amatjas Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Przeczytałem w kilku wątkach na temat rozlewu z użyciem roztworu glukozy, że piwko miesza się ze schłodzonym roztworem. W wiki nie ma nic na temat chłodzenia roztworu. Zrobiłem kilka rozlewów w ten sposób i specjalnie nie zwracałem uwagi na temperaturę. Nie lałem co prawda do "wrzątku" ale też nie czekałem aż wystygnie do temperatury otoczenia. Piwka wyszły ok. Czy ktoś mógłby mi bliżej określić te temperatury, czy mierzycie dokładnie i czym ryzykuje jeżeli roztwór będzie za ciepły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) jeśli rozpuszczasz glukozę powiedzmy w 0,5 l wody i dolewasz do piwa o objętości 20 l to jego temperatura nie wzrośnie znacznie. Jeśli obawiasz się ubicia drożdży gorącym to zamieszaj wcześniej wiadrem żeby zrobić wir i wtedy dolej roztworu - wymiesza się szybko i równomiernie. Edit : możesz lać bardzo gorącą wodę. Edytowane 4 Marca 2011 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 możesz lać bardzo gorącą wodę. W drugą stronę - piwko na gorący roztwór glukozy - też bez stresu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Nie lałem co prawda do "wrzątku" ale też nie czekałem aż wystygnie do temperatury otoczenia. Piwka wyszły ok. Ja też nie leje wrzątku chociaż zdarzyło się, że lałem roztwór krótko po przegotowaniu i nie działo się z piwem nic złego. Czy ktoś mógłby mi bliżej określić te temperatury, czy mierzycie dokładnie i czym ryzykuje jeżeli roztwór będzie za ciepły? Zwykle roztwór glukozy czy rezerwa ma objętość 0,5-1l na 20l piwa do rozlewu czyli raczej nie podniesie temperatury całości jakoś wysoko i nie powinien zaszkodzić piwu także chyba nie ma się czego bać. Zwykle czekam jednak aż ostygnie do około 30-40°C (roztwór się chłodzi w misce z wodą a ja sterylizuję butelki), w każdym razie nie staram się aby miał temperaturę rozlewanego piwa. Edycja: Belzebub był szybszy Ja akurat jestem z tych co wlewają piwo do rezerwy/glukozy i jeśli boisz się, ze na początku (powolnego) wlewania coś się stanie to chyba nie ma czego. Edytowane 4 Marca 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 możesz lać bardzo gorącą wodę. W drugą stronę - piwko na gorący roztwór glukozy - też bez stresu? analogicznie Nie ma się absolutnie czego obawiać. A wręcz jeszcze lepiej, bo chyba korzystniej będzie się mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Ja wlewam na dno pojemnika i zlewam na to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Przede wszystkim rozpuszczaj w gorącej wodzie a nie zimnej czy letniej - zyskujesz dezynfekcje glukozy gratis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się