Skocz do zawartości

Piwo pszenne


scooby_brew

Rekomendowane odpowiedzi

Slod Pale Ale - 6 lb (2.7 kg)

Slod pszenny - 6 lb. (2.7 kg)

Slod monachijski - 1/2 lb (0.23 kg)

Slod Crystal - 1/2 lb (0.23 kg)

 

Hallertauer - 1 oz (28 gr) 60 min

Cascade - 1/2 oz (14 gr) 15 min

Cascade - 1/2 oz (14 gr) 5 min

 

Drozdze plynne: White Labs American Hefeweisen WLP 320

 

Waraka: 5 gal (18.9 l)

SG: 1.057

Efficiency 60%

Jest to moje "domowe" piwo pszenne, ktore warze bardzo czesto. Czasami jednego dnia warze nowa warke, w tym samym czasie wczesniejsza warka z fermentatora idzie do kega lub butelek.

Skladniki sa ustawione, aby przy wydajnosci 60% uzyskac gestosc 1.057, czyli nieznacznie powyzej gornej granicy dla tego stylu piwa.

Piwo doskonale smakuje bez dodadkow, lub tez mozesz:

1. do butelkowania lub w fermentacji spokojnej mozesz uzyc miodu lub syropu drzewa klonowego

2. czasami dodaje ekstrakt smakowy - 0.5-1 oz (14-28 gr) (taki, ktory dodaje sie zwykle do pieczenia ciasta): pomaranczowy, truskawkowy, malinowy itp.

 

Jest to moje ulubione piwo letnie, smakuje doslonale podczas cieplej pogody, pasuje tez idealnie z jedzeniem meksykanskim.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.