walery2277 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 z 12,5 blg po 8 dniach odbulgotało do 5. trzymać na burzliwej czy przelewać na cichą? starter 2 litrowy na 31l piwa. może jeszcze nie przerobiło? drożdze belgian strong ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Chętnie policzę ci oczekiwaną teoretyczną gęstość końcową piwa. Niestety, nie obędzie się bez fatygowania ciebie.... 1. Jakie piwo robiłeś? 2. Składniki? 3. Schemat zacierania? 4. Czy udało ci się zacieranie zgodnie ze schematem zacierania? 5. W jakim celu stosujesz rurkę do fermentacji burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ja bym trzymał. Za 3 dni sprawdź czy BLG spadło, jeśli nie to przelewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 belgian pale ale. 2 rzerwy 64 (20min) i 72 (45 min) stopnie C. gotowanie: 1 godzina wszystko zgodnie z planem. słody pale ale 3,5 monachijski 1,5 karabelge 0,35 abbey malt 0,35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 rurki nie stosuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 przepraszam słdu pale ale 4 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 o teraz zauważyłem że mój krajan mi te drożdże dość leniwie pracowały, poczekaj jeszcze kilka dni i wtedy przelej na cichą. Jak mierzyłeś blg to jak wyglądała powierzchnia? była jeszcze piana czy tylko trochę drożdży pływających po powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 cześć krajanie. tylko trochę drożdzy.piany ni ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 (edytowane) rurki nie stosuję A to skąd "odbulgotało"? Broszę bardzo: Gęstość końcowa (przewidywana) 3,1°Blg Piwo zacierane bardziej na słodko niż wytrawnie, więc moim zdaniem powinno zejść do nie więcej niż 4°Blg. Osiągnięta wydajność efektywna 83% - bardzo ładna. Zawsze można sobie łatwo policzyć takie dane, ręcznie lub za pomocą programu piwowarskiego (są darmowe). Po jakiejś ilości warek będziesz to wiedział z grubsza z doświadczenia (ja na razie wiem tylko z grubsza ). Jak używasz jak ja (niestety stłukłem porządny) badziewnego aerometru z biowinu sprawdź sobie jego wskazanie w 20°C ma mieć 0°Blg - te cholery lubią się rozkalibrować. Edytowane 14 Marca 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 dzieki bardzo. z grubsza wiem jak ma być. ale to bardzo z grubsza. odbulgało w sensie odfermentowało. poczekam jeszcze z przelewem parę dni. moze starter byl nie dość mocny i nie przerobiwszy wszystkiego. i nie bądź taki skromny. po ponad 50 warkach wie się to i owo. sprawdze bulgomierz przed przelewem na cichą. w piwnicy zrobiona porcja begiana ale na innych drożdzach. nie wiem czy wytrzyma próbę czasu.rodzina zaczyna sie dobierać.....a brakuje mu z 1,5 miesiąca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się