dorgoth Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Witam! Cały czas pędzę sobie piwa z brewkitów Coopers. Ostatnio widziałem reklamę jakiegoś lokalnego częstochowskiego browaru który waży piwo z chilli. Moje pytanie jest takie, czy można kombinować z brewkitami i chilli żeby uzyskać takie piwko (jestem miłośnikiem ostrości mam swoją mała hodowlę palących papryczek). Jeśli da się zrobić taką kombinację to w jakiej postaci i na jakim etapie przygotowania brzeczki nalezy dodać chilli. może np. przy rozpuszczaniu ekstraktu z wodą dodać kilka łyżek mielonej chili ?? Macie jakieś doświadczenia z takich kombinacji:)? Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Kolega scooby_brew robił zacierane piwo z chipotle - poszukaj opisu, może coś Cię zainspiruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Kolega scooby_brew robił zacierane piwo z chipotle - poszukaj opisu, może coś Cię zainspiruje. zacierane, w takim przypadku jest więcej możliwości ingerencji w smak piwa jak przy brewkicie. Chipotle to wędzona Jalapeno myślę że odpada w moim przypadku bo może bardzo szybko zakazić brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Proponowałem szukanie inspiracji, a nie klonowanie przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Zrób wyciąg z papryki, dodaj do gotowego piwa jak sok, sprawdź czy to się w ogóle da wypić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 (edytowane) Witam, Coopers przewiduje "doprawianie" ich piw różnymi dodatkami. Jest np przepis na Dark Ale z cynamonem - (2 łyżeczki rozpuścić w fermentorze razem z sur.do fermentacji - reszta procedury normalna). Jest też przepis na Canadian Blonde aromatyzowane mrożonymi jagodami (500g Frozen Berries - of your choice). Po jednym dniu fermentacji dodaje się je w woreczku do fermentora i pozostawia na 10 dni burzliwej. Zastanaiam się jak Ty możesz to zrobić. Ja bym dodał do fermentacji burzliwej posiekane papryczki. Albo.... wygotować chilli w litrze wody i taki wywar dodać do fermentora (i to wydaje się mi bezpieczniejsze) p.s. chilli scoobiego Edytowane 23 Marca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 ok to sytuacja mniej więcej wyjaśniona, dzięki śliczne za sugestie Myślę że wyciag z kilku papryk dodany do brzeczki na burzliwą fermentację zrobi robotę. Brewkit - Lager powinien być do tego celu dobry. Jeszcze jedno pytanie nasuneło mi się w tej chwili. Producent brewkitów Coopers umieszcza informację że maksymalnie mozna dodać 1kg cukru w celu uzyskania 5,2% alkoholu, czy można dodać więcej cukru w celu zmiany smaku na bardziej słodszy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 (edytowane) Na słodszy nie, ponieważ zostanie przerobiony przez drożdże na CO2 i alkohol. Możesz smak większą ilością cukru zmienić na gorszy Edytowane 23 Marca 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 (edytowane) Nie. Drożdże będą przerabiać każdy cukier na alkohol, dopóki nie zabije ich stężenie - a giną dopiero przy ok. 10 - 12%. Dosładzać można tylko czymś, czego drożdże nie żrą - w praktyce słodziki. edit: Olo pierwszy Edytowane 23 Marca 2011 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorgoth Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 i wszystko jasne dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Pod koniec gotowania możesz dodać laktozy lub do butelkowania słodzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Sprostowanie, dodaj laktozy do fermentatora lub słodziku wczsie butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się