ciafu1 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Warka nr 35 Czeski Pils zeszła do 2,5 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 125g cukru (syrop). Wyszło mi: 42 butelki 0,5l i 3 butelki 0,33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Warka nr 36 Pils Zasyp: wiedeński – 2,14 kg monachijski – 1,2 kg pilzneński – 1 kg Zacieranie: 53C – 10 min 63C – 30 min 72C – 30 min 78C - 10 min Chmielenie: 60 min – Marynka 35g (9% a-k) 15 min – Hallertauer Mittelfrueh 30g (4,8% a-k) 10 min – mech irlandzki 0 min - Hallertauer Mittelfrueh 40g Gęstwa W34/70. Wyszło: 22,5l, 11,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Warka nr 36 Pils zeszła do 2 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 115g cukru (syrop). Wyszło mi: 42 butelki 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Warka nr 37 Wit Zasyp: płatki pszenne błyskawiczne – 1,6 kg pilzneński – 1,5 kg pale malt – 0,5 kg pszeniczny – 0,5 kg płatki owsiane błyskawiczne – 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,4 kg prażona pszenica – 0,25 kg Zacieranie: 53C – 15 min 68C – 60 min 73C – 15 min 78C – 5 min Chmielenie: 60min – Lubelski (3,8% a-k) 15g 60min – Cascade (5% a-k) 5g 15min – curacao 10g 15min – skórka suszonej pomarańczy 10g 15min – kolendra 10g 10min Cascade 15g 5min – kolendra 10g 5min – skórka suszonej pomarańczy 10g 5min – skórka suszonej cytryny 10g 1min – Cascade 15g 1min - skórka suszonej pomarańczy 15g Drożdże Wyeast Belgian Ardennes 3522. Wyszło 23,5 l, 11,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Warka nr 37 Witbier zeszła do 2,5 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 145g cukru (syrop). Wyszło 46 butelek 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Sporo czasu minęło od ostatniego warzenia. Tydzień temu warzyłam we Francji portera angielskiego. Pomagałam zaprzyjaźnionemu, początkującemu piwowarowi. Nad Sekwaną zapanowała moda na domowe piwo. To warzenie zmotywowało mnie do powrotu na jedyną właściwą drogę, czyli warzenia we własnym domowym browarze. Dziś warzę piwo pszeniczne. Styl, od którego wszystko się zaczęło. Tradycyjnie pomysłów na kolejne warki jest wiele. Na pewno będzie lambik, bo blend z robaczkami jest na stanie. Na pewno coś mocno chmielonego oraz polskie ale. Notka z Warką nr 38 wrzucę za parę godzin. Pozdrowienia ze słonecznego Wrocławia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 witaj ponownie w klubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Warka nr 38 – Pszeniczne Zasyp: pszeniczny - 3 kg pilzneński - 1 kg monachijski I – 1 kg Zacieranie: 45C – 60 min 67C – 15 min 72C – 20 min mash out 78C – 5min Chmielenie: 60min – 10g Lubelski oraz 15g Hallertauer Mittelfrueh Drożdże: Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20. Wyszło: 24,5 litra, 11,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Warka nr 39 Nelson Zasyp: pale malt – 4 kg monachijski I – 0,8 kg prażona pszenica – 0,25 kg karmelowy jasny (20-30 ebc) – 0,22 kg karmelowy (150 ebc) – 0,1 kg Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 5 min Chmielenie: 60 min – Pacific Jade 23g (14,8 % a-k) 15 min – Nelson Sauvin 20g (11,2 % a-k) 10 min – mech irlandzki 0 min - Nelson Sauvin 30g Drożdże US-05. Wyszło: 23l, Blg 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Warka nr 38 Pszeniczne zeszła do 4 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 170g cukru (syrop). Wyszło 47 butelek 0,5l i jedna 0,33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Do warki Nr 39 trafiło 50g Nelson Sauvin na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Warka nr 39 Nelson zeszła do 3 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 148g cukru (syrop). Wyszło: 44 butelki 0,5l i jedna 0,33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Minął rok od ostatniego warzenia. Dziś następuje powrót do dawnego hobby. Może w końcu uwarzę jakiegoś lambika, bo zawsze chciałam pójść w kierunku warzenia piw dzikich. Na razie skromny rozruch browaru w postaci warki numer 40. Przyszłość pokaże, czy będą kolejne. Warka nr 40 Rakau Zasyp: pale malt – 4 kg monachijski I – 0,8 kg prażona pszenica – 0,26 kg karmelowy jasny (30 ebc) – 0,15 kg Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 5 min Chmielenie: 60 min - Topaz 20g (16,3 % a-k) 15 min - Rakau 20g (10,1 % a-k) 0 min - Rakau 30g Drożdże US-05 W planie chmielenie na zimno Rakau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Warka Nr 40 - wyszło 23,5L, 12,2BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Warka nr 40: tydzień temu 50g Rakau na zimno. Zeszło do 3Blg. Dziś butelkowane z dodatkiem syropu (140g cukru). Wyszło: 44 butelki 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Warka nr 41 Pils Zasyp:pilzneński – 4 kg Pale malt – 0,5 kgmonachijski – 0,5 kgZacieranie:53C – 10 min63C – 30 min72C – 30 min 78C - 10 min Chmielenie:60 min – Iunga 30g (11% a-k)15 min – Lubelski 25g (3,8% a-k)10 min – mech irlandzki0 min - Lubelski 35gDwie saszetki drożdży W34/70. Wyszło: 23 litry, 12 Blg. Edytowane 21 Maja 2016 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Warka nr 41 Pils zeszła do 2 Blg, zabutelkowana z dodatkiem 115g cukru (syrop). Wyszło: 44 butelki 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Wracam po niespełna dwóch latach nieobecności. Przez ten czas nie warzyłam. W zasadzie nie mam żadnego wytłumaczenia oprócz ogólnego braku motywacji. W ostatnim czasie poznałam w pracy kolegę, który również warzy w domu i po kilku wspólnych dyskusjach nabrałam chęci do powrotu jeśli chodzi o warzenie. Muszę powiedzieć, że warzenie po tak długiej przerwie sprawiło mi wiele radości, ale trochę zwątpiłam w momencie, w którym filtracja a to zatrzymywała się, a to leciało z wężyka tyle co nic. Nigdy wcześniej nie miałam problemów z filtracją. Przynajmniej coś mnie zaskoczyło i musiałam sobie z tym poradzić A oto co uwarzyłam: Warka nr 42 – Stout owsiany Zasyp: Pale malt – 3 kg płatki owsiane błyskawiczne – 1 kg goldpils vienna – 0,5 kg caraaroma – 0,4 kg pszeniczny – 0,1 kg palone ziarna pszenicy – 0,25 kg jęczmień palony – 0,1 kg Zacieranie: 67C – 60 min 72C – 25 min 78C – 5 min Chmielenie: 60 min – Challenger 30g (5,8% a-k) 15 min – Lubelski 25g (4% a-k) 10 min – mech irlandzki 5g Zadane drożdżami S-04. Wyszło 20,5 litra, 12 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Przy kilogramie płatków,to mogło się lekko przytykaćWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 5 godzin temu, Thorgall napisał: Przy kilogramie płatków,to mogło się lekko przytykać Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Wiem, tylko nie wiem co mnie podkusiło, żeby dobić do kilograma płatków, skoro zawsze do stouta dawałam mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się