mkarol89 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Mam pytanie, jeśli nie mam probówki/menzurki czy moge areometr (oczywiście wyparzony) na stałe pozostawić w fermentatorze? Żeby za każdym razem go nie wyparzać przy dokonywaniu pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Nie wkładaj czasami areometru do gorącej wody, przemy 70% spirytusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkarol89 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Dlaczego nie gorącą wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Dlaczego nie gorącą wodą? bo może popękać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkarol89 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Dlaczego nie gorącą wodą? bo może popękać. Zaryzykowałem... ...nie popękał. Pływa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Mam pytanie, jeśli nie mam probówki/menzurki czy moge areometr (oczywiście wyparzony) na stałe pozostawić w fermentatorze? Żeby za każdym razem go nie wyparzać przy dokonywaniu pomiaru. Można , tylko wynik będzie zafałszowany ( oblepi się drożdżami ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 W przypadku burzliwej, to chyba nie ma takiego znaczenia (bardziej chodzi o zmianę °Blg niż dokładną wartość). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Przy burzliwej to nie widać areometra z z piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Mierze zawsze w tanku, jednak za każdym razem wkładam sterylny termoareometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Dlaczego nie gorącą wodą? Krótkotrwałe działanie goracej wody np. polanie areometru nie daje gwarancji skuteczności, a przeciągnięcie czasu działania wrzątku poza uszkodzeniem szkła grozi rozkalibrowaniem areometru i zafałszowanymi pomiarami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Przy burzliwej to nie widać areometra z z piany Miałem na myśli samą końcówkę burzliwej i stwierdzanie jej końca. Wtedy zawsze zostawiam areometr. Przepraszam za mą niedoskonałość w formułowaniu zdań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi