Belzebub Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 na allegro 40 zł a przy zakupie 25 kg ok. 32 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Robimy piwo, wino, chleb, wędliny, sery, może trzeba i margarynę? Taką zdrową, ekologiczną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 A swoją drogą to niezłą ściema marketingowa z tym ksylitolem, byłem święcie przekonany, podobnie jak kolega jkocurek, że otrzymuje się go z soku brzozowego... Jest równie naturalny co holtzgas czy benzyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Ja robię też jogurty naturalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Rubezahl: do tego weizena, o którym piszesz, sok z brzozy był zamiast wody do zacierania? Niestety, nie dane mi było zarówno popróbować, jak i poznać tajemnice powstania. Może Munio coś wie - on kosztował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Niestety, nie dane mi było zarówno popróbować, jak i poznać tajemnice powstania. No to jest wyzwanie dla piwowarów sudeckich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 dzisiaj w ramach eksperymentu zacząłem zbierać sok z brzozy i wpadłem na pomysł, żeby wlać do butelki dodać drożdży i zakapslować. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 dzisiaj w ramach eksperymentu zacząłem zbierać sok z brzozy i wpadłem na pomysł, żeby wlać do butelki dodać drożdży i zakapslować. Co o tym myślicie? W zasadzie nie trzeba go zbierać bo są sklepy które posiadają taki sok. Fermentacje mieć będziesz bo tam siedzi glukoza/fruktoza, trochę kwasu jabłkowego i chyba cytrynowego, pijalne będzie ale postaw chociaż butelki z tym wynalazkiem niedaleko tych z piwem bo tylko tyle będzie miało jedno z drugim wspólnego Także do dzieła. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 tak tylko do sklepu trzeba daleko iść i jeszcze będą chcieli żebym zapłacił za ten sok. A tak to wystarczy wyjść do ogródka i butelkę podstawić No nie wiem czy nie będzie z tego granatów, więc może wleję w plastik i drożdże piekarniane na początek i zobaczę czy ciśnienie będzie odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 tak tylko do sklepu trzeba daleko iść i jeszcze będą chcieli żebym zapłacił za ten sok. A tak to wystarczy wyjść do ogródka i butelkę podstawić No nie wiem czy nie będzie z tego granatów, więc może wleję w plastik i drożdże piekarniane na początek i zobaczę czy ciśnienie będzie odpowiednie. Zmierz gęstość po zebraniu. Sam jestem ciekaw. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 W zasadzie nie trzeba go zbierać bo są sklepy które posiadają taki sok. Dodam że jest sporo sklepów z piwem a jednak są tacy co warzą w domu Sklepowy w formie czystej nie występuje (zawsze jest z dodatkami innych soków np cytryna, dzika róża, oraz cukru) poza tym kosztują sporo, a z jednego drzewa myślę że spokojnie z 10 l na dobę utoczysz (nie zbierałem więc to moje przypuszczenie) Fermentacje mieć będziesz bo tam siedzi glukoza/fruktoza, trochę kwasu jabłkowego i chyba cytrynowego, pijalne będzie ale postaw chociaż butelki z tym wynalazkiem niedaleko tych z piwem bo tylko tyle będzie miało jedno z drugim wspólnego Także do dzieła. pozdrawiam Sprawdziłbym wcześniej blg, bo zawiera cukry (glukoza i fruktoza) w ilości najczęściej 0,7 do 0,8%, niekiedy do 2, a nawet 2,5%. Także kwasy organiczne w ilości około 0,1 do 0,2%, garbniki, oraz mikroelementy (łącznie ok. 0,03 do 0,07%) takie jak potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor i inne. Taki sposób był często stosowany dawniej na wsi, tylko że drożdże zadawano poprzez dodanie rodzynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) W zasadzie nie trzeba go zbierać bo są sklepy które posiadają taki sok. Dodam że jest sporo sklepów z piwem a jednak są tacy co warzą w domu Oczywiście' date=' ale sklep z piwem jest w byle pcimiu dolnym, a brzozę za oknem nie każdy musi mieć. A skrobanie brzozy w parku może się skończyć spotkaniem z najbliższym wymiarem sprawiedliwości bo jakaś starsza Pani karmiąc gołębie weźmie cię za wandala Sprawdziłbym wcześniej blg, bo zawiera cukry (glukoza i fruktoza) w ilości najczęściej 0,7 do 0,8%, niekiedy do 2, a nawet 2,5%. Także kwasy organiczne w ilości około 0,1 do 0,2%, garbniki, oraz mikroelementy (łącznie ok. 0,03 do 0,07%) takie jak potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor i inne. A