slotish Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Już nie mogę doczekać się degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Już nie mogę doczekać się degustacji Ja również. Ciekawa jestem efektu chmielenia i wpływu dodatku żyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Uzupełniania zapasów w piwniczce a zarazem pozbywania się magazynowych resztek surowców ciąg dalszy. Powstała taka oto pszenica: Warka nr 23 Pszenica Zasyp: Pszeniczny – 2,5 kg Pilzneński – 2,0 kg Pszenica płaskurka – 0,264 kg Carawheat – 0,2 kg Zacieranie: 45C – 75 min 63C – 15 min 73C – 20 min 78C – 10 min Chmielenie: 60 min – 25g Spalt Spalter (4,6% a-k) Wyszło prawie 24L – 12,6 BLG. Zadane starterem z drożdży Wyeast 3068. Na próbę postanowiłam wydłużyć przerwę ferulikową o ponad godzinę. Jestem ciekawa, czy zauważę jakąś różnicę, jeśli chodzi o goździki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Też robię długą ferulikową ale nie wiem czy to coś daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Też robię długą ferulikową ale nie wiem czy to coś daje Chciałoby się powiedzieć, że skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać Ale w piwowarstwie chyba też o to chodzi, że spróbować tego czy tamtego. Przejrzałam 2 receptury Josefika w Wiki plus opinie z pewnego tematu dotyczącego wydłużania ferulikowej i to w sumie zachęciło mnie to jej wydłużenia. Czy to coś da, czas pokaże. Spróbować zawsze warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Drożdże pszeniczne po ponad 12h od zadania zaczęły powoli wychodzić na spacer, więc rurka fermentacyjna poszła w odstawkę, a w jej miejsce wskoczył wężyk blow off tube. Ciekawe, że drożdże miały 22 miesiące. W litrowym starterze (nie miałam pojemnika o większej pojemności pod ręką stąd litrowy) wyraźnie ożyły, a dziś tak szaleją. Dobrze, że to dziś się dzieje, a nie np. jutro, gdy po powrocie z pracy zastałabym "mały" nieporządek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 U mnie to samo dzieje się w Weizenbocku. W moim przypadku odpowiedź jest tylko jedna: idziecie za drzwi. Przy tych temperaturach do rana powinny się uspokoić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 U mnie to samo dzieje się w Weizenbocku. W moim przypadku odpowiedź jest tylko jedna: idziecie za drzwi. Przy tych temperaturach do rana powinny się uspokoić U mnie od razu poszły na balkon jak się rozszalały Wieko tak się wybrzuszało co chwila, że bałam się małego wybuchu. Nie chciałam otwierać wieka z obawy przed niepożądanymi intruzami. Wężyk jednak sprawdził się. Właśnie go zdemontowałam, zdezynfekowałam spirytusem uszczelkę w pokrywie i włożyłam czystą rurkę fermentacyjną. Mam zabudowany balkon, na którym i tak jest o tej porze roku zimno, a gdy otworzę okno, to dodatkowo temperatura spada. Aktualnie fermentujące 3 warki (wszystko górniaki) startowały w temperaturze pokojowej, po czym wystawiałam je na balkon. Pamiętam, że moja ostatnia pszenica fermentowana na balkonie w 16-17 stopniach na wb06 miała o wiele lepszy smak niż te, które fermentowałam w mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Warka nr 22: 15g Ahtanum i 15g Citry na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Warka nr 21 NZPA zabutelkowana z dodatkiem 135g cukru. Trafiła do 35 butelek 0,5 l i 6 butelek 0,33 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Warka nr 22 AIPA zeszła do 3,5 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 140g cukru. Wyszło 36 butelek 0,5l i 6 butelek 0,33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Warka nr 23 (Pszenica) zabutelkowana z dodatkiem 168g cukru. Piwo zeszło do 3 Blg. Trafiło do 42 butelek 0,5l oraz 6 butelek 0,33l. Muszę przyznać, że zapowiada się całkiem ciekawa pszenica. Nigdy jeszcze zielone piwo przy rozlewie tak mi nie smakowało jak to. Może długa ferulikowa rzeczywiście coś dała, bo czuć w końcu goździki. W smaku przypomina mi nieco komercyjne pszenice, w których gustuję (np. Paulaner, Hacker-Pschorr), ale z wyraźnym chlebowym posmakiem. Jestem ciekawa efektu końcowego, bo miałam małe przeboje z niesfornymi drożdżami, które wyłaziły z wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Nic tak nie motywuje do warzenia jak kończące się zapasy i widmo pustych butelek Warka nr 24 Sybilla Zasyp: pilzneński – 1,2 kg wiedeński – 2,8 kg karmelowy jasny (20-30 EBC) – 0,25 kg Zacieranie: 63C – 30 min 72C – 40 min 78C – 5 min Chmielenie: 60min – Sybilla 20g 15min – Sybilla 25g 15min – łyżeczka mchu irlandzkiego 1min – Sybilla 30 g Dwie saszetki drożdży W34/70. Wyszło 21 litrów 12,5 Blg. P.s. Tak w ogóle to właśnie kończę zacieranie drugiej warki, tym razem IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Warka nr 