Jump to content

PILS - dolna fermentacja

Recommended Posts

Witam.

W zasadzie pytania niewiele juz zmienia bo juz wszystko zabutelkowane:), ale ciekawi mnie kilka rzeczy...

1 marca warzylem pilsa... z powodu braku ciemnej, chlodnej i wilgotnej piwniczki, fermentacja dolna musiala odbywać się... w lodówce... (i tu pragne podziękować mojej super cierpliwej żonie, która pogodziła się z utratą połowy lodówki na ponad miesiąc :beer:) i teraz tak - zeby nie paprać w młodym piwie, czekałem grzecznie aż miną oznaki fermentacji burzliwej. I tak czekałem do 14 marca - pianka delikatna jeszcze była na powierzchni no ale na ulotce do zestawu z BA pisało, że burzliwa ma trwać ok tygodnia. Zlałem więc na cichą. Wczoraj (tj 1 kwietnia) postanowiłem butelkować. Po wlaniu rozpuszczonej glukozy, młode piwo zaczęło bardzo mocno się pienić (musiało byc lekko nagazowane) - nigdy wcześniej tak nie miałem z piwami górnej fermentacji.

i teraz pytanko... Gdzie leżakować to piwo? można odrazu do temp. pokojowej, czy lepiej np. na dwa tygodnie jeszcze do temp ok 8st. żeby drożdże zajęły się glukozą i odpowiednio naładowały piwo CO2?

dzięki

pozdrawiam

jeśli piwo przd butelkowaniem stało w niskiej temperaturze i dałeś "normalną" dawkę surowca do refermentacji to może wyjść sporo przegazowane.

Ale i tak najpierw zostawiłbym w ciepłym przez kilka dni a później w zimne.

ups... no dalem na 18l 130g glukozy... zobaczymy co z tego wyjdzie - mam nadzieje ze nie stworzyłem "granatów" :beer:

ok w takim razie pewnie postoją do piątku, a następnie trafią do piwnicy (temp. ok 16st.)

dzięki

Jejski - dzięki. Jeszcze nie próbowałem z rezerwą ale może spróbuje następnym razem... tylko dla pewności odrazu zapytam czy dobrze to rozumiem :beer:.

Parametry zielonego piwa - objętość to jest już po odlaniu rezerwy?

np. dla PILSa z nasyceniem 2,5 v/v, Blg 13/3 16litrów 9stopni powinienem mieć prawie 1litr rezerwy (0,96dm3) ?

no przy galopujacych cenach cukru trzeba pomyslec o przestawieniu sie na ten sposob :beer::tort:

dzięki:)

EDIT:

a teraz załapałem - zamiast tej rezerwy moge użyć 82g cukru :) no świetne...

Edited by archivi

Jejski - dzięki. Jeszcze nie próbowałem z rezerwą ale może spróbuje następnym razem... tylko dla pewności odrazu zapytam czy dobrze to rozumiem :).

Parametry zielonego piwa - objętość to jest już po odlaniu rezerwy?

np. dla PILSa z nasyceniem 2,5 v/v, Blg 13/3 16litrów 9stopni powinienem mieć prawie 1litr rezerwy (0,96dm3) ?

no przy galopujacych cenach cukru trzeba pomyslec o przestawieniu sie na ten sposob :) :)

dzięki:)

EDIT:

a teraz załapałem - zamiast tej rezerwy moge użyć 82g cukru ;) no świetne...

Objętość to ilość przefermentowanego piwa, bez rezerwy.

Wcale nie musisz odlewać rezerwy. Możesz ją odzyskać z osadów po chmieleniu. Pewnie akurat z litr by Ci wyszło. A jeżeli jest taka potrzeba to uzupełnić cukrem/ glukozą. Program pozwala podać ilość rezerwy, którą dysponujesz i podpowiada ile oprócz tego jeszcze dodać cukru, aby uzyskać odpowiednie wysycenie.