leonzn Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Jeśli blend jest przystosowany do działania w zakresie Temperature Range 65-85°F (18-30°C) to teoretycznie nie ma przeciwwskazań do puszczenia tego w np 25C. Mam jednak wątpliwości do takiej fermentacji (sam do tej pory dawałem zawsze blendy na wtórna) bo czy po ruszeniu Sacharomyces w 25-30C nie natworzą one czegoś co później nie będzie moglo byc zredukowane - myślę o np alkoholach wyższych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Może tak być. Alkoholowość to jest główna przeszkoda, której bretty mogą potem nie zredukować. Bo estry to żaden problem. Ja bym zaczął niżej pierwsze kilka dni, potem można puścić. Oczywiście przy fermentacji samym blendem, na wtórną to już bez znaczenia. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się