25 IPA Zasyp: pale malt – 5 kg monachijski – 1 kg prażona pszenica – 0,25 kg karmelowy ciemny – 0,25 caramunich I – 0,17 kg Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 5 min Chmielenie: 60min – Simcoe 20g (13% a-k) 60min – Mosaic 10g (11,1% a-k) 15min – Mosaic 15g 15min – Amarillo 15g(10,1% a-k) 15min – mech irlandzki 5g 1min – Mosaic 25 g 1min – Amarillo 25 g Drożdże Danstar BRY97. Wyszło 22l, 16,5 Blg. Jednak udało się uwarzyć dwie warki jednego dnia. Trzeba mieć chęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Dziś koniec weekendowego maratonu. Na zakończenie popełniłam taką oto warkę: Warka nr 26 Wit Zasyp: pilzneński – 2 kg pszeniczny – 0,5 kg prażona pszenica – 0,25 kg płatki pszenne błyskawiczne – 1,6 kg płatki owsiane błyskawiczne – 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,4 kg Zacieranie: 53C – 15 min 68C – 60 min 73C – 15 min 78C – 5 min Chmielenie: 60min – Lubelski (4,8% a-k) 18g 15min – curacao 10g 15min – kolendra 10g 10min Pacifica (5% a-k) 10g 5min – kolendra 10g 5min – skórka suszonej pomarańczy 10g 5min – skórka suszonej cytryny 10g 1min – Pacifica 15g 1min - skórka suszonej pomarańczy 15g Drożdże Wyeast Belgian Witbier 3944 (starter). Wyszło 25 l, 11,5 Blg. Trochę przystopowało wszystko podczas filtracji, zeszła mi godzina na ten etap, ale chyba nie było aż tak źle. Zresztą trzymam kciuki za tą warkę, bo miałam bardzo komiczny incydent z saszetką drożdży, a mianowicie nie spostrzegłam, że przetarła się minimalnie saszetka na dnie. Nic nie wyciekało z niej, gdy sobie stała i pęczniała. W pewnym momencie zauważyłam po ściśnięciu kropelkę. Zdezynfekowałam od zewnątrz to miejsce, przelałam średnio napuchniętą saszetkę do kolby i zrobiłam starter. Nie wyczułam jakichś nieprzyjemnych zapachów ze startera, więc zrobiłam warkę. Mam nadzieję że będzie w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Do warki nr 25 dodano 25g Amarillo i 25g Mosaica na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Warka nr 25 zeszła do 4 Blg. Zabutelkowana z dodatkiem 145g cukru (39 butelek 0,5l i 4 butelki 0,33l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Do warki nr 24 dodano 25g Sybilli na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Warka nr 26 (zeszła do 3 Blg) zabutelkowana z dodatkiem syropu ze 155g cukru. Wyszło 47 butelek 0,5l. To mój pierwszy witbier i muszę powiedzieć, że w smaku jest całkiem fajny. Nie za bardzo wytrawny, ale też nie jakiś wybitnie słodki. Z tą warką miałam wiele obaw, bo raz, że felerna saszetka z drożdżami, o czym wcześniej pisałam, a dwa, że z fermentora podczas fermentacji wydobywał się niezbyt przyjemny zapach. Wiem, że w witach zapachy nie bywają zbyt przyjemne, ale mając na uwadze obawy związane z drożdżami bałam się, że warka zaliczy kanał. Piana drożdży utrzymywała się na powierzchni ekstremalnie długo. Uff, teraz tylko czekać aż w butelkach ładnie dojrzeje. Korzystając z okazji, pragnę w tym miejscu podziękować Josefikowi za porady odnośnie receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Drugie butelkowanie dzisiaj - warka nr 24 zabutelkowana z dodatkiem 135g cukru (piwo zeszło do 3,5 blg). Wyszło 40 butelek 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Warka nr 27 „Kiwi Ale” odsłona druga Zasyp: 3,75 kg - Pilzneński 1,25 kg – Monachijski 1 kg – Żytni 0,3 kg– Karmelowy jasny (20-30 EBC) 0,25 kg – Karmelowy ciemny (100-130 EBC) Zacieranie: 63C – 20 min 68C – 20 min 73C – 20 min 78C – 10 min Chmielenie: 25g Pacific Jade (14,3% a-k) – 60 min 30g Pacifica (5% a-k) – 20 min 25g Pacific Jade – 1 min 10g Pacifica – 1 min Drożdże: Gęstwa Danstar BRY97 Wyszło 23,5L 15,5 Blg. Choć celowałam w jeden stopień Blg mniej, ale nie chciałam rozcieńczać. Edytowane 2 Marca 2013 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Warka nr 27- 25g Pacifica i 25g Pacific Jade'a na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Warka nr 28 Dubbel Zasyp: 1,8 kg - Pilzneński 2,7 kg – Pale Ale 0,3 kg – Special B 0,3 kg – Karmelowy jasny (20-30 EBC) 0,3 kg – Biscuit Zacieranie: 63C – 20 min 73C – 40 min 78C – 5 min Chmielenie: 20g Marynka (9 % a-k) – 60 min 10g Styrian Goldings (4,4 % a-k) – 15 min 250 ml Candi Sirup– 10 min 200g cukier biały – 10 min 200g rodzynki – 10 min łyżeczka mchu irlandzkiego – 10 min Drożdże: Wyeast Belgian Witbier 3944 (gęstwa) Do fermentatora trafiły 22 litry o gęstości 15,7 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Warka nr 27 rozlana do 43 butelek 0,5l i 2 butelek 0,33l z dodatkiem 120g cukru (syrop). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Warka nr 28 odfermentowała do 2 Blg i rozlana z dodatkiem 120g cukru w formie syropu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się