biervorkoster Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Panowie i panie BS czy BT? Pomijajac cene. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Zdecydowanie BS, chociażby ze względu na magazyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 nowy BT też ma magazyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Może ktoś wrzucić swoją rozbudowaną bazę surowców? Bo postanowiłem w końcu uporządkować sobie BrewTargeta i najchętniej bym od kogoś pożyczył plik Głównie zależy mi na chmielach i drożdżach bo w tym mam największe braki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Cześć! BrewTargetowa braci, pomocy potrzebuję Przekopałem ten wątek, do źródeł BrewTargeta już się nie dokopałem - choć pewnie tam bym znalazł odpowiedź. Zrobiłem RISa jako pierwsze piwo z refraktometrem. Fermentowałem dwoma uwodnionymi saszetkami T-58. Zgodnie z obliczeniami z Brewtargeta i z BrewToada (oba są tutaj zgodne) powinien zejść z 25* do 8* (SG do 1.032). Pobrałem dzisiaj próbkę przefermentowanego piwa. Refaktometr wskazał 15*. Brewtarget i kalkulator z Northern Brewer wskazał mi, że przy takim odczycie i gęstości początkowej 25* idealnie SG na poziomie 1.032, czyli bomba. Wychodzi z tego 8*P, tyle samo wskazuje mi ballingometr - i całe szczęście. Ale... co w BrewTargecie znaczy w takim razie "prawdziwy ekstrakt (Plato)"? Zanim przeliczyłem z SG, że 1.032 to dokładnie tyle ile potrzebuję, zdążyłem się nie na żarty zestresować, że mi prawie 12 stopni wyszło i niedofermentowany jak diabli jest. Rozszyfrowaliście może znaczenie tego "prawdziwego" ekstraktu? Co mi umyka? Dziękuję! Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Gdzie to masz w BT? Zapewne chodzi o to, że alkohol jest lżejszy od wody i przy normalnym odczycie końcowego blg ten alkohol zaburza wynik. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Gdzie to masz w BT? Zapewne chodzi o to, że alkohol jest lżejszy od wody i przy normalnym odczycie końcowego blg ten alkohol zaburza wynik. Ungh, screenshot się nie wrzucił. Poprawię to za moment - ale tak, masz rację. Dzięki za nakierowanie! Mam dzisiaj jakieś zaćmienie przez to mierzenie RISa. Dotarło do mnie właśnie, że myśląc o odfermentowaniu ballingometrem mierzymy gęstość z uwzględnieniem alkoholu, i to samo wyraża SG - a faktyczny ekstrakt będzie wyższy, i dokładnie to pokazuje Brewtarget. Tu więcej: http://beersmith.com/blog/2010/09/07/apparent-and-real-attenuation-for-beer-brewers-part-1/ Już mi się wszystko zgadza. Dzięki i przepraszam za zamieszanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Brewtarget a nie BeerSmith? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Brewtarget a nie BeerSmith? Nie, nie, zdecydowanie BrewTarget BeerSmith za to ma na swojej stronie dużo fajnej treści i wartościowych materiałów - bo pod kątem dokumentacji to BT królem szos nie jest ;-) Dlatego podlinkowałem kawałek tekstu akurat ze strony BS. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Jak Brewtarget wylicza ekstrakt końcowy? Zmiana sposobu zacierania nic nie zmienia, zmiana drożdży też nie, a przecież te czynniki wpływają na stopień odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Wylicza na podstawie stopnia odfermentowania ustawionego w paramentrach drożdży. W polskiej wersji językowej przetłumaczone to jest jako żywotność. Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 No tak, ale przecież Blg końcowe będzie inne w zależności od tego czy zatrzemy wszystko w 620C czy wszystko w 730C... Czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Będzie, ale policzenie wpływu schematu zacierania na ilość fermentowalnych cukrów jest jeśli nie niemożliwe, to przynajmniej cholernie trudne i zależy to od zbyt wielu czynników Nie chcę skłamać, ale zdziwię się, jeśli którykolwiek program sensownie rozlicza zacieranie w kontekście prognozowanego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ma ktoś może i chciałby się podzielić swoją bazą danych? Najbardziej zależy mi, żeby były wszystkie lub wiekszość słodów z Weyermann'a i ewentualnie chmiel Mosaic. Byłbym ogromnie wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ma ktoś może i chciałby się podzielić swoją bazą danych? Najbardziej zależy mi, żeby były wszystkie lub wiekszość słodów z Weyermann'a i ewentualnie chmiel Mosaic. Byłbym ogromnie wdzięczny Słody Wayermanna są już w podstawowej bazie. W dziale download na forum masz dodatkowo słody Strzegomia i Castle Malting. Za kilka dni wrzucę bazę z drożdżami Fermentum Mobile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 jak wyeksportować chmiele? wyeksportować kopię zapasową bazy danych i potem się je łączy? chmiele których używam dopisuję sobie na bieżąco, mogę się podzielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Słody Wayermanna są już w podstawowej bazie. W dziale download na forum masz dodatkowo słody Strzegomia i Castle Malting. Za kilka dni wrzucę bazę z drożdżami Fermentum Mobile. Masz rację, są. Szkoda że jest ich tylko 1/3 wszystkich dostepnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Wejdź na stronę Wayermanna, poszukaj specyfikacji słodów i dodaj brakujące. Efektami możesz się podzielić. Wszyscy tak robimy EDIT: Baza drożdży Fermentum Mobile jest już gotowa do pobierania. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Lary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Double post, ale z ważnym pytaniem. Wpisuję ilość chmielu i czas gotowania a program nie liczy IBU. Co jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 witammam problem z BTotóż, ostatnio podczas robienia receptury wyskoczył błąd i jedyna opcja było zamkniecie programu, po czym przy kazdym ponownym uruchomieniu programu problem sie powtarzał, jak chciałem w nim cokolwiek zrobić i program sie zamykałoczywiście co zrobiłem, to próba reinstalacji programu i tu pojawiły sie schody, bowiem program odinstalowałem, pobrałem nową instalkę, ale BT nie chce się zainstalować do końca, niby brakuje jakichś plików bazyi moje pytanie co zrobić by instalacja doszła do końcalub niech mi ktoś podeśle cała bazę programu to sobie wkleje te pliki, załączam zrzut ekranu w pliku z błędem instalacyjnymz góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Witam - informacja o błędzie pojawiła się po kliknięciu "Finish"? Bo komunikat w oknie mówi byś kliknął "Skip" jeśli nie chcesz podpinać starej bazy... więc podaj ścieżkę do bazy lub kliknij Skip. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 tak pojawia sie po kliknieciu finish, natomiast skip całkowicie wylacza instalke, a odpalenie programu cały czas skutkuje zamknięciem go natychmiast po kliknięciu na cokolwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 próbowałeś zmienić folder instalacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 oczywiście, zarówno folder jak i dysk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 ok chyba udało mi się rozwiązać problemdziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się