dorgoth Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Witam! Cały czas pędzę sobie piwa z brewkitów Coopers. Ostatnio widziałem reklamę jakiegoś lokalnego częstochowskiego browaru który waży piwo z chilli. Moje pytanie jest takie, czy można kombinować z brewkitami i chilli żeby uzyskać takie piwko (jestem miłośnikiem ostrości mam swoją mała hodowlę palących papryczek). Jeśli da się zrobić taką kombinację to w jakiej postaci i na jakim etapie przygotowania brzeczki nalezy dodać chilli. może np. przy rozpuszczaniu ekstraktu z wodą dodać kilka łyżek mielonej chili ?? Macie jakieś doświadczenia z takich kombinacji:)? Pozdrawiam serdecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Kolega scooby_brew robił zacierane piwo z chipotle - poszukaj opisu, może coś Cię zainspiruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorgoth Posted March 23, 2011 Author Share Posted March 23, 2011 Kolega scooby_brew robił zacierane piwo z chipotle - poszukaj opisu, może coś Cię zainspiruje. zacierane, w takim przypadku jest więcej możliwości ingerencji w smak piwa jak przy brewkicie. Chipotle to wędzona Jalapeno myślę że odpada w moim przypadku bo może bardzo szybko zakazić brzeczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Proponowałem szukanie inspiracji, a nie klonowanie przepisu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek T Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Zrób wyciąg z papryki, dodaj do gotowego piwa jak sok, sprawdź czy to się w ogóle da wypić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 (edited) Witam, Coopers przewiduje "doprawianie" ich piw różnymi dodatkami. Jest np przepis na Dark Ale z cynamonem - (2 łyżeczki rozpuścić w fermentorze razem z sur.do fermentacji - reszta procedury normalna). Jest też przepis na Canadian Blonde aromatyzowane mrożonymi jagodami (500g Frozen Berries - of your choice). Po jednym dniu fermentacji dodaje się je w woreczku do fermentora i pozostawia na 10 dni burzliwej. Zastanaiam się jak Ty możesz to zrobić. Ja bym dodał do fermentacji burzliwej posiekane papryczki. Albo.... wygotować chilli w litrze wody i taki wywar dodać do fermentora (i to wydaje się mi bezpieczniejsze) p.s. chilli scoobiego Edited March 23, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorgoth Posted March 23, 2011 Author Share Posted March 23, 2011 ok to sytuacja mniej więcej wyjaśniona, dzięki śliczne za sugestie Myślę że wyciag z kilku papryk dodany do brzeczki na burzliwą fermentację zrobi robotę. Brewkit - Lager powinien być do tego celu dobry. Jeszcze jedno pytanie nasuneło mi się w tej chwili. Producent brewkitów Coopers umieszcza informację że maksymalnie mozna dodać 1kg cukru w celu uzyskania 5,2% alkoholu, czy można dodać więcej cukru w celu zmiany smaku na bardziej słodszy??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 (edited) Na słodszy nie, ponieważ zostanie przerobiony przez drożdże na CO2 i alkohol. Możesz smak większą ilością cukru zmienić na gorszy Edited March 23, 2011 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 (edited) Nie. Drożdże będą przerabiać każdy cukier na alkohol, dopóki nie zabije ich stężenie - a giną dopiero przy ok. 10 - 12%. Dosładzać można tylko czymś, czego drożdże nie żrą - w praktyce słodziki. edit: Olo pierwszy Edited March 23, 2011 by TomX Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorgoth Posted March 23, 2011 Author Share Posted March 23, 2011 i wszystko jasne dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
zstars Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Pod koniec gotowania możesz dodać laktozy lub do butelkowania słodzik Link to comment Share on other sites More sharing options...
zstars Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Sprostowanie, dodaj laktozy do fermentatora lub słodziku wczsie butelkowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now