marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Safale S-04 zadane wczoraj o 21, fermentacja ruszyła na pełnym gazie po 7 godz. Dziś o 19 blg zeszło z 14 do 8, nie za szybko? Fakt że fermentacja jest na maksa burzliwa :), ale taka prędkość?? Może cuś nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 A jaka temperatura ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 22-23°c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Możesz wstawić do chłodniejszego pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 No właśnie średnio mam chłodniejsze pomieszczenie Do piwnicy nie wyniosę (mam zbyt wścibskich sąsiadów) a na zewnątrz jeszcze zbyt chłodno i za duże wahania temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 No właśnie średnio mam chłodniejsze pomieszczenie Do piwnicy nie wyniosę (mam zbyt wścibskich sąsiadów) a na zewnątrz jeszcze zbyt chłodno i za duże wahania temp To będziesz musiał z tym żyć . Piwo będzie może bardziej owocowe . Jak chcesz rozwiązać problem temp w przyszłości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 W przyszłości (raczej tej dalszej) mam w planach budowę więc małe pomieszczenie specjalnie na hobby się znajdzie (będzie musiało) A skąd te owocowe posmaki? szybkosc fermentacji powoduje się ich pojawianie? (w sumie S-04 dobrze pracują w szerokim zakresie - nawet do 24-25°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 W przyszłości (raczej tej dalszej) mam w planach budowę więc małe pomieszczenie specjalnie na hobby się znajdzie (będzie musiało) A skąd te owocowe posmaki? szybkosc fermentacji powoduje się ich pojawianie? (w sumie S-04 dobrze pracują w szerokim zakresie - nawet do 24-25°C) Za wiki Temperatura zadania drożdży i fermentacji Każde drożdże mają swój ulubiony zakres temperatur, podany przez producenta (a zwykle można go jeszcze przekroczyć o parę stopni w każda stronę). Te same drożdże w różnych temperaturach dadzą znacznie różniące się pomiędzy sobą piwa. Np. drożdże górnej fermentacji w temperaturach poniżej 20* (16-18*) dadzą produkt czystszy, z mniejszą ilością estrów i fenoli, w 20-21* dadzą rozsądny profil estrowo-owocowy, w 24-25* dadzą sporo fenoli, gumy balonowej, palącego alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Spróbuje choć na noc zmiejszać tem do 18-20°C . Uchylone okno pozostawione na no powoduje że termonetr pokazuje 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Kluczowy jest początek fermentacji , wtedy produkowanych jest najwięcej estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Cóż, na pierwszej warce się człowiek uczy - jak na razie po pomiarze nie jest kwaśne, mocno piwne i dość jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Zawsze można wstawić fermentator do wanny lub brodzika , owinąć koszulką bawełnianą i chłodzić co jakiś czas zimną wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 A tak btw , to strasznie gorąco macie w mieszkaniach widzę. Staram się ( nie ze względu na piwo.. chociaż może hehe ) , żeby temp nie przekraczała 20°C. Pewnie przyzwyczajenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Podepnę swoje pytanie pod ten wątek. Obecnie w fermentatorze mam piwo pszeniczne Coopersa. Fermentuje już 11 dzień, woda w rurce ciągle bulgocze. 3 dni temu cukromierz wskazał 2blg. Butelkować czy czekać bo może rozsadzać butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Więc sprawdź dzisiaj Blg , jeśli się nie zmieniło , to butelkuj. A że w rurce ruch jest , bardzo możliwe , CO2 nadal się ulatnia mimo , że już po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Puchy raczej odfermentowują do 1°Blg , poczekaj albo zobacz czy cukromierz dobrz wskazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się