jak nie, to w fermentator go. pozdrawiam Edytowane 31 Marca 2011 przez DeeCann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Panowie świeżo zebrany sok z brzozy ma 0,3°Blg, czyli fermentacja samego soku nie ma sensu, ja użyłem jako dodatek sezonowy do piwa. Sok ma leciutki aromat, ten sklepowy musiał albo już być długo odparowywany albo efekt daje lekkie dosładzanie (w opisie było, że dosładzany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Tu jest jak się pozyskuje sok z brzozy Na soku z brzozy robi się wino które wg znawców nie należy do najlepszych http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=23201#pid325301 http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=2520 Ksylitolu używam do dosładzania piwa (dosłodziłem nim Pigweirosa) - dawka 8g ksylitolu/500 ml oraz cydru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 patrz nie oglądałem filmiku, a zrobiłem tak samo tylko rurka miedziana i butelka po piwie zamiast gąsiorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Panowie świeżo zebrany sok z brzozy ma 0,3°Blg, czyli fermentacja samego soku nie ma sensu Jeśli zawartość cukrów waha się między 0,7% a 2-2,5% to to jest znacznie więcej niż 0,3blg, tak mi się przynajmniej wydaje. Jest to ilość wystarcza do "refermentacji", czyli szczelnie zamknięte powinno stworzyć wodę gazowaną. Sok w sklepach pochodzi z rozcieńczenia koncentratu, podobnie jak to ma miejsce ze wszystkimi innymi sokami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Panowie świeżo zebrany sok z brzozy ma 0' date='3°Blg, czyli fermentacja samego soku nie ma sensu Jeśli zawartość cukrów waha się między 0,7% a 2-2,5% to to jest znacznie więcej niż 0,3blg, tak mi się przynajmniej wydaje. Jest to ilość wystarcza do "refermentacji", czyli szczelnie zamknięte powinno stworzyć wodę gazowaną. Sok w sklepach pochodzi z rozcieńczenia koncentratu, podobnie jak to ma miejsce ze wszystkimi innymi sokami. Ja po prostu wczoraj zmierzyłem gęstość świeżo spuszczonego soku z moich drzew - 0,3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 O to cenna obserwacja, bo moja wiedza jest oczywiście puki co czysto teoretyczna http://ciecinski.eco.pl/sok.html Napisz jeszcze jak zbierałeś (ponoć im wyżej tym więcej cukrów) i w jakim środowisku rośnie drzewo (poziom wód gruntowych też ma wpływ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 O to cenna obserwacja, bo moja wiedza jest oczywiście puki co czysto teoretyczna http://ciecinski.eco.pl/sok.htmlNapisz jeszcze jak zbierałeś (ponoć im wyżej tym więcej cukrów) i w jakim środowisku rośnie drzewo (poziom wód gruntowych też ma wpływ) Jeszcze chwila i będzie trzeba założyć osobny dział "Ogrodnictwo" pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 O to cenna obserwacja, bo moja wiedza jest oczywiście puki co czysto teoretyczna http://ciecinski.eco.pl/sok.htmlNapisz jeszcze jak zbierałeś (ponoć im wyżej tym więcej cukrów) i w jakim środowisku rośnie drzewo (poziom wód gruntowych też ma wpływ) Zbierane przez wywierconą dziurkę od strony północnej, na wysokości 1m, teren suchy. Tata zbierał metodą na wygiętą gałąź dużo wyżej - efekt ten sam. Podejrzewam, że zawartość cukrów może się mocno różnić w zależności od drzewa i momentu zbioru bo kiedyś piłem sok prosto z brzozy dużo bardziej słodki od mojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Jeszcze chwila i będzie trzeba założyć osobny dział "Ogrodnictwo" Temat ten będzie gorący przez ok 2 tygodni, potem zamilknie na rok :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Czy ktoś odważył się, po tych dwóch latach, na użycie oskoły w piwowarstwie? Jest ona cokolwiek wyczuwalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Spróbuję jak zacznie się sezon na wodę brzozową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 W tamtym roku wyszły mi zacne lagerki warzone na soku brzozowym. W tym roku na pewno powtórzę w zwiększonej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 W tamtym roku wyszły mi zacne lagerki warzone na soku brzozowym. W tym roku na pewno powtórzę w zwiększonej ilości. Były wyczuwalne jakieś nuty z oskoły, czy zwyczajnie dobre piwo i żadnych dodatkowych efektów? Wyczytałem, że oskoła nie lubi wysokich temperatur, więc nie wiem czy nie najlepiej byłoby ją wykorzystać przy brewkicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się