maxhot Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Jak w temacie po filtracji wszystko ok warka klarowna po chmieleniu metny rudawy kolor.Co się dzieje,czy to normalne bo nie wiem co robić dodam że to druga warka z rzędu taki efekt.Piwo jakie dzisiaj ważyłem to Irish Red IRA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 To może oznaczać brak przełomu, czyli niedostateczne strącenie białek podczas gotowania. Robi mi się coś takiego od czasu do czasu, ale piwo wychodzi dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Jak w temacie po filtracji wszystko ok warka klarowna po chmieleniu metny rudawy kolor.Co się dzieje,czy to normalne bo nie wiem co robić dodam że to druga warka z rzędu taki efekt.Piwo jakie dzisiaj ważyłem to Irish Red IRA. Zjawisko to nazywa się przełom. Poczytaj na forum i dowiesz się, ze możesz się cieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 To może oznaczać brak przełomu, czyli niedostateczne strącenie białek podczas gotowania. Robi mi się coś takiego od czasu do czasu, ale piwo wychodzi dobre. Zjawisko to nazywa się przełom. Poczytaj na forum i dowiesz się, ze możesz się cieszyć. I bądź tu mądry. Jeden widzi przełom, drugi wprost przeciwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Przełom masz podczas gotowania, a nie po chmieleniu. Niektórzy nawet przed! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Poczytałem czyli jest ok,widziałem fotki piwowarów z tego forum pokazali jaki przelom miała ich warka piwo było klarowne .Moje piwo jest strasznie mętne to się na cichej wyklaruje ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Jak miałeś mętną brzeczkę po ostudzeniu, to prawdopodobnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Też miałem przypadki właśnie, że po filtracji brzeczka była klarowna a po gotowaniu z chmielem i ostygnięciu mętna. Ale po cichej piwo rzeczywiście się świetnie wyklarowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Super teraz wiem że wszystko będzie ok:okey: wstawiłem fotkę zobaczycie jak moja warka wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) No miałem coś w tym stylu.. ale się wyklarowało edit: Teraz doczytałem, że robisz górną fermentację. Mi się to klarowało w przypadku dolniaków (8C na cichej przez 2 - 3 tygodnie). Nie wiem czy też się wyklaruje w temperaturze pokojowej. Edytowane 30 Marca 2011 przez somek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Przełom masz podczas gotowania, a nie po chmieleniu. Niektórzy nawet przed! A czym się różni gotowanie od chmielenia, w kwestii przełomu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 to że jest gotowanie nie znaczy ze chmielimy, tak samo jak chmielimy to nie znaczy że gotujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 to że jest gotowanie nie znaczy ze chmielimy, tak samo jak chmielimy to nie znaczy że gotujemy A czytałeś całe to zdanie czy tylko jego pierwszą część? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Przełom masz podczas gotowania' date=' a nie po chmieleniu. Niektórzy nawet przed![/quote'] A czym się różni gotowanie od chmielenia, w kwestii przełomu? Podręcznikowo przełom powinien pojawić się przed chmieleniem. W świetle pojawienia się izomeryzowanego ekstraktu w sklepach można sobie wyobrazić sytuację, że nawet w domu całe gotowanie odbędzie się bez chmielu, ekstrakt zostanie dodany do zimnej brzeczki, lub nawet do leżakującego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 to że jest gotowanie nie znaczy ze chmielimy' date=' tak samo jak chmielimy to nie znaczy że gotujemy [/quote']A czytałeś całe to zdanie czy tylko jego pierwszą część? to teraz na serio w takim razie: Jeśli chodzi o przełom to może on być bez chmielu, jak robiłem warkę brzeczki to gotowałem ją 15 minut a w garze miałem śliczne kłaki bez chmielu. Dlatego dobrze jest pogotować chwilę brzeczkę bez chmielu i dopiero go dodać. Chmiel też pomaga w tworzeniu przełomu dzięki garbnikom, ale te występują w brzeczce też z jęczmienia, dlatego może być przełom bez chmielu, ale jest to zależne od temperatury, pH i sposobu wysładzania. Z resztą to już było na forum wałkowane @Zgoda a jak działa maszyna piwosza? mieszasz proszek z wodą (fermentujesz) i wychodzi piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 to że jest gotowanie nie znaczy ze chmielimy' date=' tak samo jak chmielimy to nie znaczy że gotujemy [/quote']A czytałeś całe to zdanie czy tylko jego pierwszą część? to teraz na serio w takim razie: Jeśli chodzi o przełom to może on być bez chmielu' date=' jak robiłem warkę brzeczki to gotowałem ją 15 minut a w garze miałem śliczne kłaki bez chmielu. Dlatego dobrze jest pogotować chwilę brzeczkę bez chmielu i dopiero go dodać. Chmiel też pomaga w tworzeniu przełomu dzięki garbnikom, ale te występują w brzeczce też z jęczmienia, dlatego może być przełom bez chmielu, ale jest to zależne od temperatury, pH i sposobu wysładzania. Z resztą to już było na forum wałkowane No i na serio bardzo ładnie to opisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) Kolega szoszon zmienił się w maxhot http://browar.biz/forum/showthread.php?p=966412#post966412 Edytowane 30 Marca 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się