ciafu1 Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Warka nr 29 APA Zostały mi dwa opakowania Columbusa w szyszce i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie w jakiejś warce. Nigdy też wcześniej nie używałam szyszek w chmieleniu. Jednak podczas ostatniego FDP spróbowałam wyśmienitego piwa Columbus APA od Staśka, które nie było chmielone na goryczkę i postanowiłam spróbować również w swoim browarze tego sposobu chmielenia. Zasyp: pale malt – 4,5 kg monachijski I – 0,8 kg bursztynowy – 0,3 kg prażona pszenica – 0,25 kg Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 5 min Chmielenie: 20 min – Columbus 10g (16,5% a-k) 15 min – Columbus 10g 10 min – mech irlandzki (łyżeczka) 5 min – Columbus 10g 0 min – Columbus 40g Drożdże US-05. Wyszło 24,5l, Blg 13,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 ciekawy pomysł na chmielenie bez goryczki. muszę kiedyś spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Ja bym jednak mimo wszystko od początku gotowania wrzucił jakąś symboliczną ilość chmielu ( np 10g Lubelskiego ) żeby zainicjować wytrącanie się białek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Ja bym jednak mimo wszystko od początku gotowania wrzucił jakąś symboliczną ilość chmielu ( np 10g Lubelskiego ) żeby zainicjować wytrącanie się białek. Dobrze wiedzieć. Sama jestem ciekawa tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Chciałam pozbyć się resztek słodu pszenicznego, żytniego i wiedeńskiego. Powstało coś takiego (z myślą o piwie do kega na grilla): Warka nr 30 Pszenno-żytnie Zasyp: Wiedeński – 2,5 kg Pszeniczny – 1,6 kg Żytni – 0,8 kg Carawheat – 0,2 kg Karmelowy jasny (20-30 EBC) – 0,1 kg Zacieranie: 45C – 65 min 63C – 15 min 73C – 20 min 78C – 10 min Chmielenie: 60 min – 25g Spalt Spalter (4,6% a-k) 20 min - 25g Spalt Spalter Wyszło prawie 24,5 L – 12 BLG. Drożdże Mauribrew Weiss. Być może jutro okaże się, że trzeba będzie awaryjnie zadać inne drożdże, jeśli fermentacja nie ruszy. Podczas uwadniania miałam obawy co do konsystencji kremu. Ostatecznie jednak zadałam te kangury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Obędzie się bez dodawania dodatkowej saszetki drożdży. Jednak kangury wystartowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 I żeby było zabawniej, kangury zbierają się do wyjścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Warka nr 29 - 30g Columbusa na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Warka nr 29 APA zeszła do 3,5 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 140g cukru (syrop). Wyszło mi: 42 butelki 0,5l i 3 butelki 0,33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Warka nr 30 zeszła do niecałych 4 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru (syrop). Poszło do 7 butelek 0,33l, 8 butelek 0,5l oraz kega pepsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Warka nr 31 Galaxy Single Hop Zasyp: pale malt – 4 kg monachijski I – 0,8 kg karmelowy (150 ebc) – 0,3 kg prażona pszenica – 0,25 kg Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 5 min Chmielenie: 60 min – Galaxy 20g (12,2% a-k) 15 min – Galaxy 20g 10 min – mech irlandzki 0 min - Galaxy 30g Drożdże US-05. Wyszło 23l, Blg 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Wczoraj do warki nr 31 trafiło 30g Galaxy na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Warka nr 31 Galaxy Single Hop zeszła do 3 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 140g cukru (syrop). Wyszło mi: 40 butelek 0,5l i 4 butelki 0,33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Warka nr 32 Shakesbeer Zasyp: pale malt – 4,5 kg monachijski I – 1 kg biscuit – 0,3 kg crystal II – 0,2 kg prażona pszenica – 0,25 kg bursztynowy – 0,1 kg Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 10 min Chmielenie: 60 min – Challenger 45g (8,4% a-k) 15 min – EKG 25g (6,4% a-k) 10 min – mech irlandzki 0 min - Challenger 25g oraz EKG 35g Drożdże S-04. Wyszło 24l, Blg 15,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Do warki nr 32 trafiło 40g EKG na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Warka nr 32 zeszła do 5 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 140g cukru (syrop). Wyszło mi: 41 butelek 0,5l i 6 butelek 0,33l. Jak na drożdże S-04 przystało, ładnie zbite na dnie, zadowalająca klarowność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Single hop Waimea w planach , czy na razie nie nie będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Single hop Waimea w planach , czy na razie nie nie będzie? Niedawno kupiłam ten chmiel i jeszcze 100g Rakau. Zastanawiam się, czy zrobić single hopa czy w duecie z Rakau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Warka nr 33 – Stout owsiany Zasyp: pilzneński – 3 kg płatki owsiane błyskawiczne – 0,7 kg wiedeński – 0,5 kg prażona pszenica – 0,25 kg jęczmień palony – 0,25 kg carafa I – 0,15 kg Zacieranie: 67C – 60 min 72C – 25 min 78C – 5 min Chmielenie: 60 min – Challenger 30g 15 min – Lubelski 20 g 10 min – mech irlandzki 5g Zadane gęstwą S-04. Wyszło 21 litrów, 14 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Warka nr 33 zeszła do 5 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 140g cukru (syrop). Wyszło mi: 41 butelek 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Warka nr 34 Waimea Single Hop Zasyp: pale malt – 4,8 kg karmelowy (150 ebc) – 0,3 kg prażona pszenica – 0,25 kg Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 10 min Chmielenie: 60 min – Waimea 20g (14,9% a-k) 15 min – Waimea 20g 10 min – mech irlandzki 0 min - Waimea 30g Drożdże US-05. Wyszło 22l, Blg 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Warka nr 35 Pils czeski Zasyp: pilzneński – 4 kg monachijski – 1 kg Zacieranie: 53C – 10 min 63C – 30 min 72C – 30 min 78C - 10 min Chmielenie: 60 min – Marynka 40g (9% a-k) 15 min – Saaz 25g (4% a-k) 10 min – mech irlandzki 0 min - Saaz 35g Dwie saszetki drożdży W34/70. Wyszło: 23 litry, 12 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Warka nr 34 Waimea Single Hop - dodatek 30g chmielu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Warka nr 34 Waimea Single Hop zeszła do 3 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 140g cukru (syrop). Wyszło mi: 41 butelek 0,5l i 1 butelka 0,33l. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Warka nr 35 - 40g Saaza na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się