Jump to content

Nie za szybko fermentuje???

Recommended Posts

No właśnie średnio mam chłodniejsze pomieszczenie :|

Do piwnicy nie wyniosę (mam zbyt wścibskich sąsiadów) a na zewnątrz jeszcze zbyt chłodno i za duże wahania temp

To będziesz musiał z tym żyć :P . Piwo będzie może bardziej owocowe . Jak chcesz rozwiązać problem temp w przyszłości ?

W przyszłości (raczej tej dalszej) mam w planach budowę więc małe pomieszczenie specjalnie na hobby się znajdzie (będzie musiało):P

A skąd te owocowe posmaki? szybkosc fermentacji powoduje się ich pojawianie? (w sumie S-04 dobrze pracują w szerokim zakresie - nawet do 24-25°C)

W przyszłości (raczej tej dalszej) mam w planach budowę więc małe pomieszczenie specjalnie na hobby się znajdzie (będzie musiało):P

A skąd te owocowe posmaki? szybkosc fermentacji powoduje się ich pojawianie? (w sumie S-04 dobrze pracują w szerokim zakresie - nawet do 24-25°C)

Za wiki

Temperatura zadania drożdży i fermentacji

Każde drożdże mają swój ulubiony zakres temperatur, podany przez producenta (a zwykle można go jeszcze przekroczyć o parę stopni w każda stronę). Te same drożdże w różnych temperaturach dadzą znacznie różniące się pomiędzy sobą piwa. Np. drożdże górnej fermentacji w temperaturach poniżej 20* (16-18*) dadzą produkt czystszy, z mniejszą ilością estrów i fenoli, w 20-21* dadzą rozsądny profil estrowo-owocowy, w 24-25* dadzą sporo fenoli, gumy balonowej, palącego alkoholu.

A tak btw , to strasznie gorąco macie w mieszkaniach widzę. Staram się ( nie ze względu na piwo.. chociaż może hehe :P ) , żeby temp nie przekraczała 20°C. Pewnie przyzwyczajenie.

Podepnę swoje pytanie pod ten wątek. Obecnie w fermentatorze mam piwo pszeniczne Coopersa. Fermentuje już 11 dzień, woda w rurce ciągle bulgocze. 3 dni temu cukromierz wskazał 2blg. Butelkować czy czekać bo może rozsadzać butelki?