koval_blazej Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 33 minuty temu, BrewBrother napisał: Jutro powinienem zlewać na cichą, Narażasz się na poważne obrażenia pisząc takie rzeczy. Nie planuj nigdy przelewania "na czas". Przelewać możesz kiedy przestanie spadać ekstrakt. A najlepiej nie przelewać, jeśli nie masz konkretnego powodu. Jak zadałeś drożdże przy 21 stopniach to mogły przefermentować zanim zauważyłeś. Skora jakaś piana jest to pewnie tak właśnie było. Tak jak kolega wyżej radzi zmierz ekstrakt. Jeżeli naprawdę nic nie zaczęło fermentować tej brzeczki zawsze możesz zadać świeże drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 1 godzinę temu, BrewBrother napisał: Cześć wszystkim, na wstępie napiszę może, że jestem początkującym piwowarem. W zeszłą niedzielę wstawiłem swoją zaledwie czwartą warkę, według zestawu z browamatora, nowozelandzkie IPA: https://browamator.pl/ba-nowozelandzka-nz-ipa-14-zestaw-na-20-l-piw,3,35,2814 Od początku bawię się w zacieranie i do tej pory nie miałem żadnych problemów z poprzednimi warkami. Tymczasem przy tej ostatniej, uwarzonej w zeszłą niedzielę, drożdże zadałem przy 21 stopniach i... nie ruszyły do dzisiaj. Nic nie bulga, nie czuć charakterystycznego zapachu fermentacji. Kiedy przed chwilą otworzyłem pokrywę, na powierzchni jest dosłownie minimalna, ledwo widoczna piana. Czy takie piwo to już na straty czy da się jeszcze jakoś odratować? Jutro powinienem zlewać na cichą, ale... nie było nawet tej burzliwej. Wszelkie porady mile widziane. Dzięki za pomoc i pozdrawiam! Zmierz ekstrakt i pomyśl o wymazie Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się