gagarin Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Zabieram się właśnie za warzenie koźlaka: - słód pilzneński Weyermann 1,25 kg, - słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg, - słód karmelowy ciemny 0,5 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat) - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat) będę zacierał infuzyjnie i tylko chciałbym się upewnić.. słód karmelowy należy dodawać z 15min przed końcem zacierania po probie jodowej, tak? dziękuję i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Nie, pomyliłeś słód karmelowy ze słodem palonym (barwiącym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Koźlak z 4kg słodu? To słabiutki on będzie... No chyba że 10 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 dzięki za wyprowadzenie z błędu Koźlak z 4kg słodu? To słabiutki on będzie... No chyba że 10 litrów. planowane jest ok. 13l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 To w takim razie za dużo chmielu będzie. Koźlaki nie są atomowo goryczkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 To w takim razie za dużo chmielu będzie. Koźlaki nie są atomowo goryczkowe. więc slucham propozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) A ileż ta Twoja Marynka ma? Na 13l 10g Marynki 7.8% a-a daje goryczkę 21 IBU (styl 20 - 27 IBU). 35g tej samej Marynki daje 75 IBU. (Liczone metodą Tinsetha) Edytowane 10 Marca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Qbrew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 To w takim razie za dużo chmielu będzie. Koźlaki nie są atomowo goryczkowe. więc słucham propozycji Jak mnie pamięć i wzrok nie myli to jest to zestaw z BA - robiłem go prawie rok temu z drobna modyfikacją (dodałem 500g słodu monachijskiego). Miałem 14,5l piwka o ekstrakcie początkowym 16,5°Blg. Wszystkie słody od początku. Chmiel tak jak było w zestawie i wyszło oki. Równiutko za miesiąc (w rocznicę... warzenia) będę znów próbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Jak mnie pamięć i wzrok nie myli to jest to zestaw z BA dokładnie.. to dam troszkę mniej Marynki w takim razie.. dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się