mkarol89 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Witam. Zabrałem się za moją pierwszą warke. Moje pytanie o temperature zadania drożdży. Zadałem w 20*. Po jakim czasie powinny pojawić się widoczne objawy pracy drożdży?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Różnie - zależy chyba od świeżości drożdzy, u mnie ruszało raz po 6godz a raz po 30. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Może w ogóle nie być widać, takie rzeczy też się zdarzają. W razie wątpliwości utop areometr i będziesz wiedział czy fermentują. Ale na razie daj im spokój na tydzień - dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkarol89 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 OK, a dalej moje pytanie, jakie powinno być stężenie początkowe roztworu z puszki?? U mnie jest 10°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Zależy ile dasz cukru /glukozy takie będziesz miał stężenie. 10 przy puszce to chyba standard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Na puszcze ( pod plastikowym wieczkiem ) z Coopersa powinna być instrukcja , min. podane jest jakie powinno być Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkarol89 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Jest podana wartośc, ale tylko po fermentacji, a nie przed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) No więc jeśli dodałeś dokładnie taką ilość wody jak w instrukcji , to taka powinna wyjść jaką masz. Tu nie ma za bardzo nad czym kombinować. Edytowane 21 Marca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkarol89 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Wstawiłem o 9.30 rano. Na razie żadnych oznak działania drożdży. Mam nadzieje że jeszcze ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Zostaw w spokoju za tydzień daj na cichą najważniejsze im mniej zaglądasz tym lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkarol89 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Jest piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) 24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic. 1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej, powinno być tylko troszeczkę by CO2 dało radę przepchnąć wodę. 2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora? 3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo. Więcej na ten temat temperatury w tym wątku.. Edytowane 22 Marca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkarol89 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic. 1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej' date=' powinno być tylko troszeczkę by CO2 dało radę przepchnąć wodę. 2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora? 3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo. Więcej na ten temat temperatury w tym wątku.. Nie ma piany. Temperatura 22 ale jak zadalem była 20. Nie wiem czy nie za zimno było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Jak temp. w pomieszczeniu jest 22°C to poinno ruszyć. Poruszaj trochę fermentorem by zawartoścą troszkę zameszać, postaw obok butelkę z gorącą wodą i owiń kocem/ręcznikiem. Edytowane 22 Marca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkarol89 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Hurra... Ruszyło. Jest piana. Po 30h ale zawsze. Serdeczne dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się