Selerson Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Warka 017 Piwo Świąteczne (25.11.12r) Słody: - pilzneński 5kg; - monachijski 0,7kg; - specjal B 0,3kg; - jęczmień palony 150g; - carafa III 100g; - pszeniczny czekoladowy 250g; Chmiele: - marynka 16g; - lubelski 44g; Drożdże: - Safbrew T-58 Inne dodatki: - goździki 4g; - cynamon 4g; - gałka muszkatołowa 6g; - wanilia 3g; - imbir 3g; - ziele angielskie 3g; Zacieranie: - 64oC przez 30' - 72oC przez 45', słody palone dodałem 10' przed końcem przerwy dekstrynowej; - 78oC mashout do wysładzania poszło ok 11l wody; Warzenie: - na początku marynka 14g lubelskiego - w 45' 30g lubelskiego i przyprawy. Wyszło 16oBlg w 21l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Dziś zlałem na cichą świąteczne przy 6oBLg i malinowe przy 3oBlg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Dziś malina zlana do butelek, od fermentowała do 2oBlg to re-fermentacji użyłem 200ml soku malinowego Herbapol to dało ok 160g cukru na 25l piwa. Posmak malin wyraźny ale piwo nie jest zbyt słodkie Świąteczne dalej stoi na 6oBlg, może po świętach pójdzie do butelek, ma fajne korzenne nuty z dominującą nutą cynamonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Przy ostatnim kapslowaniu jakoś źle przyłożyłem kapslownicę i taki oto kapsel mi spod niej wypadł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Prawie jak logo z Wiedźmina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Raczej jak maska Predatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 WARKA 018 Belgijska blondynka(27.01.2013r) Słody: - pilzneński 4,5kg; - carapils 0,5kg; - pszeniczny jasny 05,kg; Chmiel: - marynka 35g(zbiór własny 2012); Drożdże: - Wyeast 3787 Trappist High Gravity(gęstwa); Inne dodatki: - 0,5kg cukru lekko z karmelizowanego; - mech irlandzki 5g; Zacieranie: - 10' w 52oC; - 20' w 62oC; - 50' w 68oC; - 30' w 72oC; - 78oC mashout i filtracja do wysładzania 12l Warzenie: - w 0' marynka; - w 50' cukier i mech irlandzki; Wyszło 15oBlg na 22l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Dziś przy 3oBlg zlałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 WARKA 019 Jasna Pszeniczka (07.02.2013r) Słody: - pszeniczny 2,0kg; - pilzneński 2,5kg; Chmiel; - marynka 45g; Drożdże: - WB-06; Zacieranie: - 50' w 63oC; - 40' w 72oC; - 78oC mashout i filtracja do wysładzania ok 10l; Wrzenie: - w 0' 45g chmielu; Wyszło 10,5oBlg na 22l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 jak to miodowe piwko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Czuć zapach i delikatne posmaki miodu ale nie są ona nachalne, a tym bardziej piwo nie jest słodkie jak to ze sklepu. Niedługo mam w planach miodowe na miodzie gryczanym który ma bardzo mocny i charakterystyczny zapach i smak i ciekaw jestem jak on się piwu udzieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Na pewno nie zginie, gryka, spadź są bardzo wyraźne, jest jeszcze wrzos i bławatek-też, z tych mocniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Mnie bardzo ciekawi smak piwa gdyż miód gryczany ma bardzo charakterystyczny smak i nie każdy go lubi, sam za nim średnio przepadam, ale pozostałe moje miodowe mi smakowały wiec i tego spróbuję co by miód się nie zepsuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Dziś do butelek trafiła jasna pszeniczka od fermentowała do 1oBlg, na 22l do refermentacji użyłem 161g sacharozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Do butelek rozlałem blondynkę, od fermentowała do 3oBlg. Do refermentacji użyłem 140g cukru na 21l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) WARKA 020 Czarne Pszeniczne III (24.02.2013) Słody: - pszeniczny jasny 2,5kg; - pszeniczny ciemny 0,5kg; - pszeniczny czekoladowy 0,7kg; - pilzneński 2,3kg; Drożdże: - WB-06 (gęstwa); Chmiel: - Marynka 60g; Zacieranie: - 50' w 63oC; - 45' w 72o C; - podczas podgrzewania do 78oC dodany został słód czekoladowy; - do filtracji poszło 12l wody; Warzenie: - w 0' dodano 40g chmielu; - w 45' dodano 20g chmielu; - w 60' koniec gotowania; Wyszło 21l i 14oBlg. Edytowane 24 Lutego 2013 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 WARKA 021 Miodowe III (16.03.2103R) Słody: - pilzneński 4,5kg; - melanoidynowy 0,72kg; Chmiel: - marynka 60g; Drożdże: - Safbrew S-33; Dodatki: - miód gryczany 1.0kg; - miód wielokwiatowy 075kg; Zacieranie: - 64oC przez 1h; - 72oC przez 30' - 78oC mashout do filtracji użyto ok 12l wody Ważenie: - w 0' dodano chmiel; - w 50' dodano miód( warzony wcześniej w 2l brzeczki i 1l wody); - 60' koniec gotowania Wyszło 17oBlg na 23l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 WARKA 022 Jasne (04.05.13r) Słody: - pilzneński 4,25kg; - carapils 0,5kg; Chmiel: - marynka 50g; Drożdże: - gęstwa z Safbrew S-33; Dodatki nie słodowe: - kandyzowane skórki z cytrusów 130g; - ekspresowe płatki owsiane 250g; - mech irlandzki 5g; Zacieranie: - słody i płatki owsiane zadane w 57oC; - 45' w 63oC; - 30' w 72oC; - 78oC mashout , do wysładzania poszło ok10l wody; Warzenie: - w 0' chmiel; - w 50' skórki i mech; - 60' koniec gotowania; Wyszło 13oBlg 22l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) WARKA 023 Mleczny Stout (15.06.13r) Słody: - pale ale 5,0kg; - caramunich 0,3kg; - carahell 0,3kg; - carafa I 0,2kg; - carafa II 0,2kg; - pszeniczny czekoladowy 0,1kg; Chmiel: - Fuggle 35g; - Marynka 35g; Drożdże:- Safale S-04; Inne dodatki: - laktoza 0,5kg; - płatki owsiane 0,5kg; Zacieranie: - w 60oC zasyp słodów jasnych i karmelowych; - 1h w 63oC; - 40' w 72oC; - podczas podgrzewania do mashout'u dodałem palone słody, do wysładzania poszło ok 11l wody Warzenie: - w 0' dodałem Marynkę; - w 45' dodałem Fuggle i laktozę; - w 60' koniec gotowania, wyszło 16oBlg na 20l brzeczki. Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 WARKA 024 Jasne pszeniczne (16.06.13r) Słody: - pilzneński 2,0kg; - jasny pszeniczny 2,0kg; - ciemny pszeniczny 1,0kg; Chmiel: - Marynka 30g; - Fuggle 30g; Drożdże: - Pszeniczne Mauribrew Weiss Y1433 Zacieranie: - zasyp słodów w 58oC; - 1h w 63oC; - 20' w 72oC;' - 77oC mashout do wysłodzenia 11l wody; Warzenie: - w 0' marynka: - w 45' fuggle; - w 60' koniec gotowania, wyszło 13oBlg na 22l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Wczoraj przy 5oBlg zlałem jasną pszenicę do butelek na 22l dałem 145g cukru(refermv21 zalecał 155g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Dziś przy 6,5oBlg rozlałem do butelek Mleczny na 20l dałem 105g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 WARKA 025 Jasna Pszeniczka IV (16.11.13r) Słody: - pszeniczny jasny 3,0kg; - pilzneński 2,0kg; Chmiele: - marynka 50g(zeszło roczna); - lubelski 25g(z tego rocznego zbioru); Drożdże: - S-33; Zacieranie: - słody zadane do wody o temp 57oC; - 60' w 64oC; - 20' w 72oC; - mashout, do wysładzania poszło ok 10l wody; Gotowanie: - w 0' dałem Marynkę całą; - w 45' lubelski; - w 60' wyszło 10oBlg na 26l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Dzisiaj przy 3oBlg zabutelkowałem dodając 192g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) WARKA 026 Piwo a'la Imbirowe II (19.12.13r) Słody: - pilzneński 5,5kg; - carahell 0.3kg; - caramunich II 0,2kg; Chmiele: - marynka 30g; - lubelski 15g; Drożdże:- S-33; Dodatki: - świeży imbir 200g; - mech irlandzki 5g; Zacieranie: - słody zadane w temp. 65oC - 45' w 63oC; - 30' w 72oC; - 78oC mashout i filtracja do wysładzania poszło 10l wody; Warzenie: - w 0' dodałem Marynkę; - w 45' lubelski; - 50' imbir i mech irlandzki; - 60' koniec gotowania; Efekt końcowy 26l i 13oBlg. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się