kryzoo Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 W odpowiedzi na zapotrzebowanie moich znajomych zrobiłem zestawienie sprzętu potrzebnego do uwarzenia pierwszego piwa z brewkita. Chodzi o to, żeby było tylko to co niezbędne, ale ... nie mniej. I żeby efekt był przyzwoity. Opis: http://piwowardomowy.net/20110404/jak-rozpoczac-przygode-z-piwowarstwem-domowym/ Może się jeszcze komuś przyda. Komentarze mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 To rozpisany zestaw sprzętowy z HB + ekstrakty. Ja znajomym jednak polecam od razu zacieranie a jak się boją kosztów to zawsze mówię że mogę pożyczyć sprzęt na pierwszą warkę. Jeden się skusił, drugi zaczął od ekstraktów ale już się lamie żeby jednak pożyczyć garnek i spróbować zacierania, następni już się zarzekają że jak tylko będą mieli wolną gotówkę to spróbują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Po pierwsze fermentor. Koszt około 37 PLN. Co prawda można wykorzystać posiadany balon do wina, ale odradzam to rozwiązanie, gdyż kranik na dole w fermentorze bardzo ułatwia rozlew do butelek. Z fermentatora z kranikiem do butelek? to z całym osadem ci poleci nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze. potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Ale to już jest na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Ale to już jest na wiki. Widzę, że jest spis sprzętu dla procesu z zacieraniem. Mi chodziło o najprostszy, możliwie tani, zestaw na początek do warzenia ze sprawdzonego brewkita. Poza tym są ceny i przykładowe linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Po pierwsze fermentor. Koszt około 37 PLN. Co prawda można wykorzystać posiadany balon do wina, ale odradzam to rozwiązanie, gdyż kranik na dole w fermentorze bardzo ułatwia rozlew do butelek. Dokładnie... plastikowy "kubełek" z kranikiem to podstawa. Z fermentatora z kranikiem do butelek? to z całym osadem ci poleci ??? nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze.potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek To bardzo dobra metoda ale jak się ma dwa "wiaderka". EDIT: 7. - dokładnie tak. Rurka do rozlewu butelkowego to komfort pracy. Ale - awaryjnie (stwierdziłem uszkodzenie/zniszczenie rurki w dniu rozlewu) dałem radę kawałkiem wężyka nałożonym na kranik. kryzoo - dobra robota Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 No właśnie, zapomniałem o tym małym dyngsie zwanym reduktorem osadów. Sam go używam, bo ułatwia zlewanie po fermentacji burzliwej na cichą. Myślę, że ostatecznie można z nim się pokusić o rozlew z pierwszego fermentora. Byle by tylko nie wzburzyć osadu. Dodam info o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 [nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze.potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek To bardzo dobra metoda ale jak się ma dwa "wiaderka". Nie koniecznie ja jak nie miałem dwóch fermentorów to dezynfekowałem garnek, przelewałem do garnka, myłem i dezynfekowałem fermentor i z powrotem do niego przelałem piwo. Oczywiście jest tu większe ryzyko niż jak się ma 2 fermentory ale ja tak robiłem 3 warki i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się