kryzoo Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 W odpowiedzi na zapotrzebowanie moich znajomych zrobiłem zestawienie sprzętu potrzebnego do uwarzenia pierwszego piwa z brewkita. Chodzi o to, żeby było tylko to co niezbędne, ale ... nie mniej. I żeby efekt był przyzwoity. Opis: http://piwowardomowy.net/20110404/jak-rozpoczac-przygode-z-piwowarstwem-domowym/ Może się jeszcze komuś przyda. Komentarze mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 To rozpisany zestaw sprzętowy z HB + ekstrakty. Ja znajomym jednak polecam od razu zacieranie a jak się boją kosztów to zawsze mówię że mogę pożyczyć sprzęt na pierwszą warkę. Jeden się skusił, drugi zaczął od ekstraktów ale już się lamie żeby jednak pożyczyć garnek i spróbować zacierania, następni już się zarzekają że jak tylko będą mieli wolną gotówkę to spróbują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Po pierwsze fermentor. Koszt około 37 PLN. Co prawda można wykorzystać posiadany balon do wina, ale odradzam to rozwiązanie, gdyż kranik na dole w fermentorze bardzo ułatwia rozlew do butelek. Z fermentatora z kranikiem do butelek? to z całym osadem ci poleci nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze. potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Ale to już jest na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Ale to już jest na wiki. Widzę, że jest spis sprzętu dla procesu z zacieraniem. Mi chodziło o najprostszy, możliwie tani, zestaw na początek do warzenia ze sprawdzonego brewkita. Poza tym są ceny i przykładowe linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Po pierwsze fermentor. Koszt około 37 PLN. Co prawda można wykorzystać posiadany balon do wina, ale odradzam to rozwiązanie, gdyż kranik na dole w fermentorze bardzo ułatwia rozlew do butelek. Dokładnie... plastikowy "kubełek" z kranikiem to podstawa. Z fermentatora z kranikiem do butelek? to z całym osadem ci poleci ??? nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze.potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek To bardzo dobra metoda ale jak się ma dwa "wiaderka". EDIT: 7. - dokładnie tak. Rurka do rozlewu butelkowego to komfort pracy. Ale - awaryjnie (stwierdziłem uszkodzenie/zniszczenie rurki w dniu rozlewu) dałem radę kawałkiem wężyka nałożonym na kranik. kryzoo - dobra robota Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 No właśnie, zapomniałem o tym małym dyngsie zwanym reduktorem osadów. Sam go używam, bo ułatwia zlewanie po fermentacji burzliwej na cichą. Myślę, że ostatecznie można z nim się pokusić o rozlew z pierwszego fermentora. Byle by tylko nie wzburzyć osadu. Dodam info o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 [nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze.potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek To bardzo dobra metoda ale jak się ma dwa "wiaderka". Nie koniecznie ja jak nie miałem dwóch fermentorów to dezynfekowałem garnek, przelewałem do garnka, myłem i dezynfekowałem fermentor i z powrotem do niego przelałem piwo. Oczywiście jest tu większe ryzyko niż jak się ma 2 fermentory ale ja tak robiłem 3 warki i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi