przemo70 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Z obowiązku kronikarskiego napiszę' date=' że czołowi piwowarzy w USA (Jamil, Palmer) na konkursy butelkują piwa tylko w butelkach nowych, prosto z huty.[/quote']Ja skłaniam się ku butelkowaniu głównie w butle po piwach sklepowych. A już zdecydowanie należy eliminować butelki od zakażonych piw. Zabutelkowałem trochę piwa w but. po zaapteczonym Saisonie i na początku niby wszystko ok, a po kilku miesiącach wszędzie apteka. Nie ma reguły, u mnie mycie i dezynfekcja, taka solidna ale bez udziwnień, w zupełności wystarczyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Z obowiązku kronikarskiego napiszę' date=' że czołowi piwowarzy w USA (Jamil' date=' Palmer) na konkursy butelkują piwa tylko w butelkach nowych, prosto z huty.[/quote'']Ja skłaniam się ku butelkowaniu głównie w butle po piwach sklepowych. A już zdecydowanie należy eliminować butelki od zakażonych piw. Zabutelkowałem trochę piwa w but. po zaapteczonym Saisonie i na początku niby wszystko ok, a po kilku miesiącach wszędzie apteka. Nie ma reguły, u mnie mycie i dezynfekcja, taka solidna ale bez udziwnień, w zupełności wystarczyła Wiadomo, że się da, ale jest to kolejny czynnik ryzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 dlatego jestem zwolennikiem "pieczenia" butelek. przy 175°C nie ma szans żeby się coś uchowało. Przy OXI albo pirosiarczynie jest dużo większa szansa ze coś przeżyje. Po za tym po piekarniku nie trzeba suszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 dlatego jestem zwolennikiem "pieczenia" butelek. przy 175°C nie ma szans żeby się coś uchowało. Przy OXI albo pirosiarczynie jest dużo większa szansa ze coś przeżyje. Po za tym po piekarniku nie trzeba suszyć Metoda najbardziej czaso- i energochłonna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Ale jaka za to pewna! Pieczenie butelek jest ok, robię tak zawsze i jest ok. Do tego wadliwe butelki można łatwo wyłapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Koledzy nie popadajmy w paranoję, to nie jest porodówka, tylko domowa warzelnia jak komuś przytrafi się kwas to następnym razem będzie uważał i będzie sam starał się wyeliminować przyczynę, w innym przypadku za chwilę będziecie radzić jak to zrobić żeby się nie poparzyć wodą z kranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Raz czy dwa bawiłem się z piekarnikiem ale stwierdzilem że szkoda czasu .Teraz moczę w clo2 i na suszarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Teraz moczę w clo2 i na suszarkę Całkiem niepotrzebnie. Ja nalewam do mokrych. Suszarki używam już tylko do suszenia butelek po umyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Teraz moczę w clo2 i na suszarkę Całkiem niepotrzebnie. Ja nalewam do mokrych. Suszarki używam już tylko do suszenia butelek po umyciu. czym się różnią te dwie techniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 ja u siebie mam bardzo rozbudowany system zarządzania butelkami. Gdy zbierze mi się około 25 sztuk myje je (tego się nie przeskoczy) i wstawiam do piekarnika, co jest czasowo porównywalne do ułożenia ich na suszarce. Nastawiam zegar i mam czas dla siebie. Potem wyjmuję je z piekarnika zakładam na szyjki kapturki z folii aluminiowej i zostawiam do przestygnięcia. Potem zanoszę je do magazynku gdzie je ustawiam podzielone kształtami. W ten sposób butelki czekają zawsze na rozlew, a każda warka jest w takich samych butelkach. Tak u mnie działa i nie zamierzam tego zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Teraz moczę w clo2 i na suszarkę Całkiem niepotrzebnie. Ja nalewam do mokrych. Suszarki używam już tylko do suszenia butelek po umyciu. czym się różnią te dwie techniki? Jak to czym' date=' [b']nazwą[/b].Jedna nazywa się techniką mokrą a druga techniką suchą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Ja zawsze po wypiciu piwka płuczę butelkę i na suszarkę. Jeśli butelki na suszarce się zdążą zakurzyć płuczę je przed włożeniem do piekarnika. Nic w tym pracochłonnego. No i powtarzam - jeszcze nigdy nie popsuło od butelek. W moim przypadku metoda skuteczna w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Macie pomysł jak usunąć "etykietkę" z koźlaka od Amber? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Oddać butelkę do huty szkła - niech przetopią. To chyba niestety najprostszy sposób w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 też z tym walczyłem i nawet agresywne rozpuszczalniki organiczne tego nie biorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Macie pomysł jak usunąć "etykietkę" z koźlaka od Amber? zamoczyć w clo2 na kilka dni i zejdzie , tylko pod światło będzie lekko widać cień po napisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Raz czy dwa bawiłem się z piekarnikiem ale stwierdzilem że szkoda czasu .Teraz moczę w clo2 i na suszarkę Robie podobnie, kiedyś używałem piekarnika i miałem straty w butelkach, kilka mi pękło i to tak złośliwie, że zorientowałem się jak piwo zaczęło się nagazowywać teraz tylko chemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zdarzyło mi się, że butelka mi się stłukła. Stało się tak dlatego, że włożyłem ją po wyjęciu z piekarnika do kraty, na dnie której było parę kropel wody. Butelki od Speciala nigdy mi się nie stłukły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 wysterylizowałem pomad 500 butelek w piekarniku i żadna mi nie pękła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Czy do aktywacji clo2 można użyć tego kwasku cytrynowego ze spożywczego ale w płynie? tylko taki był. A jeżeli tak to ile go stosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Prosta odpowieź. Ok. 7 g. na 100ml, koncentratu Edyt Nie widziałem że w płynie. Ile płynnego to nie wiem. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Prosta odpowieź. Ok. 7 g. na 100ml, koncentratuEdyt Nie widziałem że w płynie. Ile płynnego to nie wiem. Jejski, coś źle policzyłeś. Do przygotowania 1l r-ru aktywnego potrzeba: 40cm3 koncentratu 10g kwasku cytrynowego woda do obj. 1litra Jeżeli kretu dysponuje roztworem wodnym kwasu cytrynowego to musi policzyć. Przykład: jeżeli r-r jest 20% to w (mniej więcej) 5cm3 ma 1g kwasu, zatem potrzebuje 10x5=50cm3 roztworu kwasu. Uwaga, kretu: jeżeli to co masz to tzw. zaprawa cytrynowa, czyli podróbka soku z cytryny to odradzam jej używanie do przygotowania aktywnego r-ru ClO2. Oprócz kwasu zawiera całą masę innych składników, które mogą wpływać na stabilność przygotowanego r-ru aktywnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 A jeszcze odnośnie kwasku w proszku- najłatwiej dostępne są opakowania 20g, dlatego aby ułatwić sobie życie aktywuje ClO2 w butelce dwulitrowej - dzięki temu wsypuje cały woreczek kwasku naraz, bez ważenia. Dodatkowo zaznaczyłem na ściance butelki poziom 80ml i nie muszę już używać cylindra miarowego do koncentratu. Mała rzecz, a cieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Dodatkowo zaznaczyłem na ściance butelki poziom 80ml i nie muszę już używać cylindra miarowego do koncentratu. Mała rzecz, a cieszy. Hmmm a jaką średnice ma ta butelka? Bo w typowej 1 litrówce to 80ml będzie około 5mm, a 1mm błędu odczytu poziomu da Ci 16cm3 błędu objętości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Hmmm a jaką średnice ma ta butelka? Bo w typowej 1 litrówce to 80ml będzie około 5mm, a 1mm błędu odczytu poziomu da Ci 16cm3 błędu objętości ŁAŁ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się