeczki dodana do refermentacji do uzyskania poziomu 2 wstawiono w niedzielę 27.02. temperatura piwniczna pewnie 12-15 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Różnie - czasem po tygodniu jest pięknie nagazowane, czasem trzeba czekać kilka miesięcy... Ja bym nie otwierał pierwszej butelki wczeniej niż miesiąc od butelkowania, jeżeli nie robiłeś cichej to może 3 tygodnie ilość brzeczki dodana do refermentacji do uzyskania poziomu 2 Tego fragmentu nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) Wg kalkulatora do refermantacji English Pale Ale powinno mieć 1,5-2,3 % CO2. Walery pewnie używa podobnego kalkulatora i celuje w wartość bliżej środka - 2% Edytowane 2 Marca 2011 przez moler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 1. dokładnie 2. robiłem cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Wg kalkulatora do refermantacji English Pale Ale powinno mieć 1,5-2,3 % CO2.Walery pewnie używa podobnego kalkulatora i celuje w wartość bliżej środka - 2% Czy przypadkiem nie jest to vol. niż %? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Wg kalkulatora do refermantacji English Pale Ale powinno mieć 1' date='5-2,3 % CO2.Walery pewnie używa podobnego kalkulatora i celuje w wartość bliżej środka - 2%[/quote'] Czy przypadkiem nie jest to vol. niż %? Tak. Chodziło o vol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 vol oznacza ilość co2 w litrze piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 vol oznacza ilość co2 w litrze piwa Tak, tylko objętości nie wyraża się w procentach. 2 vol oznacza, że w litrze piwa znajdują się 2 litry CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) Różnie - czasem po tygodniu jest pięknie nagazowane, czasem trzeba czekać kilka miesięcy... Ja bym nie otwierał pierwszej butelki wczeniej niż miesiąc od butelkowania, jeżeli nie robiłeś cichej to może 3 tygodnie Proszę Cię. Ja zawsze otwieram po tygodniu i sprawdzam jak się zmienia smak Edytowane 2 Marca 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 o takie posty lubie! jedno spożyłem przed zakapslowaniem:) całkem całkem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wg kalkulatora do refermantacji English Pale Ale powinno mieć 1,5-2,3 % CO2.Walery pewnie używa podobnego kalkulatora i celuje w wartość bliżej środka - 2% Daj namiary na ten kalkulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Ten może być? Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Zaznaczam że jest nie tylko do wyliczania rezerwy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Masz może jeszcze jakie programy na pewno mi się przydadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi